Annonce

Firenze 10+10
10. november 2012 - 13:05

Antifascisme i centrum

Opbygning af studenterbevægelse og antifascisme dominerede anden dag på Firenze 10+10, det internationale træf i Italiens renæssanceby. Dagen sluttede med markering af Krystalnatten.

Morgenen startede med croissanter i plastikposer og papkrus med te serveret på det matematiske fakultet på Firenze Universitet. I går var halvdelen af SUFs Firenze-gruppe taget hen til universitetet for at overnatte sammen med lokale studerende. Samtidig med at morgenmaden blev indtaget i opholdsrummet på universitetet, var resten af fakultetets studerende ved at modtage undervisning.

Nogle timer senere begyndte programmet for Uni 10+10 med to workshops. Vi valgte at deltage i den workshop, der omhandlede organisering af et internationalt studenternetværk og selvorganisering.

Diskussionen gik på, hvordan en sådan bevægelse skulle opbygges. Der blev snakket om, hvilke forhold der bør tages alt afhængig af de nationale situationer i studenterbevægelserne. Det var vigtigt for alle, at den kommende bevægelse eller netværk skal have en struktur, der fungerer fra bunden og op, da det er vigtigt, at alle elever har et tilhørsforhold til bevægelsen.

Der blev lagt op til at samle studenterkampe imod EU og Bologna-processens konsekvenser; blandt andet til næste EU topmøde i Bruxelles. Det blev understreget, at kampene skulle samles, og at vi må fokusere på de fælles udfordringer, vi har.

En af de studerende beskrev det således: We need to find the weakness of this system and fight it.

Læs det første rejsebrev fra SUF: »Store forventninger til Firenze-topmøde« hos Modkraft.

Kampen mod Gyldent Daggry

Efter et møde med Occupy-bevægelsen drog en del af SUF'erne mod et squad i en fabrikslignende bygning i den sydøstlige del af Firenze. Efter fællesspisning gik debatten i gang.

Den blev indledt af en fortælling fra en lokal antifascist om sammenhængen mellem neoliberalismen og den fascistiske fremgang i Europa i forbindelse med krisen. Herefter gav to græske antifascister, der de sidste to år har været bosiddende i Firenze, en uddybende fortælling om forholdene i Grækenland med fokus på Gyldent Daggry og deres nylige voldelige overfald.

Til oplægget hørte blandt andet en video, der viste, hvordan fascister og politi samarbejder om overfaldende på homoseksuelle, immigranter og antifascister.

Til slut var der en videochat med en græsk kammerat bosat i Athen, der fortalte, at det ikke længere er sikkert at bevæge sig ud alene om aftenen, og at troen på det demokratiske system er forsvundet med Gyldent Daggrys fremgang.

Den antifascistiske bevægelse i Athen føler sig derfor nødsaget til at opruste til kampen mod fascisterne, og endnu en gang pointeres det, at antifascisme er selvforsvar.

Eksempler på modstanden fra antifascisterne i Grækenland kan ses i den video, der blev vist i squad'et: http://www.youtube.com/watch?v=s84HzScyAdY

¡No Pasarán!

Tilbage på fortet, hvor det officielle Firenze 10+10 blev afholdt, var der indkaldt til debat om, hvordan antidemokratiske, højreradikale bevægelser bekæmpes på demokratisk vis og på et legalt grundlag.

Debatten var præget af uenighed om, hvorvidt man på den ene side skal anvende allerede eksisterende institutioner som EU til at modarbejde den fascistiske bevægelse, eller om det er nødvendigt med mere aktivistiske initiativer såsom opbyggelsen af en ny europæisk, antifascistisk bevægelse.

Resultatet blev tre overordnede punkter:

1.    En hensigtserklæring om solidaritet med de græske kammerater.

2.    Opbyggelsen af et europæisk, antifascistisk netværk, som skal bidrage med praktisk solidaritet til antifascistiske arrangementer.

3.    Opbyggelsen af et europæisk, antifascistisk internetmedie til videns- og erfaringsdeling samt oplysning om kampen mod højre.

Om aftenen blev der afholdt en mindehøjtidlighed med taler og levende lys i forbindelse med Krystalnatten, hvor en gammel partisan fik folkemængden til at råbe "¡No Pasarán!" i kor. Begivenheden vil huske os på de fascistiske forbrydelser under Anden Verdenskrig. Samt minde os om de to mænd fra Senegal, der blev myrdet af en fascist i Firenze sidste år.

Det svage punkt

Stemningen på Firenze 10+10 er indtil videre god og konstruktiv, og der er masser af plads til kapitalismekritik. En kritik af konferencen generelt er dog, at vi allerede på andendagen mærker en stigende frustration over mangel på konkrete aktiviteter og løsningsforslag.

Der bliver opstillet en masse problemstillinger og sat gang i spændende diskussioner, men selvom alle er enige om, at der skal gøres noget, bliver der sjældent foreslået deciderede fremadrettet aktiviteter. Når de konkrete forslag bliver smidt ud, mangler der en opfølgende koordinering.

Vi håber selvfølgelig på, at dette ændrer sig i løbet af de næste to dage.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce