Annonce

Menneskerettighedssbrud i Israel
4. marts 2013 - 15:35

G4S udstyrer torturfængsler

Danske aktivister trækker sikkerhedsselskabet G4S ind i sag om palæstinensisk fanges død i israelsk varetægt.

Det dansk-britiske sikkerhedsfirma G4S trækkes nu ind i sagen om en palæstinensisk familiefars død i et israelsk fængsel lørdag den 23. februar.

Sikkerhedsfirmaet, der blandt andet er dannet gennem virksomhedsfusioner med det hedengangne danske firma Falck, leverer nemlig sikkerhedsudstyr til israelske institutioner - herunder israelske fængsler.

Den 30-årige Arafat Jaradat døde i Megiddo-fængslet i Israel efter afhøringer i et forhørscenter Al Jalameh på Vestbredden.

Begge steder hører ind under den israelske sikkerhedstjeneste vedrørende interne forhold, Shin Bet. De israelske myndigheder har alene ved overførslen af Arafat Jaradat fra den besatte Vestbred til israelsk territorium brudt den internationale Genevekonvention.

Ansvar skal placeres

Den danske organisation Boykot G4S mener, at det internationale sikkerhedsselskab har et medansvar for bruddene på menneskerettighederne i de israelske fængsler

– G4S bør stilles til ansvar. Når andre ikke gør det, så må kunderne træde i karakter. En række humanitære organisationer har allerede taget konsekvensen og droppet deres kontrakter. Flere bør følge eksemplet, siger Ida Hansen fra Boykot G4S til Modkraft.

– Arafat Jaradats død bør være et wake-up call for både private og offentlige G4S kunder. Eksempelvis må ledelsen på diverse danske universiteter spørge sig selv, om de ikke finder det uetisk at poste penge i en tilsyneladende skruppelløs virksomhed, siger hun.

Boykot G4S viser den 6. marts filmen »Roadmap to Apartheid« i Folkets Hus på Nørrebro. Læs mere i Modkrafts kalender

Besøg Boykot G4S på Facebook

Højteknologisk overvågningsudstyr

G4S leverer ifølge Boykot G4S udstyr til Megiddo-fængslet og en række andre fængselsfaciliteter, blandt andet Al Jalameh/Kishon og Israels største varetægtsfængsel The Russian Compound (»Den russiske forbindelse«) i Vestjerusalem.

G4S installerer højteknologiske kontrol- og overvågningssystemer, indgangs- og visitationssystemer, kontrolrum, aflytning- og optageudstyr, fiberoptiske kommunikationssystemer mm.

Menneskerets- og fangeorganisationer har rapporteret om tortur og mishandling af palæstinensiske fanger i Jalameh/Kishon og The Russian Compound. Fanger er blevet slået, lænket i smertefuldestillinger, nægtet søvn og lægehjælp og udsat for ekstreme temperaturer.

G4S er et verdensomspændende sikkerhedsfirma med 657.000 ansatte i 125 lande.

Læs også artiklen »G4S tilbagetog fra besættelser trækker ud« hos Danwatch.dk

Dræbt  af meddelere?

De palæstinensiske selvstyre, der har undersøgt liget af den 30-årige Arafat Jaradat, mener, at dødsårsagen er fysiske overgreb, men de israelske myndigheder har henvist til et hjertestop. Det palæstinensiske ministerium for fangeanliggender meddelte lørdag den 2. marts, at Arafat Jaradats død skete to dage efter, at han var blevet sat ind i en celle med palæstinensiske »meddelere«.

Ifølge ministeriet blev Jaradat overført til cellen, efter de israelske afhøringsofficerer ikke havde kunne få en tilståelse ud af Jaradat.

– Fordi han ikke tilstod stenkast, blev Jaradat flyttet til meddelernes celle i fængslet, hvor han blev fysisk likvideret to dage senere, lød det fra ministeriet.

Samtidig gentog ministeriet sin opfordring til FN og det internationale samfund om at iværksætte en uafhængig undersøgelse af omstændighederne ved Jaradats død.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce