Annonce

USA
24. august 2015 - 16:16

Chelsea Manning slipper for isolationsfængsel

Den amerikanske whistleblower Chelsea Manning fik i juli konfiskeret ’ulovligt’ læsestof og for gammel tandpasta i sin fængselscelle. Det udløste krav om isolationsfængsling på ubestemt tid, men er efter international solidaritetskampagne endt med udelukkelse fra fitnescenter, bibliotek og gårdture i tre uger.

Whistlebloweren Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning, kunne den 21. august markere, at hun har siddet to år af en fængselsstraf på 35 år for at have lækket 700.000 hemmeligt stemplede sider til Wikileaks.

Uden for fængslets mure er en bevægelse sat i gang for at få straffen sat eller ophævet. Støtteorganisationer arbejder for at indsamle 200.000 dollars for at kunne starte en appelsag. og foreløbig er der kommet mere end 160.000 dollars ind via crowdfunding.

Ulovlig medicin viste sig at være tandpasta

Tiden i fængslet er ikke let. Den 9. juli gennemførte fængselsmyndighederne i militærfængslet Fort Leavenworth i staten Kansas en ransagning i Mannings celle, hvor der blev fundet ’uautoriseret’ læsestof og ’ikke-godkendt’ medicin.

Medicinen har siden vist sig at være en tube tandpasta købt i fængselsbutikken, som havde udløbsdato den 9. april 2015.

Og læsestoffet at har vist sig at være pakistanske Malala Yousafzais biografi på dansk, der udgivet som Jeg er Malala, LGBT-tidsskriftet Out Magazine og et nummer af kultur- og modetidsskriftet Vanity Fair (hvor den kendte atlet Bruce Jenner springer ud som kvinden Caitlyn Jenner).

Desuden blev der i fængselscellen fundet et nummer af modemagasinet Cosmopolitan med et interview med Chelsea Manning selv.

Forment juridisk hjælp

Chelsea Manning blev i en lukket retssag den 18. august stillet overfor et krav om tidsubestemt isolation.

Hun måtte under retssagen ikke få hjælp af jurister. Så Chelsea Manning har selv måtte forberede retsagen i fængslets juridiske bibliotek, som hun dog få dage før retssagen blev forment adgang til.

Solidaritetskampagne

På internettet blev der startet en omfattende underskriftsindsamling for, at anklagerne mod Manning skulle frafaldes og for en åben og fair retssag.

I løbet af kort tid skrev mere end 100.000 personer under på, at anklagerne burde frafaldes hos organisationerne Roots Action, Fight for the Future, Code Pink og Demand Progress.

Den 18. august kunne Chelsea Manning på Twitter meddele, at straffen for forseelserne blev udelukkelse fra fitnessrummet, ingen gårdtur i det fri og forbud mod at komme på biblioteket i 21 dage.

– Manning er taknemmelig over for de tusindvis af mennesker fra hele verden, der lod regeringen vide, at vi ser og gransker, hvad der sker med hende bag fængslets mure, udtalte Chase Strangio fra menneskerettighedsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) efter dommen.

– Der er ikke i tvivl om, at det var denne støtte, der holdt Chelsea ude af isolationsfængsling, siger han.

I februar 2015 blev Chelsea Manning af den britiske avise The Guardians USA-redaktion optaget som ulønnet blogger fra sin celle i militærfængslet Fort Leavenworth.

Og den 3. april 2015 fik hun tilladelse til, efter pres fra flere solidaritetskomiteer, at oprette en Twitterkonto på hashtagget @xychelsea.

Læs artiklen »Chelsea Manning denied access to legal library prior to prison hearing, she says« hos The Guardian

Læs artiklen »Chelsea Manning found guilty but spared solitary confinement for contraband« hos The Guardian

Se Chelsea Mannings solidaritetsside

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce