Annonce

Storbritannien
6. november 2015 - 15:37

Højrefløjen i Labour lægger op til at vælte Corbyn

Højrefløjen i det britiske Labours parlamentsgruppe har sat sig på 11 ud af 17 interne partiudvalg. Det kan lægge op til forsøg på at vælte formanden Jeremy Corbin på næste års partikongres.

Det trækker op til en ny magtkamp i det britiske Labour-parti efter valget af den venstreorienterede formand Jeremy Corbyn i sensommeren 2015.

Den 4. november har højrefløjen i partiet sat sig på mindst 11 ud af 17 formandsposter til en række interne partiudvalg blandt partiets parlamentarikere.

De årlige valg til de interne partiposter vækker normalt ikke ret stor opmærksomhed i de britiske medier, men i år har det sat gang i spekulationer, om højrefløjen i partiet er i gang med at forberede et oprør, der kan føre til Corbyns fald som partiformand.

Højrefløjsfolk flyttet ned bag i salen

Jeremy Corbyn vandt efter en urafstemning i det britiske socialdemokratiske parti formandsposten med knap 70 procent af stemmerne i september.

Men det var kun et beskedent mindretal i partiets parlamentsgruppe, der bakkede hans kandidatur op – mindre end 20 ud af partiets 232 parlamentarikere.

Corbyn har siden sit valg efter britisk kotume sammensat et såkaldt »skyggekabinet«, der er en slags regeringsalternativ til David Camerons konservative regering.

Skyggekabinettet, der har pladser på parlamentets forreste rækker – og derfor kaldes frontbenchers –  er blevet sammensat af formandens nærmeste politiske allierede og mere midtersøgende socialdemokrater.

Flere af den tidligere formand Ed Milibands skyggekabinetsmedlemmer er blevet flyttet tilbage i rækkerne – de er i bogstaveligste forstand blevet backbenchers. Nogle af dem dog efter selv at have sagt nej til tilbud om fortsat at være i skyggekabinettet.

De tidligere skyggeministre har nu vundet pladser i de interne partiudvalg.

Valget af nye udvalgsformænd i de interne udvalg er blevet døbt »skygge til skyggekabinettet« og »lederskab i exil« af britiske medier. Flere vurderer, at valget er en bevidst udfordring af Jeremy Corbins lederskab.

Forklaringen på det kan dog også være, at Corbyns støtter ikke har kunne stille op til posterne, fordi de nu har plads i skyggekabinettet.

Oprør kan også komme fra skyggekabinettet

Den britiske avis The Independent forudsiger fredag den 5. november, at et internt partioprør dog ikke kun kan forventes fra backbenchers, men også fra frontbenchers.

Ifølge avisen er flere af Labours frontbenchers, der ellers har indvilget i at arbejde loyalt under Corbyns formandskab, parate til at vælte ham, før der skal være nye landsdækkende valg i 2020. Moderate medlemmer af skyggekabinettet er ifølge avisen begyndt at tale privat om, hvordan det kan ske.

En mulighed er at iscenesætte en række afgange som frontbenchers, hvis Labour klarer sig dårligt ved de første større afprøvninger af partiet i rigtige valghandlinger i løbet af næste år, blandt andet valget til borgmester i London til maj, valg til det skotske parlament og den walisiske nationalforsamling og andre lokalvalg.

– Det vil komme til en opstand i Labours parlamentsgruppe på et tidspunkt, citererer avisen et anonymt parlamentsmedlem for at sige.

– Men vi skal have lavet vores timing rigtigt. Det kan være, at vi kun har ét skud i bøssen, siger medlemmet.

Parlamentsmedlemmerne, der er tilhængere af den tidligere britiske premierminister Tony Blairs »tredje vej«-strategi, håber at tilbagetrækningerne fra skyggekabinettet vil vise, at Corbyn ikke kan lede partiet, og de håber, at det kan betyde en udfordring af hans formandskab ved næste efterårs partikongres.

Andre midtersøgende parlamentsmedlemmer er mere forsigtige og advarer mod, at for tidlige forsøg på at vælte Corbyn kan give bagslag. De frygter, at en anden venstrefløjskandidat kan blive valgt til formandsposten, hvis man ikke på forhånd har sikret sig lokal støtte fra græsrødderne i partiet.

– Vi er nødt til at have nok partimedlemmer med os. Ellers kan det ende i en katastrofe, siger et andet parlamentsmedlem til avisen.

The Independent skriver, at en anledning til tilbagetrækning fra Skyggekabinettet kan blive udløst, hvis partiet vælger at bakke Corbin op i hans modstand mod at forny Storbritanniens Trident-atomvåbensystem.

Kun fire medlemmer af skyggekabinettet har bakket Corbin op i spørgsmålet. Men det skotske Labour vedtog den 1. november at støtte Corbin og trække støtten til fornyelsen af våbensystemet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce