Annonce

Fristeder
11. februar 2016 - 14:18

Autonome og politi er havnet i spiral af hævnaktioner i Berlin

Efter et overfald på en betjent iværksatte Berlins politi en storstilet ransagning af et besat hus. Nu lover autonome millionskader, hvis det gentager sig. Flere bydele har efterfølgende lagt gader til brændende biler og smadrede ruder.

En række hævnaktioner fra både tysk politi og autonome har ramt den tyske hovedstad Berlin.

Aktivister og autonome kalder dele af Berlin-bydelen Friedrichshain for besat »risikozone,« hvor kropsvisitationer og politichikane er en del af hverdagen.

Området omkring Rigaer Strasse er blandt andet kendt for at have en lang række venstreorienterede husprojekter og kollektiver, som blev besat efter murens fald og efterfølgende er blevet legaliseret, og for at have kæmpet mod den gentrificering, som præger hovedstadens bydele.

Politiets massive tilstedeværelse i bydelen og et overfald har eskaleret spændingerne mellem politiet og autonome i hele Berlin.

Betjent blev overfaldet

Ifølge Berlins politi blev en 52-årig betjent slået i jorden, sparket og slået af fire personer, da han undersøgte en ulovligt parkeret bil den. 13. januar.

Politiet svarede prompte igen. Om aftenen blev lejligheden Rigaer Strasse 94 ransaget af op mod 500 betjente, der var sat ind for at søge efter personerne bag overfaldet.

Politiet havde dog ingen retskendelse, skriver den tyske avis Spiegel. Betjentene måtte derfor ikke undersøge lejlighederne, men kun opgange og taget.

Læs reaktionen fra beboerne i Rigaer Strasse 94 her (på tysk)  

Læs mere hos Spiegel (på tysk) 

Kalder område for risikozone

Inden ransagningen havde det autonome miljø i Berlin indkaldt til demonstration mod de senere års rydninger og ransagninger af autonome væresteder, for flere fristeder og imod at politiet ifølge demonstranterne har gjort Friedrichshain til et såkaldt »risikozone.«

Arrangørerne mener, at politiets tilstedeværelse har til formål at presse beboerne ud af området for at gøre plads til investorer og byfornyelse.

Natten inden demonstrationen blev biler sat i brand og ruder smadret i bydelen Schöneberg. Tyske medier rapporterer, at op mod 40 personer satte ild til 28 biler.

Luksusbiler i brand

På den venstreorienterede internetside Indymedia blev der senere lagt en erklæring op, hvor en gruppe tager ansvaret for de »afbrændte luksusbiler«. Her lover man, at autonome grupper vil lave skade for en million euro for hvert »angreb«, politiet foretager.

Erklæringen er underskrevet Klaus-Jürgen Rattay – en henvisning til en 18-årig tysk husbesætter, der i 1981 blev dræbt under en politiaktion, da bystyret i Vestberlin besluttede at rømme otte besatte huse på samme dag.

Natten efter demonstrationen oplevede flere bydele, at biler blev sat i brand.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce