Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
15. december 2015 - 11:28

Efter COP 21: Nu er din pension for alvor i fare

Mens den internationale finansverden har indset, at fremtiden ikke ligger i fossil energi, kniber det i de danske pensionskasser.

COP 21 i Paris blev en succes for Frankrig og for det internationale system, og først og sidst for klimaet og for vores fælles fremtid. Aftalen i Paris er et vendepunkt.

Aftalen sætter målet for temperaturstigninger til under to grader, ned til 1,5 grader. Samtidig er der en ambition om klimaneutralitet, som vil betyde at fossile brændsler skal udfases hurtigt i starten af anden halvdel af dette århundrede.

Aftalen i sin helhed er ikke så ambitiøst som vi kunne håbe på, men det er stadig en aftale, der sender et helt entydigt signal om, at det nu er tiden til at lade de fossile reserver blive i jorden.

Alle investorer, herunder vores pensionskasser, skal skære livlinen over til kul, olie og gas ved at diveste – dvs. ved at sælge de aktier vi i stor målestok har.

For kul-, olie- og gasselskaber bør aftalen være et wake-up call. Hvor to graders målet indebar, at 80 procent af verdens fossile reserver skulle blive i jorden, vil 1,5 graders målet i praksis betyde, at den fossile æra er godt og vel slut. Der er absolut ikke plads til at tøve her. De fossile selskaber må acceptere at deres tid som vækstaktier er forbi, og at de omgående må indrette deres forretningsplaner efter det.  

COP 21 i Paris er ikke alene det første topmøde, der leverer en aftale om en universel ramme for klimaet og et utvetydigt signal om handling. Det er også det første topmøde, hvor den finansielle sektor valgte side til fordel for klimaet.

Fra nogle af verdens største pensionskasser, portefølgemanagers, forsikringsselskaber og banker, til the Governor of the Bank of England og bestyrelsesformanden for det internationale Financial Stability Board: Alle har set skriften på væggen – og hvor pengene ligger i fremtiden: I de sektorer der arbejder med at udvikle en bæredygtig verden.

Desværre er de danske pensionskasser ikke ligeså fremsynede som pensionskasser og finansielle investorer i andre lande. I Danmark vil vi i bevægelsen Ansvarlig Fremtid derfor sætte øget fokus på at vores pensionsmidler forvaltes i overensstemmelse med aftalen i Paris.

I praksis vil det betyde, at vi vil forstærke vores krav til pensionskasserne om, at vores opsparede midler i pensionskasserne under ingen omstændigheder kan placeres i selskaber i den fossile sektor, som ikke har en klar forretningsstrategi som er i fuld overensstemmelse med Paris-aftalen.

I praksis vil det betyde en strategi for afvikling af de fossile aktiviteter indenfor kul, olie og gas og en fuld omstilling til bæredygtige energiformer.  

Alt andet vil være dybt uansvarligt – både for klimaet og for vores pensionsopsparinger, hvor vi risikerer at milliarder spildes i udsigtsløse og tabsgivende fossile investeringer, der modarbejder den grønne omstilling.

Thomas Meinert Larsen og Jens Hørby Jørgensen er talsmænd for Ansvarlig Fremtid, der er en selvstændig temagruppe drevet af frivillige kræfter under Klimabevægelsen i Danmark.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce