Annonce

Gadefest
18. oktober 2014 - 14:51

Anholdelser og stenkast til gadefest mod racisme i København

Fem personer blev anholdt, da 200 mennesker fredag aften festede imod racisme ved Storkespringvandet i København. Hærværk, kanonslag og flaskekast fik politiet til at tilbageholde de fremmødte og følge dem til Nørrebro.

»Vi må sige fra over for fascismens destruktive ideologi og dens udbredelse. Derfor fyrer vi op under den københavnske nattehimmel med et brag af en gadefest«.

Sådan lød invitationen til arrangementet »Reclaim mod racisme«, som fandt sted ved Storkespringvandet på Amagertorv i det indre København fredag aften den 17. oktober.

Initiativgruppen »GadeFest Kbh« havde på forhånd lokket med gratis sprut på facebook og offentligjorde via sms mødestedet blot en time før festen gik i gang klokken 22. 

Politiet havde dog også fået nys om begivenheden og var tilstede i området med flere mandskabsvogne, da folk løbende indfandt sig omkring springvandet.

Efter en times tid var omkring 200 mennesker samlet.

En tag-selv-mini-bar på en ladcykel skabte sammen med elektroniske toner fra et mobilt musikanlæg en afslappede stemning, som kun blev afbrudt af kanonslag og flasker, som med jævnligt mellemrum blev sendt afsted med retning mod politiets vogne.

Ifølge indkaldelsen til gadefesten var formålet med arrangementet, at give en »kæmpestor fuckfinger« til Dansk Folkeparti og deres søsterparti Sverigedemokraterne, som ved henholdsvis Europaparlamentsvalget og det svenske rigsdagsvalg tidligere i år gik massivt frem. 

– Sammen tager vi gader og stræder tilbage og viser, at SD og DF aldrig står uimodsagt. Sammen indtager og skaber vi et rum, hvor højrefløjen og deres organiserede system af forskelsbehandling ikke er velkommen. For plads til alle der giver plads til alle, solidaritet over sundet og for at give racisterne den kæmpestore fuckfinger de fortjener, lød det fra »GadeFest Kbh«.

Besøg »GadeFest kbh« på facebook her.

Tilbageholdt på Strøget

Da nogle af de tilstedeværende omkring midnat begyndte at graffitimale politiske slogans og kaste sten på butiksfacader skred politiet ind.

Med trukne knipler pressede en deling højtråbende betjente omkring 100 af festdeltagerne ned af Strøget, hvor de blev omringet af mandskabsvogne og flere hundepatruljer.

Her blev de tilbageholdt i en times tid.

I forbindelse med rydningen af Amagertorv kom flere af de tilstedeværende til skade, da politibetjente skubbede dem i jorden eller slog dem med knipler.

Det udløste en del vrede, så imens politiet tilbageholdt størstedelen af festen begyndte andre, at bygge mindre barrikader i en sidegade. 

Ifølge arrangørerne af gadefesten var politiets opførsel med til at få situationen til at eskalere. 

– Som så mange gange før mødtes folk af et politi med deres helt egen dagsorden. Allerede før gadefestens start var politiet gået i gang med at stoppe og visitere folk uden grund, og politiet lagde en klar linje: Kampuniformer frem for dialog. Når politiet påstår at de forsøgte med dialog stiller vi os uforstående. Det tætteste vi kom på en dialog var politiets gentagende trusler om knippelvold, og et citat der aldrig kom med i Ritzaus telegram, var indsatslederens første kommentar til festen: ’Find et andet sted at feste, eller vi stopper festen med vold’, skriver »GadeFest kbh« i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

De spørger samme sted om politiet i virkeligheden ønskede en konfrontation på grund af festens politiske budsskab.

– Med tanke på de store gadefester der jævnligt bliver afholdt i København, er vi uforstående overfor at politiet vælger at angribe netop vores arrangement. Derfor spørger vi: Er det fordi vores gadefest, i modsætning til så mange andre, havde et politisk budskab? Og handler det mest af alt om at politiet har deres egen politiske agenda, som de udøver med vold og trusler?

Fulgt til Nørrebro

I stedet for at anholde folk besluttede politiet, at følge de tilbageholdte til Nørrebro omgivet af et større politiopbud.

Undervej opstod der flere verbale og fysiske sammenstød, da ikke alle var glade for politiets beslutning.

Det medførte anholdelsen af fem personer, som blev sigtet for vold mod politiet og gadeuorden, og løsladt igen lørdag.   

Læs artiklen »Unge løsladt efter stenkast mod politiet under demonstration« hos Politiken.

Se video: »Flere anholdte under demonstration mod racisme« hos Local Eyes.

Se video: »Fem er anholdt efter vold mod politiet ved racismeprotest« hos Local Eyes.

Fremme ved Blågårdsgade på Nørrebro lod politiet de tilbageholdte gå.

Kort herefter opstod der mindre konfrontationer, hvor folk kastede sten og flasker mod politiet og byggede små barrikader i Blågårdsgade.

Efter et kvarters tid valgte politiet at trække sig tilbage, hvilket fik uroen til at ebbe ud. 

Arrangørerne af gadefesten mener, at politiets opførsel undervejs til og senere på Nørrebro er stærkt kritisabel.

– Politiet valgte at angribe festen, og tilbageholde størstedelen af deltagerne. Herefter blev gruppen, under tvang, ført mod Nørrebro. En lang gåtur der undervejs bestod af knippelslag, skub og trusler fra politiets side. Og da vi nåede til Blågårdsgade løslod politiet folk, kun for at chikanere og overfalde, ikke kun festens deltagere, men også tilfældige forbipasserende, lyder det fra »GadeFest kbh«.

– Vores arrangement var fredeligt, indtil politiet angreb. Vi forbeholder os altid retten til at forsvare os selv, og vi har ikke tænkt os at stoppe med at arrangere politiske gadefester på trods af politiets repression, skriver festaktivister.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce