Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
CPH:DOX
9. november 2015 - 13:55

The Event: Om augustkuppet i Sovjetunionen i 91

Befolkningen gik på gaden i protest mod de reaktionære generaler, der forsøgte at stoppe Gorbatjov og hans reformer i Sovjetunionen i 91. Vi er i Leningrad på gader og pladser i dagene omkring augustkuppet. Alle billeder er sort/hvid.

The Event består af nyhedsklip optaget i Leningrad i dagene omkring augustkuppet i Sovjetunionen i 91, hvor befolkningen gik på gaden i protest mod de reaktionære generaler, der forsøgte at stoppe Gorbatjov og hans reformer. Det er en rigtig arbejdefilm. Dens fokus er ikke historien eller politikken eller de modstridende idéer på den tid, men på det helt konkrete arbejde der blev udført på gaderne med at bygge barrikader, hive flag ned, holde taler, etc. Det ironiske er, at selve dramaet om kuppet blev afgjort andet steds, i Moskva først og fremmest, så arbejdet foregår i en bobbel.

Der er ingen voiceover, ingen forklarende mellemtekster før til aller sidst. Vi er til stede på gader og pladser i dagene, alle billeder er sort/hvid, og lydbilledet er mixet i en kontinuerlig køre, som må have taget et gevaldigt arbejde i studiet for at få til at skabe en så sammenhængende oplevelse. De eneste afbræk er musik fra Svanesøen, som adskiller billederne i kapitelagtige passager. Det føles virkelig som om vi er til stede på den tid, som om vi oplever en Begivenhed sammen med folket.

Når befolkningen må reagere

Det er en lidt abstrakt følelse. Badiou kaldte en ‘Event’ en meget sjælden historisk begivenhed, og der er fornemmelsen af at filmen er mere interesseret i at vise hvad der sker under en sjælden historisk begivenhed, når en situation sættes på spidsen og befolkningen må reagere, snarere end at sige noget specifikt om militærkuppet i 91. Hvis det var kuppet det handlede om ville filmen nok også foregå i Moskva i stedet for Leningrad, hvor der reelt ikke skete ret meget.

Sergei Loznitsa var også på DOX sidste år med mesterværket Maidan, der var optaget under opstanden mod Yanukovitj-regimet, og viste hvor mange kræfter der skulle til for at opretholde en konstant tilstedeværelse på pladsen imod regimets vilje. The Event kan ses som en historisk abstrakt udgave af samme film.

Loznitsa var kendt som dokumentarist, bl.a. med to andre film af arkivmateriale, Blockade (2005) om tyskernes belejring af Leningrad og Revue (2008) om sovjetisk propaganda fra tresserne. Han har også lavet Landscape (2003) der blot viste mennesker i en buskø, men med en overdådig lydside af overlappende diskussioner. Der er lidt den samme fornemmelse i The Event, blot med en stærk politisk subtekst. Det er et bindeled mellem resten af hans filmografi.

Der er rigtig mange aktivistfilm hvert år på DOX, men de fleste af dem handler om aktivisternes drømme, begrundelser, sandheder. Det er aktivismefilm fordi filmene selv er aktivistisk kommunikation, med håb om at omvende seerne. The Event er en aktivistfilm fordi den viser aktivisme-arbejdet.

Arbejdet med at vælte og skabe en bedre verden

Den viser det arbejde der skal til for at skabe en bedre verden, arbejde med at vælte, med at demonstrere, med at mixe, med at klippe, med at tale. Den viser aktivismen som aktivitet, og via dens tydeligt konstruererede karakter viser den også filmskabelsen som aktivitet.

Det er en fremragende, nærmest kropslig oplevelse. Men man skal nok ikke tro man lærer så fantastisk meget om specifikt kuppet i 91.

Filmen vises: Tor. 12/11 - 17:00 - Vester Vov Vov

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce