Annonce

Demonstration
3. oktober 2014 - 14:11

Dansk solidaritet med demokrati-protester i Hong Kong

Omkring 100 mennesker demonstrerede onsdag i København i solidaritet med den seneste tids pro-demokratiske protester i Hong Kong. Torsdag besluttede regeringslederen på den lille kinesiske halvø, at trodse protesterne og blive på sin post. Ny uro fredag.

Et netværk der kalder sig »United for Democracy: Global Solidarity with Hong Kong in Copenhagen« samlede onsdag omkring 100 mennesker til demonstration på Nytorv i København.

Demonstrationen fandt sted samtidig med lignende aktioner i flere byer over hele verden i solidaritet med den pro-demokratiske massebevægelse, der har været på gaden i Hong Kong de seneste to uger.

Læs analyse af protestbevægelsen her: »Black vs. Yellow: Class Antagonism and Hong Kong’s Umbrella Movement« hos LibCom.

Som tidligere omtalt på Modkraft, så har titusindvis af mennesker – heraf mange studenter – blokeret veje, besat universiteter og demonstreret i Hong Kong i protest over Kinas beslutning om, at begrænse kandidatlisten i forbindelse med et valg i 2017 på den lille kinesiske halvø.

Læs artiklen »'Paraplyrevolution' i Hong Kong udfordrer Kina« hos Modkraft.

Da politiet i sidste weekend forsøgte, at sprede folkemasserne med peberspray og tåregas, svarede demonstranterne igen ved at beskytte sig med paraplyer, hvilket nu er blevet et symbol på oprøret – som af nogen ligefrem omtales som »paraply-revolutionen«.

Besøg »United for Democracy: Global Solidarity with Hong Kong in Copenhagen« på facebook her.

Sammenstød fredag

Torsdag aften bekendtgjorde Hong Kongs regeringschef, Leung Chun-ying, at han bliver på sin post trods krav fra demonstranterne om at trække sig tilbage.   

Han sagde samtidig, at han ønsker dialog med de protesterende for at finde en løsning på den politiske krise.

Meldingen blev mødt med nye demonstrationer – dog betydelig mindre end tidligere – foran regeringsbygningen.

Fredag er der opstået mindre sammenstød mellem modstandere og tilhængere af det kinesiske overherredømme. Ifølge arrangørerne af de pro-demokratiske demonstrationer blev de fysisk angrebet og deres protest-lejre ødelagt.

På grund af denne chikane ønsker en af de største studenterorganisationer ifølge nyhedsstationen Al Jazeera ikke at indgå i forhandlinger med Hong Kong-regimet, men vil derimod fortsætte med at demonstrere i gaderne.

Udviklingen kan følges på de sociale medier via hashtaget #OccupyCentral.

Læs artiklen »Hong Kong protesters call off talks« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Angry clashes between pro- and anti-protest groups« hos The Standard.

Læs artiklen »3 injured amid clash against protest group« hos The Standard.

Se nyhedsindslag om situationen i Hong Kong hos Al Jazeera.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce