Annonce

Udland
21. august 2013 - 16:07

Topløs tunesisk aktivist bryder med FEMEN

Den tunesiske aktivist Amina Sboui afbryder samarbejdet med den kontroversielle feminist-organisation FEMEN, som hun beskylder for at være islamofobisk.

Den 19-årige tunesiske aktivist og feminist Amina Sboui – også kendt som Amina Tyler – blev verdenskendt, da hun i marts i år offentliggjorde to fotos på internettet med budskabet »Fuck your morals« og »Min krop tilhører kun mig selv og skal ikke underlægges andres æresfølelse« skrevet på sin bare overkrop.

De topløse fotos blev offentliggjort på den feministiske organisation FEMEN's facebook-side, som en del af en kampagne for kvinders rettigheder, og da Amina Sboui efterfølgende blev tilbageholdt af sin egen familie og de tunesiske myndigheder iværksatte FEMEN en stor international kampagne for at få hende på fri fod.

Amina Sboui blev hurtigt et symbol på FEMEN's kamp for kvinder rettigheder i den muslimske verden, og der blev protesteret over hele verden, da hun i maj blev fængslet for at skrive gruppens navn med graffiti-spray på en moské i Tunesien.

Amina Sboui blev løsladt den 1. august og har nu – meget overraskende – valgt at afbryde samarbejdet med FEMEN.

Læs artiklen »Tunisia: Topless Femen Activist Amina Tyler Arrested amid Police Clashes with Salafists [VIDEO]« hos IB Times.

Beskyldes for islamofobi

FEMEN, der opstod i Ukraine i 2008 og i dag har hovedkontor i Paris, er berømt og berygtet for deres brug af topløse happenings vendt mod magthavere, prostitution, højrefløjen og religiøse symboler. 

Besøg FEMEN's hjemmeside.

Men gruppen er ifølge Amina Sboui gået for langt i deres kritik af islam og hun beskylder nu organisationen for »islamofobi«.

Bruddet kommer efter, at FEMEN har lavet flere topløse happening ved moskeer i både Frankrig, Sverige og Tunesien, samt fremsat kritik af islam generelt i forbindelse med den omdiskuterede aktionsdag »Topless Jihad Day«, der var en del af kampagnen for frigivelsen af den tunesiske aktivist.

Læs artiklen »Muslimske kvinder: Vestlige feminister skal ikke redde os« hos Modkraft.

Amina Sboui forklarer i et interview med hjemmesiden Huffington Post den 20. august, at hun ikke har kunnet få klare svar på, hvem der finansierer FEMEN ligesom hun mener, at gruppens kritik af islam har taget overhånd.

– Jeg ved ikke, hvordan bevægelsen er finansieret. Jeg har spurgt Inna (lederen af Femen, red.) flere gange, men har endnu ikke fået et klart svar. Jeg vil ikke være en del af en bevægelse støttet af skumle midler. Hvad, hvis den er finansieret af Israel? Det vil jeg gerne vide. Dertil kommer, at jeg ikke vil associeres med en islamofobisk bevægelse, udtaler aktivisten til Huffington Post. 

– Jeg værdsætter ikke en aktion, hvor piger råber »Amina Akbar« og »Femen Akbar« foran den tunesiske ambassade i Frankrig eller når de brænder et sort Tawhid flag af foran en moské i Paris. Disse aktioner forarger mange muslimer og mange af mine venner. Vi bliver nødt til at respektere alles religion, mener Amina Sboui.

Læs artiklen »Amina Sboui Quits FEMEN: 'I Do Not Want My Name To Be Associated With An Islamophobic Organization'« hos Huffington Post.

Amina: Jeg er anarkist

Selvom Amina Sboui både har været anholdt af politiet og tilbageholdt og truet af sin egen familie, så betyder bruddet med FEMEN ikke, at hun har lagt den komproisløse, politiske aktivisme bag sig.

Tværtimod.

Den 15. august offentligjorde hun endnu et topløst foto af sig selv på de sociale medier, hvor hun er afbilledet topløs, og tænder en cigaret med en molotov cocktail. 

Denne gang med teksten »We don't need your democracy« skrevet på kroppen sammen med to A'er med cirkler omkring – symbolet for anarkisme.

Teksten er ment som en mere generel systemkritik, og falder sammen med, at Amina Sboui nu definerer sig selv som anarkist.  

– Anarkisme betyder ikke uorden, som mange mennesker tror, og betyder ikke, at vi vil smadre alting. Vi vil blot nedbryde det uretfærdige system, siger aktivisten til Huffington Post.

FEMEN: Beklageligt

Det nye billede af Amina Sboui blev hurtigt fjernet fra blandt andet facebook, men blev allerede dagen efter – den 16. august – bragt på FEMEN's officielle hjemmeside med gruppens navn på samt en hilsen »FEMEN-aktivisten« Amina, der opfordrer til »en rigtig revolution«.

Ifølge aktivisten selv, så har 'aktionen' dog intet med FEMEN at gøre.

Hos FEMEN er man skuffet og frustreret over, at den tunesiske aktivist tager afstand fra gruppen efter, at FEMEN har kæmpet i månedsvis for hendes løsladelse. 

– Det er helt okay, at hun forlader gruppen, da alle er frie til at gøre, hvad de vil og det er jeg parat til at forstå. Men hun forråder alle de tusind af kvinder, som har kæmpet til støtte for hende, siger FEMEN's leder Inna Shevchenk, og fortsætter:

– Det er ikke unormalt, at en person under pres giver op. Det er ikke alle kvinder, som bliver i FEMEN efter deres første anholdelse.

I en officiel meddelse på gruppens hjemmeside bekræfter man det afbrudte samarbejde.

»Det er beklageligt, at Amina nu kommer med islamistiske udtalelser mens en antiislamistisk revolution er i gang i Tunesien, hvilket Aminas egen tidligere happening var en del af. FEMEN efterlyser nye heltinder, som har viljen og modet til at ryste det rådne fundament i den muslimske verden. Frihed til Østens kvinder!«.

Læs artiklen »Amina Tyler: Femen Releases New Image Of Topless Tunisian Protester« hos Huffington Post.

Læs FEMEN's udtalelse efter bruddet med Amina.

Hovedkvarter brændt ned

Det er ikke første gang, at den unge tunesiske aktivist tager afstand fra FEMEN. 

Det gjorde hun første gang, mens hun var blevet tilbageholdt af sin familie, som var sure over hendes oprindelige nøgen-happening.

Da hun efterfølgende stak af fra sin familie fortalte hun i et interview, at hun var blev presset til at tage afstand fra gruppen.

Mens uenigheden mellem Amina Sboui og FEMEN alene foregår på det retoriske plan, så har den feministiske organisation tilsyneladende også skabt sig fjender, som er parat til at gå til yderligheder. 

FEMEN's hovedkontor og træningscenter i Paris blev således raseret af en brand søndag den 21. juli.

Organisationen mener, at branden er påsat og fortæller, at man så sent som dagen forinden havde modtaget et anonymt telefonopkald, som erklærede at FEMEN's »hekse« skulle »brændes«.

Læs artiklen »Femen HQ hit by fire after 'witches' death threat« hos The Local.

Se dokumentarfilm om FEMEN.

Læs artiklen »Topløs protest mod pavevalg« hos Modkraft.

Læs bloggen »Queer vrede # 3: FEMEN - freedom is not free« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce