Annonce

Kulturaktivisme
6. oktober 2015 - 12:23

Bon Jovi ’skulder ved skulder’ med Israel trods Roger Waters

Lørdag spillede rockmusikeren Jon Bon Jovi for israelske fans, der jublende  kvitterede for hans afvisning af Roger Waters. Roger Waters havde i et åbent brev bedt Bon Jovi om at tilslutte sig den kulturelle Israel-boykot, som Pink Floyd-veteranen har gjort sig til ambassadør for. Bon Jovi dedikerede en kampsang til Tel Aviv.

»Jeg har ventet længe på dette!«, råbte  Jon Bon Jovi til de  mere end 50.000 jublende israelere, der havde købt billet til den 53-årige musikers koncert i Hayarkon Park i Tel Aviv. Byen fik også en sang dedikeret til sig, nemlig »We Dont Run«.

»Det skal være Tel Avivs kampsang«, sagde  Bon Jovi ifølge Times of Israel. Men måske var sangen en henvisning til den kontrovers, der var gået forud for koncerten.

Læs »Empathetic Jon Bon Jovi dedicates song ‘We Don’t Run’ to Israel« hos Times of Israel

»Interesserer mig ikke«

Den 53årige amerikanske musiker var blevet taget i skole af kollegaen Roger Waters, der har gjort sig til ambassadør for en kulturel boykot af Israel. Roger Waters var engang medlem af Rockgruppen Pink Floyd, og har i de senere år engageret sig i solidaritetsarbejde med palæstinenserne.

Roger Waters, der i slutningen af 1970erne komponerede og skrev sangene til Pink Floyds klassiker The Wall, har mange gange opfordret kolleger til at boykotte Israel, på grund af statens politik overfor palæstinenserne i de besatte områder på Vestbredden og i Gaza.       

Men Bon Jovi havde ingen forståelse for Waters mening om, hvor det er passende eller upassende at spille rockmusik.

-Ja, jeg har hørt om det, men det interesserer mig ikke. Jeg har bedt mine managers give et simpelt svar: At jeg kommer til Israel, og at jeg glæder mig til det, sagde Bon Jovi til det Israelske webmagasin Israel21C forud for koncerten.

Læs »Roger Waters Calls for Boycott of Israel« hos Rolling Stone

Læs »Jon Bon Jovi ‘excited’ by upcoming Tel Aviv concert« hos Israel21C

Åbent brev fra Waters

Roger Waters havde set, at der ingen steder var at komme med Bon Jovi, og i et brev, henvendt til sangeren og de to øvrige faste medlemmer af bandet, gjorde han det klart, at han ikke regnede med en politisk forklaring ud over den, der handlede on Bon Jovis fornøjelse ved udsigten til at spille sin musik i Israel.

-Efter jeg har læst Jons udtalelser fra sidste uge, vil jeg ikke spilde tiden med at trække paralleller mellem Israel og Sydafrikansk apartheid, og det moralske mod mange kunstnere udviste dengang, og som tusinder udviser idag overfor årtier med Israelsk undertrykkelse af palæstinenserne, skriver Roger Waters ifølge det amerikanske musiktidsskrift Rolling Stone.

Skulder ved skulder

-Så terningerne er kastet og du står fast, skriver han og forsætter i en form for digt med  en opremsning af alle dem, som Bon Jovi, ifølge Waters, står skulder ved skulder med:

Med bosætteren der brændte babyen, med flådesoldaten der skød granater mod drengene på stranden, med snigskytten, der dræbte barnet i den grønne T-shirt, med justtisministeren der opfordrede til Folkemord.

-Du havde en chance for at stå på retfærdighedens side, fortsætter Roger Waters efter opremsningen af israelske voldshandlinger og –opfordringer. Han fortsætter med at nævne dem, der efter hans opfattelse ville have haft glæde af sympati og solidaritet fra den trodsige heavyrock musiker:

 »Du havde en chance for at stå ved siden af teenageren, der gik i fængsel for at nægte militærtjeneste, med det benløse barn, der skal vokse op i ruinerne og med de 550 børn, der aldrig vil vokse op overhovedet, skrev Roger Waters med henvisning til de børn, der døde uder Israels angreb på Gaza i sommeren 2014.

Læs »Roger Waters Slams Bon Jovi Over Israel Concert in Open Letter« I Rolling Stone

En relativ succes

Den kulturelle boycot af Israel har i de senere år haft en vis succes. Listen over kunstnere, der har fulgt opfordringen fra Roger Waters og andre fortalere for boycot er i de senere år blevet længere, og tæller blandt andre Elvis Costello, Carlos Santana, Gilberto Gill. Og tidligere på året aflyste den amerikanske hip hop stjerne Lauryn Hill sin koncert efter opfordring fra boycot-kampagnen.    

Andre musikere har, som Elton John, Rod Stewart, Madonna, Leonard Cohen, Metallica og danske Mø insisteret på at spille

 Læs »Human Rights Activists Thank Lauryn Hill for Cancelling Upcoming Concert in Israel« hos End The Occupation

Hilary vs BDS

Selvom Waters bestræbelse på at få sine musiker-kolleger til at afstå fra at spille i Israel kun er en delvis succes, så er den internationale BDS-kampagne (Boycot, Divestment and Sanctions) blevet en kraft der bliver regnet med både i den israelske regering og blandt amerikanske politikere, der ser kampagnens popularitet som en trussel mod det ”særlige forhold” mellem de to lande.

En af dem, der ser alleralvorligst på de sager er Hilary Clinton, der tidligere på sommeren gjorde klart at hun som præsident vil vie BDS-kampagnen særlig opmærksomhed.

Det skete i et offentligt  brev til Haim Saban, et fremtrædende medlem af Israel-lobbyen og en af de sponsorer, der kaster flest penge efter det demokratiske parti i almindelighed og Hilary Clintons præsidentkandidatur i særdeleshed.

I brevet skrev Hilary Clinton, der iøvrigt tæller Jon Bon Jovi blandt sine støtter i underholdningsindustrien, at hun og Haim Saban »er enige om, at kampen mod BDS skal prioriteres«. Hun bad også om Sabans hjælp til at gøre indsatsen mod »isolering og delegitimering af Israel« til anliggende for begge partier.

Læs »In letter, Clinton condemns Israel boycott movement« hos Politico

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce