Annonce

3F-formand møder medlemmer
30. maj 2012 - 16:56

3F-boss: »Min pligt er at forhandle«

3F-formand Poul Erik Skov Christensen fortsætter trepartsforhandlingerne med regeringen og tror ikke, at helligdage afskaffes. Det fik blandede reaktioner ved møde med medlemmerne.

Skal 3F blive i trepartsforhandlingerne og lægge ryg til højere arbejdstid eller forlade forhandlingerne?

Det var omdrejningspunkt for diskussionen, da 3Fs forbundsformand mødte medlemmer i hovedstaden tirsdag den 29. maj.

Mødet, der var indkaldt med få dages varsel hen over en helligdagsweekend, samlede små 100 medlemmer fra 3F Region Hovedstaden. Blandt deltagerne var medlemmer fra blandt andet Helsingør, Hotel og Restaurant, Industri og Service, Vestegnen og Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening.

Mødet var det andet i en møderække med medlemmerne, som forbundsformand Poul Eriks Skov Christensen besluttede at sætte gang i midten af maj måned. Det første blev holdt i Rymarken i Århus i sidste uge.

Møderne vil fortsætte frem til den 19. juni, hvor trepartsforhandlingerne forventes at være afsluttet.

Skov Christensen: Stærkt økonomi er hovedsagen

– Hvordan kan vi være med til at styrke dansk økonomi? spurgte forbundsformand for 3F, Poul Erik Skov Christensen, medlemmer i sit oplæg i 3F BJMFs fagforeningshus i Trekronergade i Valby.

Hans udgangspunkt var at bakke regeringen op i at sikre en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse. Og det handler om at finde fire milliarder kroner.

Derefter tog han fat på det kildne spørgsmål om afskaffelse af helligdagene.

– Jeg kan med høj grad af sikkerhed sige, at der ikke bliver rørt ved søgne-helligdagene. Men det betyder ikke, at der ikke vil ske andre ting.

Han pegede på blandt andet den femte ferieuge, feriefridagene eller afspadseringskontoen.

»Hvor går grænsen?«

Enkelte talere bakkede formanden op og opfordrede ham til at blive i forhandlingerne og kæmpe.

Men hovedparten af indlæggene var kritiske over for forbundets rolle i forhandlingerne.

– Vi bukker hovedet hver eneste gang. Nu må 3F gå i spidsen og mobilisere medlemmer til kamp for velfærden – ligesom de har gjort i Jylland, sagde en tillidsmand fra Coop.

– Hvad får fagbevægelsen for at afskaffe alt det, vi har kæmpet for? Hvor går grænsen for, hvad fagbevægelsen vil være med. Der er masser af penge. Træk soldaterne i Afghanistan hjem. Det ville give 13 milliarder kroner, sagde en snedker fra København.

– For tre måneder siden sluttede overenskomst-forhandlingerne. Her begrundede arbejdsgiverne deres nej med, at det var ideologisk. Det var klassekamp, og nu står vi midt i den. Jeg forstår ikke, at I er gået med på forhandlingspræmisserne, sagde en tømrer fra København.  

Få mest ud af det

Der blev desuden efterlyst alternative måder at finde pengene på: Grøn vækst, klimarenovering, bedre arbejdsmiljø og dermed færre sygedage og førtidspension, kickstart og flere i arbejde.

– Det er altså ikke noget, jeg har fundet på, sagde Poul Erik Skov Christensen i sit svar.

– Jeg kunne vælge at gå og ikke tage ansvar. Men jeg har valgt at gå ind i forhandlingerne og få det bedste ud af det. Det er min opgave som forbundsformand.

Her pegede han blandt andet på praktikpladser, ungdomsuddannelser og efteruddannelse. Derudover håbede han at få noget på blandt andet kædeansvar og sociale klausuler og henviste i øvrig til det kommissorium for forhandlingerne, som han mener bærer 3Fs fingeraftryk.

Artiklen er en bearbejdet udgave af en artikel bragt på hjemmesiden for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce