Annonce

MiljøAnalyser og kommentarer om klima- og miljøspørgsmål
Klima
9. maj 2012 - 12:35

Danske pensionspenge bidrager til global opvarmning

2,5 milliarder kr. har danske pensionskasser investeret i virksomheder, der udvinder olie af Canadas tjæresand – i stærk kontrast til de danske ambitioner om 100 % vedvarende energi i 2050.

Lørdag den 5. maj gik aktivister fra den nystartede kampagnegruppe Danmark Mod Tjæresand på gaden i København for at markere to globale aktionsdage: Stop the Tar Sands Day og Climate Dots.

Initiativet i København satte fokus på danske pensionskasser, hvoraf de 5 største har investeret mindst 2,5 milliarder kr. i store olieselskaber, der står bag tjæresandsprojekter i Canada (se en liste på Klimabevægelsens hjemmeside).

Foran den canadiske ambassade ved Strøget opførte aktivisterne et rollespil, der illustrerede investeringerne og deres konsekvenser, samtidig med at de forbipasserende fik løbesedler om forbindelsen mellem pensionskasserne og tjæresandsudvindingen.

– Jeg tror, at de fleste danskere, som har slidt hårdt for deres pensionsopsparinger, vil være ganske overraskede og skuffede over, at en meget stor del af deres pensionsopsparinger ligger placeret i virksomheder, hvis aktiviteter, blandt andet i det canadiske tjæresand, er stærkt medvirkende til at øge den globale opvarmning, siger Thomas Meinert Larsen, Klimabevægelsen i Danmark, som var en af dagens arrangører.

Det canadiske tjæresand
Tjæresand, undertiden også kaldet oliesand, er ukonventionelle forekomster af olie eller meget svær råolie fundet forskellige steder på kloden. Delstaten Alberta, Canada har de største forekomster af tjæresand i verden og er nu vidne til en massiv industriel udvinding af disse forekomster.

Udtrækning af olie fra tjæresand er en ekstremt miljøødelæggende proces:

  • Den gamle skov ryddes, landskabet efterlades opsplittet og industrialiseret.
  • Der sker en omfattende forurening af den lokale vandforsyning.
  • Der genereres tre gange mere udledning af drivhusgasser per tønde udvundet olie end ved produktion af konventionel olie.

Udvinding af tjæresand i Canada har således ødelagt store dele af Albertas natur og forøger Canadas CO2-udslip massivt.

Danmark mod Tjæresand
– På trods af Danmarks grønne renommé og det faktum, at mange danskere er meget opmærksomme på problemet med menneskeskabt global opvarmning, så ved de meget lidt eller intet om tjæresand, siger Anders Lorenzen, som er initiativtager til kampagnen Danmark mod Tjæresand. Han er en dansk født miljøforkæmper og blogger bosiddende i London.

Danmark mod Tjæresand blev startet for nylig af både enkeltpersoner og miljøorganisationer.

– Vi ønsker at gøre tjæresand til et emne, der drøftes, og vores vigtigste mål er at øge danskernes viden om det. Vi påpeger, at en række virksomheder og vores allesammens pensionsfonde bidrager fortsat til det ekstremt miljøskadelige tjæresandsprojekt i Canada. Vi har brug for offentlighedens hjælp til at lægge pres på disse virksomheder og pensionsfonde for at få dem til at stoppe med at investere i projekter, som medvirker til øget global opvarmning, siger Anders Lorenzen.

Som næste skridt vil kampagnen sende et brev til de danske pensionsfonde og bede dem om at redegøre for det etiske i deres investeringer.

Nærmere oplysninger fås her:

Kampagnen modtager gerne henvendelser og forslag fra interesserede. Kontakt: dkstoptjaeresand@gmail.com

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce