Annonce

Libyen
20. maj 2014 - 17:18

Kampe i Libyen fortsætter

Efter fortsatte og blodige kampe mellem flere af Libyens mange militser har Saudi Arabien lukket sin ambassade. Det amerikanske udenrigsministerium overvåger situationen nøje, men har ingen planer om at trække diplomatisk personale ud af Libyen.

Mandag den 19. maj er der fortsatte kampe mellem styrker fra militsen Libyan National Army (LNA) og islamiske fundamentalister i Libyen. Mest voldsom er det gået for sig ved den militære flyvebase Benina, som islamister bombede med raketter.

Kampene begyndte fredag den 16. maj, da styrker fra LNA under ledelse af den fremtrædende militsleder Oberst Khalifa Hafter, udførte luftangreb på islamistiske positioner.

Ifølge den Qatar-baserede TV station Aljazeera blev mere end 70 mennesker dræbt ved angrebene, der blev udført med kamphelikoptere og jagerfly.

Læs »Armed group attacks Libyan parliament« hos Aljazeera

Angreb på parlamentet

Søndag fortsatte urolighederne, da to sekulære militser fra byen Zintan angreb det libyske parlament. Militserne menes at have forbindelse til oberst Hafters LNA, selvom de afviser det.

I parlamentet havde islamistiske politikere ved en afstemning opnået støtte fra et lille flertal, der dog var stort nok til at premierminister Ali Zeidan måtte gå af – til fordel for Abdullah al-Thanay, der tidligere havde tjent som hans forsvarsminister.

Abdullah al-Thanay blev kort tid efter udskiftet med Ahmed Maiteeq, der tiltrådte den 14. maj. Det er netop udsigten til et Libyen med en islamist som premierminister, der var motiv for de to gruppers angreb på parlamentet.

– Selvom situationen er tåget, ser det ud til at de nationalistiske grupper fra Zintan er fast besluttet på at forhindre Ahmed Maiteeq at tage magten. Der er blevet sået tvivl om legitimiteten af afstemningen, der udnævnte ham, skriver Juan Cole, mellemøstforsker fra Michigan State University på hjemmesiden Informed Comment.

Læs »Second Libyan Upheaval, this Time against Political Islam« hos Informed Comment

Se indslag om situationen fra Euronews:

USA afventer

Under indtryk af de voldsomme uroligheder har Saudi Arabien lukket sin ambassade af hensyn til ambassadørens og personalets sikkerhed.

USA, hvis ambassadør Chris Stevens i 2012 blev dræbt af islamister i Benghazi, overvåger situationen i Libyen, hvis diktator Oberst Gadaffi blev sat fra magten og dræbt efter Nato-bombardementer i 2011.

– Vi er fortsat meget bekymrede over weekendens vold i Benghazi, sagde det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde Psaki mandag ifølge det sydafrikanske nyheds-site News 24.

Hun opfordrede begge sider i konflikten til at afstå fra yderligere vold, men afviste at udenrigsministeriet havde planer om at følge det saudiske eksempel

– Vi har ikke truffet beslutning om at trække personale ud af Libyen, sagde hun ifølge News24.

Læs »US mulling Libya embassy closure« hos News 24

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce