Annonce

Frihandel
10. juni 2015 - 15:10

EU-parlamentet udsætter TTIP-afstemning efter internationalt pres

Efter omfattende protester og splittelse i den socialdemokratiske gruppe i EU-parlamentet er TTIP-aftalen sendt tilbage til udvalgsbehandling. Det er en sejr for modstanderne af aftalen siger Tobias Clausen fra Afrika Kontakt, der har været med til at indsamle 2 millioner underskrifter i hele Europa.

Med et snævert flertal på 183 mod 181 vedtog EU-parlamentet onsdag den 10. juni at udsætte en afstemning, som ville have anbefalet at videreføre forhandlingerne med USA om en frihandelsaftale, den såkaldte Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Aftalen er dermed sendt tilbage til parlamentets handelsudvalg.

Det er især ISDS-delen af aftalen, der har splittet parlamentet. Denne del gør det muligt for multinationale selskaber at lægge sag an mod et medlemsland, hvis de mener, at de mister forventet profit, når et land indfører nationale standarder på f.eks. miljøområdet.

Læs »Debate and vote on TTIP postponed« hos EU-parlamentet

Sejr for Stop TTIP

– I TTIP-bevægelsen opfatter vi afstemningen i EU-parlamentet som en sejr, fordi det ikke er lykkedes for grupperne i parlamentet at få vedtaget en udtalelse, siger Tobias Clausen politik- og kommunikationsmedarbejder i Afrika Kontakt til Modkraft.

– I vores øjne er det godt, at man ikke har kunnet blive enige om en udtalelse, fordi udtalelsen ville have legitimeret TTIP, siger han.

Afrika Kontakt har sammen med bl.a. Enhedslisten, NOAH og stop-ttip.dk været initiativtagere til en underskriftindsamling imod TTIP-aftalen i Danmark.

Den den 30. maj kunne meddele, at målsætningen om at nå op på 16.000 underskrifter i Danmark var lykkedes.

I hele Europa har initiativet Stop TTIP indsamlet samlet 2 millioner underskrifter imod aftalen. Det kunne bevægelsen oplyse mandag den 8. Juni. Siden har mere end 150.000 yderligere tilsluttet sig kravet.

Se Stop TTIPs hjemmeside

Den socialdemokratiske gruppe splittet

– Afstemningen i EU-parlamentet viser, hvor kontroversiel TTIP-aftalen er, udtaler Tobias Clausen

– I parlamentet har man i lang tid forsøgt at bakse en kompromis sammen til en udtalelse i parlamentet. Men det er ikke lykkedes, fordi den socialdemokratiske gruppe er splittet omkring ISDS-mekanismen, siger han.

Parlamentsformand Martin Schulz indstillede tirsdag den 9. juni at udsætte afstemningen. Han begrundede det med, at der op til afstemningen var stillet mere end 200 ændringsforslag og forespørgsler, og at aftalen dermed skulle tilbage til behandling i handelsudvalget.

Denne forklaring afviser Tobias Clausen:

– Hvis aftalen kom til afstemning i salen, ville der være stor splittelse i den socialdemokratiske gruppe, og det ville udstille gruppen og dens uenigheder. Især i Tyskland er socialdemokraterne under pres, fordi der har været en omfattende debat. Modstanderne af TTIP-aftalen har her kritiseret socialdemokraterne for at være tilhængere af aftalen, siger Tobias Clausen.

Læs artiklen »S i svært dilemma før TTIP-afstemning« hos Information

Læs Tobias Clausens blogindlæg: »Den største trussel mod venstrefløjen, du aldrig har hørt om« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce