Annonce

1. maj-hilsen
1. maj 2013 - 9:15

Lærlinge blokerer Metroselskabets hovedkontor

Lærlinge og håndværkersvende blokerer Metroselskabets hovedkvarter og aktionerer mod byggepladser i København. »Stop social dumping - lærepladser nu«, kræver de.

1. maj klokken 6.30 mødte omkring 20 lærlinge og unge håndværkersvende op ved Metroselskabets hovedkontor på Metrovej på Amager for at protestere mod social dumping, dårlige arbejdsforhold og mangel på lærepladser.

En del af de unge gik op på bygningens tag via en udvendig vindeltrappe og hængte et banner med teksten »Stop social dumpning - Lærepladser Nu« ned over bygningen.

En anden gruppe stillede sig op foran hovedindgangen med et banner, der fortalte, at indgangen var blokeret.

Efter en af de unge havde holdt en kort tale i en megafon, kom de unge ned fra taget og sammen med blokadegruppen foran indgangen bevægede de sig op ad vejen, hvor de - foran indkørslen til en parkeringsplads - blokerede for biltrafikken ind til hovedkontoret.

Blokaden hindrede i en time en del ansatte i at nå frem til Metroselskabet.

Flere af de ansatte,  der blev hindret i at nå frem til deres arbejdspladser, gjorde de aktionerende håndværkere opmærksom på, at aktionen ikke kun ramte Metroselskabet, men også Metro Service, der står for driften af Metroen, ikke byggeriet - men de unge mente ikke den skelnen var væsenlig, da aktionen handlede om at sende et signal til både bygherrer, politikere og byggeselskaber om, at der skal rettes op på arbejdsforholdene.

– Vi kunne også overveje at blokere for Metro-kørslen, hvis det ikke hindrede folk i at komme til 1. maj-møder, svarede eksempelvis en af de aktionerende.

Samtidig med aktionen på Amager aktionerede en anden gruppe unge fra byggefagforeningen 3F BJMF på Østerbro, København. Ved Metrobyggeriet for enden af søerne sejlede en gruppe håndværkere ud i en gummibåd og satte et banner op på plankeværket ind til byggeriet.

Løndumping og håndvask

De unge ønsker med aktionerne sætte fokus på løn- og arbejdsforhold på Metrobyggeriet.

– Staten og Metroselskabet har vasket hænder ved at udlicitere Metro-projektet til hovedentreprenøren CMT, som konsekvent vælger de billigste  underentreprenører. Det har ført til underbetaling og til, at der slækkes på sikkerheden. Antallet af arbejdsulykker er f.eks. meget højere på Metro-byggeriet end på andre sammenlignelige byggerier, siger Laurits Lillelund, der er tømrerlærling og formand for BJMF-Ungdom, der repræsenterer lærlinge og unge svende i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

– Det er tragisk, at staten bruger 22 mia. kr. af vores skattekroner på et byggeri, hvor alt for mange underbetales, og hvor arbejdsforholdene er kritisable, siger han.

– I en krisetid bruger vi de penge, som skulle kickstarte Danmark, på at forgylde firmaer, der importerer underbetalt arbejdskraft, samtidig med at arbejdsløsheden her i landet stiger – det hænger ikke sammen, siger han.

400 lovede lærepladser blev til to

Det er ikke kun løn og arbejdsforhold, de unge kritiserer, men også manglen på lærepladser til lærlinge. Metroselskabet skulle ifølge Københavns kommunes målsætning have givet 400 lærepladser, men det er ifølge de unge kun blevet til to.

Svaret på problemet ligger lige for, når det drejer sig om et offentligt byggeri. Det er udelukkende politisk vilje, der mangler.

– Hvis vi skal gøre os håb om, at vi også i fremtiden skal have gode håndværkere og jobs, som er til at leve af, skal der handles nu, siger Laurits Lillelund.

Blokaden på Metrovej blev ophævet klokken 8 - hvorefter de unge tog ind i byggefagforeningen 3F BJMF for at fejre 1. maj.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce