Social årsapport viser, at flygtninge på Venstre-regeringens og de borgerliges nye integrationsydelse ikke har råd til mad tre gange om dagen.
20.000 voksne og børn forventes fra september næste år skulle leve af en ny, lav integrationsydelse, som Venstre-regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative forhandlede på plads i juli 2015.
Det betyder, at fattigdommen i Danmark vil vokse, og at hver tredje flygtning formentlig ikke vil have råd til at spise tre måltider om dagen. Det er en af konklusionerne i den nye sociale årsrapport, som Center for Alternativ Samfundsanalyse, Casa, har lavet i samarbejde med Socialpolitisk Forening.
Analysen peger på, at hver fjerde flygtning ikke vil kunne købe lægeordineet medicin, mens mere end halvdelen ikke får råd til at gå til tandlæge.
Integrationsydelsen, der ligger på niveau med Statens Uddannelsesstøtte (men uden mulighed for at arbejde ved siden af) gælder personer, der har fået opholdstilladelse efter 1. september i år, men regeringen er i gang med forahndlinger om at udvide den til også at gælde indvandrere og andre, der har opholdt sig i danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år.
Konsekvenserne af integrationsydelsen bygger på erfaringerne med den såkaldte »starthjælp«, som den borgerlige VK-regering indførte i 2002.
I rapporten hedder det om starthjælpen:
»Mindst 40 pct. af starthjælpsmodtagerne havde ikke råd til at give fødselsdagsgaver, gå i byen med venner, dyrke fritidsinteresser, besøge venner og familie, gå til tandlægen, købe nyt fodtøj, tøj og overtøj, når det, man har, er gået i stykker eller brugt op eller holde ferie uden for hjemmet en gang om året. Endvidere havde 25 pct. ikke råd til lægeordineret medicin, og ca. 30 pct. havde ikke råd til tre måltider om dagen.«
Det er dog ikke kun i forhold til flygtninge og indvandrere, at den sociale sikkerhed undermineres. Årsrapporten, der er den 16. af sin slags, påpeger også, at konsekvenserne af regeringens kontanthjælpsreform er en udhuling af den traditionelle, danske socialpolitik, og at man i de næste år må må »forvente, at ulighed, fattigdom og afsavn stiger«
Læs rapporten fra Center for Alternativ Samfundsanalyse
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96