Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
4. oktober 2013 - 11:40

Arktis, Rusland, Greenpeace….og Danmark

Diplomatisk tavshed over for piratanklager mod Greenpeace-aktivister skyldes at kampen om et isfrit Nordpolen spidser til.

Efterlysning: Er der nogen, der har set Villy Søvndahl? Ældre herre, middelhøjde, nydeligt klædt.  I teorien fungerende dansk udenrigsminister, i praksis ikke-fungerende dansk udenrigsminister.

Der er brug for ham. Greenpeace og humanister i Danmark kalder. Men hvor er han?

Spøg til side.

Regeringen ryster i bukserne over det scenarie, som udspiller sig: Dansk økonomi kæmper for at komme i gang igen. Rusland er et stort marked, enormt marked, som danske firmaer har brugt store ressourcer på at investere i. Diplomatisk har man gjort alt for ikke at støde Rusland fra sig.

Tjetjenien-krigene er long-gone, og nu dette: En dansk Greenpeace-aktivist er fængslet og sigtet for pirateri, hvilket har en strafferamme på mellem fem og 15 år.

Det burde øjeblikkelig have medført protester fra det officielle Danmark, men nej – ikke på bekostning af potentielle danske arbejdspladser og en mulig handelskonflikt under opsejling.

Flere EU-borgere er også anklaget, men heller ikke fra EU høres protester.

EU er energimæssigt afhængig af russisk gas, som sjovt nok ejes af Gazprom, ejeren af netop den boreplatform, som aktivisterne entrede.

Det er vist definitionen på et dilemma!

To Greenpeace-aktivister har gjort sig skyldige i at »angribe« en boreplatform på størrelse med et hangarskib bevæbnet med reb, flag og mod.

Det resulterede i, at russiske specialstyrker angreb de to aktivister og Greenpeaces skib - i internationalt farvand (hvilket jo netop er pirateri!) med skarpladte våben - og skud blev affyret.

30 aktivister fra en række lande er nu fængslet og sigtet. Mon ikke de (surprise!) bliver dømt i en retssal på russisk territorium, med russiske anklagere og dommere, og i et land hvor Montesquieus lære om magtens tredeling aldrig har eksisteret.

Al magt er samlet i én og samme person, Putin, som er en statsmand efter russiske traditioner.

Bredes problemstillingen ud, er det man ser kampen om de arktiske områder, der tidligt – men tydeligt – bliver spidset til. Banen er ved at blive kridtet op, og i dét stormagtsspil har en organisation som Greenpeace intet at gøre.

Når først stormagterne, primært Rusland og USA, spiller med musklerne, så efterlades intet tomrum til humanitære organisationer.

Rusland især har ingen traditioner for menneskerettigheder, USA har bestemt sine problemer med samme, og jeg kan være bange for at visse magtfulde kredse i Rusland ikke er specielt nervøse for en stigende global opvarmning, som – om noget land i verden – Rusland vil profitere kolossalt af.

Tanken om et isfrit Nordpolen vil revolutionere verdenshandelen og gøre størstedelen af det russiske søterritorium isfrit, noget som Rusland har drømt om de sidste 400 år.

FN er for svag, og der er ingen anden international aktør, som kan agere buffer i det slag, som stormagterne kommer til at udspille i fremtiden. I – vel at mærke – en meget nær fremtid.

Ingen stat bør kunne hævde rettighed til Nordpolen, som jo kun er is, der smelter(!) eller Sydpolen.

Naivt? Ja.

Områderne kan administreres af et Arktisk Råd, som primært er videnskabsmænd og -kvinder, og som repræsenterer de stormagter og regionale magter i de respektive områder.

Meget naivt? Ja.

Men findes der ikke et forum, hvor de forskellige aktører kan hævde deres ret, og hvor forhold kan diskuteres, bliver polerne underlaft de stærkes ret, som så ofte før.

Greenpeace har tabt det første slag i dén kamp.

Accepteres anklagen om pirateri mod Greenpeaceaktivisterne, skal den stolte, danske flåde vel bekæmpe Greenpeace-skibe overalt i verden på linje med somaliske pirater. Det har ikke tidligere været dansk tradition!  

Kaare Winkel Pedersen er cand.mag

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce