Annonce

EuropaDen europæiske udvikling og dens udfordringer
Kritik fra 80 nødhjælpsgrupper
3. juni 2013 - 13:44

EU alt for slap over for Israel

Kraftig kritik fra internationale nødhjælpsorganisationer: EU gør intet for at stoppe Israels vold og forbrydelser.

Israel fortsætter med at beslaglægge palæstinensisk jord på Vestbredden. EU fordømmer det, men gør intet for at stoppe det, kritiserer en koalition af 80 hjælpeorganisationer ved navn Aida.

Med i Aida er blandt andet Red Barnet International, Care og DanChurch (Folkekirkens Nødhjælp). Kritikken kommer frem i en rapport med titlen "Failing to Make the Grade'.

"EU's indsats er ad hoc-agtig og ukoordineret", citeret af netportalen EUobserver fra rapporten.

Nedrivning

I maj sidste år udtalte EU's udenrigsministre fra et møde:

"EU opfordrer Israel til at opfylde sine forpligtelser, som inkluderer et stop for tvungen flytning af befolkningen og nedrivning af palæstinensiske boliger og infrastruktur, forenklet adgang til at opnå byggetilladelser, sikring af adgang til vand og at imødekomme humanitære behov".

Men Aida har opgjort, at Israel mellem maj 2012 og april 2013 har nedrevet 535 huse, brønde, drivhuse og vandbeholdere med mere og fortrængt 784 mennesker, halvdelen af dem børn. I 30 tilfælde var det nedrevne finansieret af EU.

Samtidig afviste Israel 94 procent af alle palæstinensiske ansøgninger om at få byggetilladelser. 

Bosættelser

Udtalelsen fra EU's udenrigsministre slog fast, at: "Bosættelser forbliver ulovlige i henhold til folkeretten ... EU fordømmer løbende bosættervold og overlagte provokationer mod civile palæstinensere. EU opfordrer Israels regering til at bringe gerningsmændene for retten og til at opfylde sine forpligtelser i henhold til internationaltional lov".

Men Aida opregner, at Israel på ét år har godkendt mere end 6600 nye boliger til bosættere, hvis overgreb mod palæstinensere fortsætter. 150 er på ét år såret af bosættere, heraf 33 børn.

I forrige uge afholdt EU's udenrigsministre sig fra at kritisere Israel - for angivelig ikke at forstyrre et nyt USA-initiativ til at genoptage fredsforhandlingerne i Mellemøsten. Også et krav om at mærke bosættervarer i EU blev udskudt, skrev den israelsk avis Haaretz.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce