Annonce

Udland
25. november 2015 - 14:46

Jødisk flygtninge-historie på dagsordenen i bitter amerikansk asyl-debat

Mens højreorienterede politikere forsøger at overgå hinanden i hårdhed overfor muslimske flygtninge fra Mellemøsten, er USA's linje overfor jødiske flygtninge fra nazisterne i 1930'erne og fra Sovjetunionen i 1970'erne og 1980'erne blevet draget ind i en debat om, hvad der er amerikansk og uamerikansk, når det handler om at åbne dørene for mennesker på flugt.

Også i USA brydes meningerne om muslimer og flygtninge i lyset af terrorangreb i Paris og ufreden i Syrien og Irak. Mens politikerne i 31 stater har nægtet at modtage flygtninge, og Donald Trump og Ben Carson taler om registrering af muslimer, har Ilya Lozovsky, medredaktør på det anerkendte magasin Foreign Policy vakt national opmærksomhed med en kritik af det russisk-jødiske eksilsamfund, han selv er en del af.

Fra åbne arme til fascismens sprog

Kritikken findes i en kronik i Washington Post fra den 23. november. Lozovsky skriver, at han er »russisk født amerikansk jøde«, og retter en skarp kritik mod andre, der som han selv havde har haft glæde af de åbne arme, jøder fra Sovjetunionen blev mødt med, da de i stort antal flygtede til USA i løbet af 1970'erne og 1980'erne.

»I denne uge«, skriver Ilya Lozovsky, »har mange af mine medflygtninge fra Sovjet Unionen – der er 800.000 af os i USA – knust mit hjerte. Med den ligegyldighed mange af os har udtrykt overfor de syriske flygtninges skæbne, har vi brudt med vores værdier og glemt vores historie«. 

Lozovsky peger på det, han ser som en generel trend blandt eksilerede jøder fra Sovjetunionen. Ikke kun i USA, hvor han mener, at der er en hård racistisk tone på de sociale medier. Men også i Israel, hvor han henviser til den sovjetisk fødte, forhenværende udenrigsminister Avigdor Lieberman og hans ide om at afkræve israelske statsborgere, jøder såvel som palæstinensere, en ed om troskab mod Israel som jødisk stat.

»Jeg har aldrig følt mig så hjælpeløs, indigneret eller ubehageligt til mode over mit folk, som jeg har været det under denne debat. Jeg har hørt syriske flygtninge beskrevet som vilde, som dyr og kakkerlakker. Jeg har set jøder, som jeg ved har overlevende fra Holocaust i deres familier (nogle af dem måske stadig levende) bruge dette sprog – dette fascismens sprog, uden nogen form for selvindsigt. Som jøder burde vi være klogere, og instinktivt vide hvilken vej det fører«.

Læs »I’m a Russian-born American Jew. My people’s rejection of Syrian refugees breaks my heart« i Washington Post

Flertal mod asyl til jøder i 1939

Spørgsmålet om jødiske flygtninge i det amerikanske samfund og parallellerne til den aktuelle flygtningesituation er på en anden måde blevet sat på dagsordenenen af professor Peter Schulman fra Western Reserve Universitetet i Ohio, da han tweetede resultaterne af en opinionsmåling foretaget af Time Magazine i 1939.

Målingen viste, at 61 procent af de adspurgte svarede nej på spørgsmålet om, USA skulle modtage 10.000 jødiske børn fra Tyskland, at 67.4 procent var tilhængere af at myndighederne skulle søge at holde dem ude, og at 68.8 procent af de studerende ved amerikanske colleges var imod, at USA skulle være sikkert helle for jøder fra centraleuropa.

En passende sammenligning

Tweetene er, skriver Ishaan Tharoor, udenrigspolitisk korrespondent for Washington Post, blevet modtaget positivt af folk, der ser en kontinuitet mellem behandlingen og omtalen af flygtningene fra Syrien, Nazityskland og hungerkatastrofen i Irland i midten af det nittende århundrede.

Andre har, skriver Ishaan Tharoor, vredt afvist enhver forbindelse mellem de jødiske og de syriske flygtninge:

»Med hensyn til de syriske flygtninge bliver der igen og igen argumenteret for (med vekslende grader af profanitet), at muslimer ikke kan assimilere sig, at deres religion er ond, og at de forsøger at sprede vold i vesten.«

Tharoor fremhæver en læser, der skriver, at der slet ikke var »noget spørgsmål om, at jøder ville lave angreb i USA« og at sammenligningen alene tjener »til at tage billige politisk korrekte stik hjem«.

Læs »Yes, the comparison between Jewish and Syrian refugees matters« hos Washington Post

Femtekolonner i dag og i går

Men det er, skriver Tharoor med henvisning til dokumentation samlet af webmagasinet The Intercept, ikke sandt, for jødiske flygtninge blev dengang, ganske som syriske flygtninge bliver det idag, udstyret med alle slags dubiøse og ondskabsfulde motiver for at søge til USA:

»Jøder blev set som fortalere for farlige ideologier, især kommunisme og anarkisme. Der blev udtrykt som, at en femtekolonne af spioner ville infiltrere USA gennem strømmen af flygtninge fra fascismen i Europa«.        

Tharoor citerer blandt andet John B. Trevor, en fremtrædende lobbyist, som argumenterede mod et forslag om at repatriere jødiske flygtninge i Alaska, fordi de udgjorde en »mulig femtekolonne«. Han mente desuden, at nazisternes forfølgelse af jøderne »skyldtes deres tro på marxistisk filosofi«.

Og kongresmedlemmet Jacob Thorkelson fra staten Montana advarede mod, at de jødiske flygtninge var en del af en »usynlig regering«, forbundet til den »kommunistiske jøde« og – for at være på den sikre side – til den »internationale finansjødedom«.

Læs »Anti-Syrian Muslim Refugee Rhetoric Mirrors Calls to Reject Jews During Nazi Era« hos The Intercept

Baggrunden for debatten om jødiske flygtninge, og den varme og kolde modtagelse de har modtaget på forforskellige tidspunkter i det store immigrantlands historie, er ikke kun den korte hukommelse og den hjetteløshed, som Ilya Lozovsky mener at kunne iagttage blandt eksilerede jøder fra Sovjetunionen, og heller ikke de fantasier om muslimske femtekolonner, der rumsterer i kommentarsporet efter artikler på Washington Post.

Baggrunden er den bitterhed, som retorikken fra fremtrædende amerikanske højrefløjspolitikere driver af, og som demonstrerer, at folk som Ilya Lozovsky, Peter Schulman og Ishaan Tahroor ikke er helt ved siden, når de drager paralleller til den retorik og det sindelag, der var almindeligt, da det var jødiske flygtninge fra europæisk fascisme, der bankede på døren til de Forenede Stater.

Både Donald Trump og Ben Carson, der henholdsvis fører og er nummer to i kapløbet om at blive republikanernes præsidentkandidat, har talt for registrering af muslimer i næsten samme åndedrag, som de har lovet at genindføre tortur i kampen mod terror.

Mandag den 23. november talte Donald Trump i Birmingham, Alabama, om den overvågning, han ønsker amerikanske muslimer trakteret med. Og han talte om, hvad han vil gøre med de syriske flygtninge, der lykkes med at komme ind i USA og udgør en »trojansk hest«

»Jeg vil have bestemte moskeer overvåget, OK? Jeg vil have overvågning. Og ved I hvad? Vi har haft det før, og vi vil få det igen. Jeg vil helt bestemt laver en database over folk fra Syrien, hvis ikke vi kan stoppe dem. Men vi kommer til at stoppe dem. Og hvis jeg vinder, ryger de tilbage. Vi kan ikke have dem. De ryger tilbage. Vi kan ikke have dem. Vi kan ikke have dem.«

Læs »Trump and Carson repeat calls to spy on U.S. Muslims« hos PBS

Se »Trump: 'I want surveillance of certain mosques'« hos ITV News  

Læs »Trump and Carson back use of waterboarding in fight against Isis« hos The Guardian  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce