Annonce

13. november 2015 - 14:36

24-timers generalstrejke i Grækenland imod sparepolitikken

Den venstreorienterede Syriza-regering blev torsdag den 12. november mødt af over 20.000 personer, der deltog i demonstrationer og generalstrejke imod den EU-dikterede sparepolitik i Grækenland. Det er første gang Syriza-regeringen er blevet udfordret af en generalstrejke. Men også Syriza-udvalg opfordrede til deltagelse i strejker og demonstrationer.

Græsk politi anslog torsdag den 12. november at tre demonstationer i Athen samlede i alt 24.000 personer, der protestede imod den sparepolitik, som den EU-institutionerne har pålagt den græske regering at gennemføre.

Demonstrationerne var overbygning på en 24-timers generalstrejke i hele landet, der var indkaldt af Grækenlands to store fagforbund – GSEE for privatansatte og ADEDY for offentlige ansatte. Strejkerne er en protest imod blandt andet pensionsnedskæringer og privatiseringer. 

Strejkerne lammede blandt andet skoler, hospitaler, banker, museer, apoteker og offentlige kontorer. Også offentlig transport, flytrafik og færgedrift blev forstyrret.

– Vinteren vil udvikle sige eksplosivt og dette vil kun være en begyndelse. Når de daglige lønninger er blevet beskåret med 30 procent, når salærer er uaccaptable lave, og når det sociale sikkerhedssystem risikerer at bryde sammen, så kan vi ikke bare sidde stille, siger Grigoris Kalomoiris, fra fagforeningen ADEDY ifølge den venstreorienterede, græsk baserede Facebook-side Europe Says Oxi.

Bemærkelsesværdigt nok blev generalstrejken blandt andet støttet af et udvalg i det græske regeringsparti, Syriza. Regeringen blev i september genvalgt på et program om at implementere de sparekrav, som EU har pålagt den græske stat for at yde landet en tredje stor »hjælpepakke«.

Ved en af demonstrationerne kom det i det centrale Athen til sammenstød mellem demonstranter og politi med brug af molotovcocktails og tåregas.

Unge antændte også ved flere vejblokader og satte ild til en vogn, der tilhører telekommunikationsselskabet OTE, der er blevet delvist solgt til Deutche Telekom AG, et selskab der er beskyldt for flere tilfælde af korruption i landet. Den græske nationalbank blev også udsat for angreb med benzinbomber.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce