Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
28. april 2016 - 18:15

For alternativ til 1. Maj?

Alternativet er ikke velkomne til arrangementet i Fælledparken 1. Maj. Det undrer Torsten Gejl, der er arbejdsmarkedsordfører i partiet. »Faktum er, at vi i Alternativet arbejder for mange af de samme ting, som arbejderbevægelsen er optaget af,« skriver han.

Øv – for tredje år i træk er der ikke plads til Alternativet til det officielle 1. maj-arrangement i Fælledparken.

De, der siger, at arbejderbevægelsen er groet fast, tager helt fejl. De sidste tre år i træk har de i hvert fald formået at nytænke forklaringen på, hvorfor der ikke er plads til Alternativet til det officielle 1. maj-arrangement i Fælledparken i København. Det er da en præstation i sig selv.

Læs artiklen »Alternativet er uønsket til 1. maj i Fælledparken« hos DR  

Det er sagt med et smil på læben, men jeg må sige, at det undrer mig, at vi skulle være for store en mundfuld for en hæderkronet arbejdsbevægelse 

For der skal ikke være nogen tvivl om, at arbejderbevægelsen har spillet og fortsat spiller en afgørende rolle her til lands. Det skal arbejderbevægelsen også gøre i fremtiden og jeg synes faktisk, der er brug for nye idéer til, hvordan den rolle skal udfyldes, når vi ser på de udfordringer, som vi ser på arbejdsmarkedet som konsekvens af blandt andet globaliseringen.

Den opgave kan arbejdsbevægelsen sikkert godt løse på egen hånd, men i Alternativet har vi fortsat lyst til at bidrage med vores input, og derfor ærgrer det os selvfølgelig, at vi ikke er blandt talerne i Fælledparken.

Det er vi til gengæld i Aarhus, hvor vores gruppeforkvinde Josephine Fock taler.

Ligner arbejderbevægelsen mere end Socialdemokratiet 

For faktum er, at vi i Alternativet arbejder for mange af de samme ting, som arbejderbevægelsen er optaget af. Vores forslag om en 30 timers-arbejdsuge kunne vel egentlig været groet i arbejderbevægelsens have. På samme måde bruger vi store kræfter på at skabe mere lighed – både økonomisk og socialt – herhjemme og ude i verden.

Vi er optaget af at skabe en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv. Vi er optaget af at sikre, at færre danskere bliver syge af stress, af at sikre, at færre bliver syge af at gå på job. Vi er optaget af at sikre, at vi får mere samfund og mindre stat. Af at sikre mere frihed og mindre kontrol for de offentlige ansatte.

Politiken lavede forleden en artikel, der viste, at vores politik på flere områder flugter bedre med arbejderbevægelsens, end Socialdemokratiets politik gør.

Læs artiklen »Vi lukker ikke nogen ind i Fælledparken, uden at vi har haft den her snak« hos Politiken. 

Det, synes jeg, får arbejderbevægelsens afvisning af Alternativet til at tale for sig selv. Og jeg håber, at arbejderbevægelsen i København vil følge eksemplet fra Aarhus, hvor vi er inviteret med til 1. maj-arrangementet, selvom vi ikke bekender os til en bestemt ideologi, men trods alt deler nogle af de samme politiske mål.

Verden er ikke statisk. Partier udvikler sig. Dagsordener rykker sig og kalder på nye svar. Sådan var det, da arbejderbevægelsen opstod og over årtier forvandlede Danmark og den måde, vi har indrettet os på. Og sådan er det i dag.

Jeg tror, det vil være til fordel for arbejdere både herhjemme og ude i verden, hvis 1. maj-arrangementerne heller ikke følger den skabelon, de altid har fulgt, men følger med tiden og tænker nyt – med eller uden Alternativet.

Torsten Gejl er medlem af Folketinget og ordfører for beskæftigelse, arbejdsmarked, social- og indenrigspolitik

 Se også Modkraft-tema 2016 »1. maj som en politisk kampplads«. Et tillæg til linksamlingen 1. maj : Historie og traditioner.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce