Annonce

Kommentar
2. juni 2016 - 15:59

»LGBT Danmark fører en bekymrende og usolidarisk transpolitik«

Når LGBT Danmark alligevel ikke mener, at behandlingen af transpersoner skal ud fra Sexologisk klinik og dermed psykiatrien, gør de kampen for transrettigheder i det politiske landskab sværere. Det mener Transpolitisk Forum, der kræver et nyt system og kalder på solidaritet fra landsorganisationen.

»… vi hører ikke hjemme i psykiatrien, og det er ikke okay, at gå ind at samarbejde med dem og sige, at informeret samtykke, det er noget vi kan arbejde på om ti år, eller hvad fanden de nu har gang i. Det er noget vi skal have nu! Lige nu. Og det underminerer alle de andre organisationer og alle de andre personer, som har kæmpet, og som har givet af sig selv, og som har kørt frem og tilbage i landet og holdt taler, og som har virkelig har sat deres helbred på spil for det her.«

Se videoen her

Dette er et citat fra transaktivist Niels Jansens video, som gik viralt efter et møde med Amnesty, transaktivister, Copenhagen Pride og LGBT Danmark i sidste uge.

De udgør lige nu dele af den arbejdsgruppe, som, med Amnesty i spidsen, står for kampagnen #sygtsystem, hvis fokus er at sikre bedre behandlingsmuligheder for transpersoner i Danmark.

Det har været klart fra kampagnens start, at alle de involverede organisationer, aktivister og transpersoner, ønsker at transpersoner ikke længere skal behandles på Sexologisk Klinik – som lige nu er det eneste behandlingstilbud for transpersoner – en klinik, som hører under Region Hovedstadens Psykiatri. I stedet har et fælles mål været at sikre transpersoner en værdig behandling uden for psykiatrien med »Informeret samtykke« som grundlag.

Læs artiklen »Til kamp for informeret samtykke« hos Modkraft

På mødet meldte LGBT Danmark dog ud, at de ønsker et fortsat samarbejde med Sexologisk Klinik og ikke tror på, at informeret samtykke kan opnås inden for de næste 10 år. På mødet blev det også klart, at LGBT Danmark ikke ser, at målet med #sygtsystem kampagnen, er at få behandlingen af transpersoner væk fra Sexologisk Klinik – og dermed også psykiatrien.

Det er enormt problematisk, når samtlige andre organisationer, det brede transmiljø og langt størstedelen af de politiske partier vi samarbejder med, er enige om, at vi skal væk fra psykiatrien.

Transpersoner sættes i dårligt lys  

Det er især kritisabelt, at LGBT Danmark pludselig skifter holdning til spørgsmålet, om hvorvidt transpersoner skal væk fra psykiatrien eller ej, fordi det sender et meget useriøst og uprofessionelt signal til det politiske landskab, når en landsorganisation på den måde skifter holdning til så stor en beslutning.

LGBT Danmark risikerer simpelthen at blive taget mindre alvorligt, og det stiller alle LGBT personer – i denne sag, særligt transpersoner – i et virkelig dårligt lys, som på ingen måde gavner kampen for transrettigheder.

Det betyder også, at når LGBT Danmark nu sidder i møder med diverse politikere, der lige har opdaget, at transpersoner findes, så er det deres – og kun deres – budskaber, der kommer igennem. 

Når disse budskaber strider imod, hvad vi og #sygtsystem arbejder for, kan der ske to ting: Enten lytter de kun til LGBT, og arbejder for at beholde transpersoner i psykiatrien, eller tager de os alle sammen mindre alvorligt

Stor kritik af LGBT Danmark

Efter Niels Jansens video er der kommet flere kritiske reaktioner mod LGBT Danmarks udmeldinger.

Bl.a. har killjoy.dk publiceret en artikel, hvor flere stemmer fra transmiljøet og organisationer udtaler deres bekymring over LGBT Danmarks udmelding.

 

Disse stemmer tæller bl.a. ni transpersoner, LGBT Ungdom og Normstormerne, LGBT Liv fra Aids-fondet og Copenhagen Pride. Der er altså tale om en ret bred bekymring.

LGBT Danmark har i den forbindelse publiceret en artikel på deres hjemmeside (25/05/2016), hvor de klargør hvad deres transpolitik består i. 

Læs artiklen »Informeret samtykke til behandling af transkønnede« hos LGBT Danmark

Problemet er sådan set ikke hvad der står – problemet er hvad der ikke står.

Der står ikke at:

-       transpersoner ikke skal behandles på Sexologisk Klinik. Tværtimod er der flere indikationer på, at hvis Sexologisk Klinik blot ændrer praksis, så er der ikke noget til hinder for, at vi kan blive derinde.

-       Informeret samtykke skal foregå andre steder end Sexologisk Klinik

-       Behandlingen af transpersoner på Sexologisk Klinik er dybt kritisabel og bør få retslige konsekvenser for klinikken og de involverede behandlere.

Ikke kun dialog, men nyt system

Vi mener at, så længe transpersoner bliver »behandlet« på Sexologisk Klinik, står vi over for en ekstrem ulige magtfordeling.

Vi mener ikke, at informeret samtykke nogensinde kan blive muligt inden for de rammer, da de for det første hører ind under Region Hovedstadens Psykiatri, og for det andet har krænket og begået overgreb på transpersoner siden klinikkens start.

Det var vores indtryk, at vi i samarbejdet med Amnesty og deres kampagne #sygtsystem alle sammen måtte gå lidt på kompromis her og der, men at vi var sammen om at mene, at behandlingen af transpersoner skulle foregå et andet sted end på Sexologisk Klinik.

Derfor undrer det os meget, at LGBT Danmark nu melder noget andet ud, som gør vores andres arbejde endnu svære end det var i forvejen.

Vi anerkender, at når situationen er som den er lige nu, hvor transpersoner, som ønsker behandling, er tvunget til at være i behandling på Sexologisk Klinik, så er det vigtigt, at der også bliver arbejdet på, at de transpersoner, der går derinde oplever en mindre ydmygende og krænkende behandling.

Det kræver selvfølgelig en vis form for dialog med Sexologisk Klinik. Problemet opstår når dialogen med Sexologisk Klinik ikke starter med kravet om, at behandlingen af transpersoner skal foregå et andet sted end Sexologisk Klinik.

Vi frygter, at dialogen bliver målet i sig selv, og at man ikke tør at stille store nok krav med fare for at ødelægge »den gode dialog«.  

Et andet problem er, at LGBT Danmark lige nu tager hele æren for de ændringer som i disse måneder ses på Sexologisk Klinik. Dermed underkender de alt det arbejde, som andre transpersoner, aktivister og organisationer har lavet, og som i høj grad har været med til at skabe fokus på problemerne på Sexologisk Klinik og har været en stor del af årsagen til de ændringer vi ser nu.

Vi kan ikke understrege nok hvor vigtigt det er at holde fast i, at vi ikke ønsker forbedringer af det nuværende system – vi skal sammen stå fast på at kræve et nyt system.

Vi ville ønske at LGBT Danmark:

-       Lyttede til den kritik, der lige nu hagler ned over dem fra mange forskellige kanter, både inden og uden for deres egne rækker.

-       Meldte klart ud hvad deres politiske mål er, og hvordan de lige nu arbejder for at nå dem.

-       Fremover inkludere det brede transmiljø i deres beslutningsprocesser omkring transpolitik.

-       Tager deres ansvar og magt, som den eneste store LGBT organisation, alvorligt og huske, at de ikke kun repræsenterer sig selv men, i dette tilfælde alle transpersoner, der er i eller ønsker behandling.

Charlie Sigge Hedman, Laura Mølgaard Tams, Elias Magnild og Elvin Pedersen-Nielsen, Transpolitisk Forum

Med støtte af 

- Vibe Grevsen, forhenværende transpolitisk talsperson i LGBT Danmark

- LGBT Ungdom

- Kris Vinther, LGBTIQA+konsulent og –rådgiver

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce