Annonce

Cuba
25. oktober 2016 - 14:00

Cubansk handelsblokade til afstemning for 25. gang

Interview: Den 26. oktober stemmes om ophævelsen af handelsblokaden af Cuba, men resultatet er kendt på forhånd. Pedro Noel Carillo, fra Cubas udenrigsministerium, håber at et øget pres fra EU på USA kan påvirke de ekstraterritoriale følger af blokaden. 

Onsdag den 26. oktober 2016 stemmer FN for 25. gang om, hvorvidt USA skal ophæve den økonomiske, handelsmæssige og finansielle blokade af Cuba.

Det forventes, når resolution nr. A/71/91 endnu engang kommer til afstemning, at USA og Israel, som de 24 andre gange, blokerer for vedtagelsen, mens de øvrige 191 andre medlemslande i FN vil stemme for ophævelse af de omfattende sanktioner, som ikke er blevet lempet med oprettelsen af diplomatiske forbindelser mellem USA og Cuba.

Når man taler med officielle repræsentanter for regeringen i Havanna, er USA´s blokade af den lille caribiske østat med 11,3 millioner indbyggere et naturligt udgangspunkt.

Modkraft møder Pedro Noel Carillo, som er udsendt af Cubas udenrigsministerium med særligt ansvar for forbindelserne til partierne i Europa.

Han er inviteret på rundrejse i Europa af European Left, og i Danmark er det Enhedslisten, der står som indbyder.

Det er for øvrigt første gang, at Enhedslisten har officielt besøg fra landet, fortæller Ole Bach, der er medlem af Enhedslistens internationale udvalg og hjælper Modkraft med tolkning.

Vi er på et lille kontor på anden sal ved Rigsarkivet, hvor Enhedslisten har sine Christiansborgkontorer.

I en smal sofa presset sammen med Pedro Noel Carillo sidder desuden Cubas ambassadør i Danmark, Yiliam Gómez Sardiñas.

Milliardbøder for økonomiske forbindelser til Cuba

Cubanerne er især harme over de ekstraterritoriale følger af blokaden. Den såkaldte Helms-Burton-lov, der trådte i kraft i 1996, betyder, at USA straffer firmaer og deres datterselskaber, hvis de har økonomiske kontakter med Cuba, selvom de ikke hører til i USA.

Den franske bank, BNP Paribas blev i 2014 idømt en bøde på 9 mia. dollars (61,49 milliarder dkk.) af de amerikanske myndigheder for blandt andet at have haft økonomiske forbindelser til Cuba, mens tyske Commerzbank slap med 650 mio. dollars (4,4 milliarder dkk.).

- Vi er i Europa! En amerikansk lov burde ikke gælde i et europæisk land, siger Carillo til Modkraft.

- USA’s sanktioner betyder, at Cuba er isoleret fra international handel, fordi de store banker er bange for at have forbindelser til Cuba. Uden banker og uden betaling, kan der selvfølgelig ikke blive handel. De penge, der har været handlet med, er blevet konfiskeret af USA, supplerer Yiliam Gómez Sardiñas.  

At USA sidder på alle internationale betalingskanaler mærkede den lille solidaritetsgruppe Dansk-Cubansk Forening i foråret.

Den 6. april lukkede PayPal foreningens konto med henvisning til blokaden af Cuba. Foreningen henvendte sig forgæves til udenrigsminister, Kristian Jensen for at få hjælp til at genåbne kontoen og skrev blandt andet:

»Det betalingssystem, som via selskabet PayPal siden 2012 har fungeret upåklageligt, er nu lukket og 1617 kroner, som indestod på kontoen, er indefrosset. Vi er fortørnede over, at vi som en lovlig dansk forening rammes af USA's blokade mod Cuba – en blokade, som er i strid med international lov og som FN's Generalforsamling gennem 24 år og med danske regeringers støtte har fordømt nærmest enstemmigt.
Vi be’r Udenrigsministeriet om hjælp til at få de indefrosne penge udbetalt og til at få kontoen genåbnet, så vores webshop, der ikke handler med cubanske varer(!), igen kan fungere.«

Håber på hjælp fra EU

Pedro Noel Carillo håber, at et øget pres fra EU kan få USA til at ophæve de ekstraterritoriale følger af Helms-Burton-loven. Om kort tid - dage eller uger - ventes EU endeligt at underskrive traktaten, som ophæver sanktioner indført i 2003 mod Cuba.

Sanktionerne, som mest er af politisk og diplomatisk art, blev indført, da Cuba arresterede 75 dissidenter og henrettede tre færgekaprere.

- Nu vil vi underskrive en aftale i den nærmeste fremtid. Det betyder, at der bliver bedre muligheder for samarbejde og bedre muligheder for dialog f.eks. om menneskerettigheder og demokrati, som er udgangspunktet for EU´s bekymringer. Dette er en meget positiv udvikling i forholdet til EU. Det er en traktat blandt ligeværdige parter, som respekterer begge parters interesser, siger Pedro Noel Carillo.

Ingen illusioner om ændring efter præsidentvalg

Det kommende præsidentvalg i USA, kommer ifølge diplomaten, ikke til at have en afgørende effekt på ophævelsen af handelsblokaden.

- Clinton har sagt, at hun vil fortsætte tilnærmelsen til Cuba, men vi gør os ingen illusioner om, hvad det indebærer. Hendes mål vil være det samme som det er nu. I USA er der samtidig ultrakonservative kræfter som ønsker at tilbagerulle de positive skridt, vi har foretaget ved at etablere diplomatiske forbindelser. Trump sagde i september, at han vil ophæve de diplomatiske forbindelser med Cuba, siger Pedro Noel Carillo. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce