Annonce

27. januar 2013 - 17:08

Queer vrede # 3: FEMEN - freedom is not free

I tredje del af serien om queer vrede, skal vi møde den feministiske gruppe FEMEN.

Læs første del om, hvorfor vreden er nødvendig, hvis man vil skabe forandring her og anden del om mit møde med nogle kristne missionærer her.

FEMEN startede i Ukraine i 2008, og de er især kendt for at bruge deres bryster som våben. Men i dag skal vi se lidt nærmere på gruppen. De kæmper mod patriarkatet, religion, diktatur og sexindustrien.

Siden jeg lagde indlægget op, er de fleste videoer desværre blevet slettet. Beklager.

Læs om dem på engelsk på deres hjemmeside her.

Saver krucifix ned

En af deres meget omtalte aktioner var i solidaritet med den russiske, feministiske gruppe Pussy Riot. Da der faldt dom i sagen mod Pussy Riot den 17. august sidste år, tog FEMEN en motorsav med ud til en central plads i Kiev og savede et kæmpestort krucifix ned.

Se den her video, hvor en af gruppens centrale aktivister, Inna Shevchenko, forbereder sig, lærer at save med motorsav og vælter lortet.

 

Efter aktionen modtog Inna flere trusler fra blandt andet nationalister og religiøse, og KGB og politiet startede en eftersøgning og smadrede hendes lejlighed.

Hun flygtede til Paris og startede endnu en FEMEN-gruppe og et internationalt træningscenter for kvinder op der.

I weekenden startede nye grupper i Berlin og Hamborg, og der er grupper på vej i blandt andet Tunesien og Brasilien.

På FEMENs hjemmeside skriver hun:

"Shevchenko and all femen activists call women all over the world not to be scared to take chainsaws and crash all manifestation of patriarchy for freedom of women."

In Gay We Trust

I november gik tusindvis af katolikker på gaden i Paris i en demonstration imod homoægteskaber. FEMEN lavede en modaktion, der gik verden rundt, fordi de kristne tævede dem.

FEMEN er en konfrontativ, aggressiv og provokerende, men ikke-voldelig organisation. Det kan man ikke sige om deres modstandere. Se med her:

 

Den 13. januar i år skete der noget lignende, da FEMEN mødte op for at forstyrre Paven under hans tale midt i Vaticanet. De råbte, at han skulle holde sin kæft.

Kig med i denne video og se, hvordan de planlagde aktionen, udførte den, blev slået med en paraply af en dame, der kaldte dem djævle, og blev ført væk af politiet.

Solidaritet med kvinder i muslimske lande

FEMEN er heller ikke bange for at støtte søstre i muslimske lande. Det gjorde de blandt andet i en kampagne mod IKEA, da butikken havde photoshoppet alle kvinder ud af deres katalog, så det kunne uddeles i Saudi Arabien.

De gør det med deres parole "hellere nøgen end i burka," og de gør det, når de støtter den ægyptiske, feministiske, antiislamistiske blogger og aktivist Alia al-Mahdi, der blev kendt, da hun lagde et nøgenbillede af sig selv på sin blog i protest mod mænd, der vil bestemme over kvinders kroppe.

Se Shevchenko smide trøjen på Al-Jazeera:

 

Se FEMEN ødelægge ting i IKEA og insistere på, at kvinder stadig findes, selvom IKEA photoshopper dem ud af deres katalog:

 

Se en video, hvor tre kvinder står sammen mod de tre store monoteistiske religioner: kristendommen, jødedommen og islam. Kvinden i midten med det ægyptiske flag er Alia al-Mahdi:

 

I den her video viser FEMEN deres solidaritet med Mariam, en tunesisk kvinde, som blev voldtaget af politibetjente. Anklagerne mod betjentene frafaldt, og kvinden blev dømt "amoralsk." FEMEN gik ind på Louvre i Paris og lavede en aktion foran en statue af en nøgen kvinde.

Træningslejre

Gruppen har oprettet træningscentre i Paris, hvor aktivister lærer om selvforsvar, hvordan man råber folk ind i hovedet, får et budskab igennem osv.

I denne video kan du høre noget om gruppen og deres arbejde og se, hvordan de træner:

 

Se FEMEN krigere træne:

Imod sexindustri

Her på modkraft.dk er der ofte debat om sexindustri og sexarbejde. FEMEN, som kommer fra Ukraine, positionerer sig tydeligt og stærkt imod prostitution.

FEMEN har for nylig startet grupper i Berlin og Hamborg, og i går lavde de en aktion i Hamborgs Red Light District. Se hvordan det gik her:

Ukraine

Og så en lille video hvor aktivisterne ødelægger et nationalt monument lavet af blomster:

Skal du være med?

Hvis du vil støtte FEMEN eller være med, kan du finde dem på facebook eller gå ind på deres hjemmeside og læse mere, se flere videoer og skrive til dem.

Vi slutter af med to videoer, hvor FEMEN aktivister fortæller om deres arbejde og hvorfor de arbejder, som de gør.

Annonce