Annonce

Fagligt
4. september 2015 - 12:38

150 millioner indiske arbejdere i landsdækkende en-dagsstrejke

Indiens første landsdækkende strejke rullede onsdag den 2. september hen over landet. De strejkende var imod regeringsplaner om privatiseringer og forringelse af faglige rettigheder.

Store dele af Indien blev onsdag den 2. september lagt død på grund af en landsdækkende strejke, hvor omkring 150. millioner ansatte deltog. Strejken var mest omfattende i Vestbengalien, Tripura, Kerala, Karnataka, Puducherry og Odisha – mens effekten var mindre i Delhi, Punjab, Haryana, Tamil Nadu, Goa, Gujarat Bihar og Jharkhand.

Strejken var en protest imdo den indiske regering, der kom til magten i maj, for dens »erhvervsvenlige« initiativer, først og fremmest planer om at sælge statsaktier i en række offentlige virksomheder og lovinitiativer, der vil mindske fagforeningers indflydelse og gøre arbejdsmarkedet mere »fleksibel«.

Strejken omfattede mange banker, trafikselskaber og kulminer.

Strejken førte flere steder til sammenstød. Omkring 1.000 mennesker blev arresteret i distrikterne Kolkata, Murshidabad og Birbhum.

Strejken var i stort omfang organiseret uden om de største indiske fagforeninger. Ud af 12 centrale fagforbund, undlod to at deltage, men tre andre erklærede sig neutrale. Ti store fagforeninger kalder i en fælles erklæring ikke desto mindre strejken og den omfang for »uden fortilfælde«.

Den indiske regering har efter strejken meldt ud, at den vil se positivt på de ansattes krav, men at den også forventer at arbejderne fremsætter deres krav gennem dialog.

Indiens økonomi er lige nu ramt af en mindre vækst end forventet i første kvartal af 2015.

Læs mere på den Hong Kong-basede hjemmeside Asian Labour Review og på den amerikanske venstrefløjshjemmeside Portside.org

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce