Annonce

Israel
29. september 2016 - 12:30

Israelsk menneskerettigheds-organisation siger stop: Vi vil ikke hvidvaske Israels krige

En anerkendt israelsk menneskerettighedsorganisation vil ikke længere være med til at videregive informationer om overtrædelser af krigens love til Israel, når staten frikender sig selv for klager over hærens fremfærd i Gaza og brud på international humanitær lov. Organisationen kalder det »hvidvaskning« i ny rapport.

Den israelske hærs undersøgelsesinstans og det officielle Israels organ til efterforskning af brud på humanitær lov Military Advocate General (MAG), fremlagde i august 2016 endnu en udlægning af den israelske hærs fremfærd under den sidste invasion af Gaza-striben - Operation Protective Edge - i 2014.

Heri frifinder det israelske militær sig selv i de tretten sager, det havde valgt at undersøge - heriblandt et dødeligt angreb på tre palæstinensiske familier, bombningen af et hospital og et FN-ledet hus for hjemløse civile, samt ødelæggelsen af Gazas største kraftværk.

Undersøgelsesinstansen afviste at undersøge andre firs klager om brud på international humanitær lovgivning.

Læs rapport fra MAG »Decisions of the IDF MAG regarding Exceptional Incidents that Allegedly Occurred During Operation 'Protective Edge' – Update No. 5«

Den israelske menneskerettighedsorganisation B’Tselem er officielt blevet bedt om at indsamle og videregive klager over brud på international humanitær lov til Israels undersøgelsesinstans, men organisationen kalder i en ny rapport fra september 2016 Israels gentagende frikendelse af sig selv for »hvidvaskning«.

Læs rapport fra B’Tselem »Whitewash Protocol: The So-Called Investigation of »Operation Protective Edge««

Massive ødelæggelser og massedød fører til domme for mindre forseelser

Efter Operation Protective Edge’s luftbombardementer og invasion af Gaza-striben fra juli til august 2014 er kun tre soldater blevet tiltalt for en overtrædelse, nemlig for tyveri.

Det var under denne seneste invasion, at 2.202 palæstinensere blev dræbt. Heraf var to tredjedele civile, deriblandt 551 børn. 18.000 hjem blev ødelagt og 100.000 blev gjort hjemløse.

Dette billede gentager sig fra tidligere års invasionskrig og efterfølgende israelske undersøgelser af egne gerninger:

Under den israelske invasion i december-januar 2008-09 - Operation Cast Lead - døde 1.391 palæstinensere, af dem var 759 civile, deraf 318 børn. 5.300 blev såret. Der skete enorm skade på kloakering, landbrug, elektricitet, vandtilførsel og sundhedssektoren. 3.500 hjem blev ødelagt, og 20.000 palæstinensere blev hjemløse.

Efterfølgende fandt den israelske MAG én soldat skyldig i at have stjålet et kreditkort. To soldater blev dømt for at have brugt en ni-årig dreng som menneskeligt skjold. Og en fjerde soldat blev idømt 45 dages fængsel for at have dræbt en såkaldt uidentificeret person.

Luftbombardementerne under Operation Pillar of Defense i 2012 førte til 167 dræbte palæstinensere. Mindst 87 af dem var civile, heriblandt 32 børn.

Ingen blev efterfølgende dømt for noget.

Menneskerettighedsorganisation vil ikke være med til »hvidvaskning«

Kritikken fra B’Tselem går på, at efterforskningen efter Operation Protective Edge udelukkende har fokuseret på soldaterne i felten. Her to år efter er den bagvedliggende angrebspolitik således ikke blevet undersøgt, eksempelvis målrettede angreb på beboede hjem og vilkårlig artilleribeskydning af beboelses- og landbrugsområder.

Der er med andre ord - igen - ingen efterforskning af regeringsansvarlige, eller militære øverstbefalende, mener B'Tselem.

B’Tselem vil derfor ikke længere være med til at videregive informationer om overtrædelser af krigens love til Israel, fordi landets undersøgelser ikke fører til reel efterforskning og konsekvens.

Organisationen mener derfor, at der er tale om hvidvaskning af den israelske hærs fremfærd og israelsk angrebspolitik som sådan.

Beslutningen er ganske markant, idet israelske menneskerettighedsorganisationer er palæstinenseres eneste mulighed for at indgive klager over overgreb fra israelsk militærs side både i Gaza og på Vestbredden.

Det israelske militær har ingen instanser i de palæstinensiske områder, hvor folk kan indgive klager, og palæstinensere kan ikke få rejsetilladelse til at tage til staten Israel for dér at indgive klager.

Allerede i maj 2016 meldte B’Tselem første gang ud, at de stoppede deres samarbejde med den israelske undersøgelsesinstans.

Læs pressemeddelelse fra B’Tselem »B'Tselem to Stop Referring Complaints to the Military Law Enforcement System«

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce