Annonce

Ytringsfrihed
19. april 2012 - 18:01

Dansk opbakning til sultestrejkende kurdere

Enhedslisten kræver, at det danske EU-formandskab skal støtte den gruppe kurdere, der i knap to måneder har sultestrejket i protest imod de omkring 6000 politiske fanger, heriblandt parlamentsmedlemmer og borgmestre, der er tilbageholdt i tyrkiske fængsler.

Retfærdig rettergang til de mange politiske fanger, fjern PKK fra terrorlisten og få Abdullah Öcalan ud af den årelange isolation.

Det er kravene fra en stor gruppe kurdere, der i begyndelsen af marts indledte sultestrejke mod de tyrkiske myndigheders behandling af kurdiske politikere.

Det anslås, at omkring 8000 kurdere er fængslet, hvoraf nogle af dem er mindreårige.

Omkring 1500 mennesker delatger i sultestejken, der foregår både fra fængslerne og foran Europaparlamentet i Strassburg i forsøget på at få EU til at gribe ind.

EU er medansvarlig

Efter kurdernes mening har EU et medansvar for situationen.

»Europa må ikke glemme, at forfølgelsen og undertrykkelsen, som kurderne har lidt gennem årene, ikke kunne have været realiseret uden støtte fra dem. De skal ikke være part i den grusomme undertrykkelse ved at forblive tavse for at beskytte deres økonomiske interesser«, skriver Feycurd, den danske paraplyorganisation for kurdiske foreninger.

Feycurd får støtte fra den danske venstrefløj.

– Regeringen i Ankara sidder med nøglen til fred med forhandlingerne om en ny forfatning i Tyrkiet, der anerkender kurdernes ret til at bruge deres eget sprog og regionalt selvstyre. Danmark har som EU-formandskab et ansvar for at reagere i denne sag. Der er behov for fredsforhandlinger og demokratiske reformer, og den danske regering må presse den tyrkiske regering til forhandlingsbordet, udtaler Europa-ordfører Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

Se også linkbox på Modkraft.dk om Kurdistan, ROJ-TV og den kurdiske kamp for selvstændinghed

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce