Annonce

Udland
3. januar 2014 - 12:08

Optræk til det nittende militærkup i Thailand

Mulighederne for et militærkup i Thailand diskuteres nu offentligt. Den politiske situation er kaotisk, ligesom situationen på centrale lokaliteter i Bangkok længe har været det.

Torsdag den 2. januar spørger seniornyhedsreporter med speciale i militære anliggender, Wassana Nanuam, i den engelsksprogede netavis Bangkok Post: »Vil krisen lede til endnu et kup?«

Luk Bangkok ned

Anti-regeringsprotesternes fører, Suthep Thaugsuban fra den regeringskritiske samling omkring People's Democratic Reform Committee (PDRC) og såkaldt Gulskjorte, lovede onsdag den 1. januar at 'lukke Bangkok ned' mandag den 13. januar og ikke stoppe før deres krav er opfyldt.

Man kræver 'reformer-før-valg'. Dette ultimatum ligger i forlængelse af tidligere krav om fjernelse af et amnesti-lovforslag, premierministerens afgang, regeringens afgang, oprettelsen af et 'Folkeligt Råd', boykot af valget, udskydelse af valget …

Suthep lovede mindst fem dages nedlukning, måske 20 dage, døgnet rundt. Tyve protest-scener vil blive sat op ved strategiske vejkryds i hele Bangkok.

Suthep truede med at lukke for el og vand hos alle ministerier og regeringsbygninger.

Rødskjorternes modkraft

Jatuporn Prompan, der er en af de centrale ledere hos Rødskjorternes United Front for Democracy against Dictatorship (UDD) annoncerede ved en nyhedskonference torsdag den 2. januar, at man ville sætte alle kræfter mod disse planer om at lukke Bangkok ned.

Han advarede mod gentagelse af voldelige konsekvenser fra tidligere sammenstød, og man ville definitivt ikke konfrontere PDRC-tilhængere, men iværksætte aktiviteterne efter det såkaldte ahimsa-princip – dvs. det hinduistiske, buddhistiske, janistiske princip om ikke at skade andre.

Ahimsa er ikke pacifisme. Der er udveje for 'selvforsvar' og 'retfærdig krig'.

Anmodning om militærets hjælp

Torsdag den 2. januar har fungerende premierminister Yingluck Shinawatra så bedt militæret om at hjælpe politiet med at opretholde lov og orden, hvis Suthep fører sine planer ud i livet om at 'lukke Bangkok ned'.

Men det ser ud til at militæret tøver …

Militæret har ind til nu holdt sig ude af den politiske konflikt og de massive offentlige tumulter. Også selv om der har været dødsofre, især på grund af  Gulskjorternes brug af skydevåben. 

Med god grund er militærets topledere stadig bekymrede over de dødelige konsekvenser af militærets indgriben i marts-maj 2010 med mindst 91 mennesker døde.

Før 18 tidligere militærkup i Thailands historie siden 1933 har militæret naturligvis altid benægtet realiteten i rygter om kup. Men nu …

I sidste uge luftede de væbnede styrkers stærke mand, hærchefen general Prayuth Chan-ocha, muligheden af et kup som vej ud af det politiske dødvande. Helt i modsætning til tidligere udtalelser om at 'kup var forældet og ikke muligt i en moderne verden.' 

Andre højtstående militære, en tidligere forsvarsminister og en tidligere hærchef har imidlertid rørt i kup-gryden.

– Militæret hverken lukker eller åbner døren til et kup, men en beslutning afhænger af situationen, sagde general Prayuth ved en pressekonference fredag den 27. december, som havde deltagelse af seniorofficerer fra militæret.

– Det er som om, jeg leder hæren til et vejkryds, hvor der kommer trafik fra både højre og venstre side. Det kan være nødvendigt at gå lige på og give rødt lys til begge sider og tvinge dem til at stoppe, sagde han.

Prayuths udtalelser var nok til ryste den politiske scene, så Rødskjorte-lederen Thida Tavornseth erklærede, at hun udstedte en alarm til alle Rødskjorter om at komme på gaden for at protestere imod et hvilket som helst kupforsøg.

Gulskjorternes skambider demokratiets haser

Lederen af anti-regeringsprotesterne Suthep Thaugsuban har i to måneder tordnet fra sit talepodie ved Gulskjorternes forsamlingsplads ved Demokrati-monumentet i Bangkok.

Først var det mod et lovforslag til amnesti, 'et nødvendigt skridt mod forsoning', som premierminister Yingluck Shinawatra fremsatte i efteråret.

Det fik en overvældende vedtagelse i Repræsentanternes Hus, men på baggrund af massive protester helt ind i egne rækker, trak Yingluck forslaget tilbage på dagen for afstemningen i Senatet den 11. november.

Ganske vist ville dømte Rødskjorter fra de alvorlige uroligheder i marts-maj 2010 kunne løslades, men også endnu-ikke dømte ansvarlige for militærets dræbende indsatser ville kunne gå fri.

Men, hævdede Gulskjorterne, i virkeligheden skulle amnestien bare bane vejen for den tidligere korruptionsdømte premiereminister Thaksin Shinawatras tilbagekomst på den politiske scene.

Læs også Modkraft-artiklen »Politisk vold optrappes i Thailand«

Åben klassekamp

Gulskjorten Suthep er ledende medlem af Thailands ældste parti, Demokraternes Parti.

Det bakkes op et establishment af aristokrater, royalister, tidligere generaler og gammel-penge familier og ny elite, som afskyer Thaksin og påstår, han fremmer korruption, skader landet og underminerer monarkiet.

Gulskjorterne har også mange støtter i de urbane middelklasser Demokraterne har ikke vundet ét eneste valg siden 2001. De vil klart tabe igen ved et valg 2. februar.

Men problemerne vil ikke forsvinde. Populisten Thaksin gav fra sit første valg i 2001 håb og resultater til hundredtusindvis af landarbejdere og fattige, som aldrig før er blevet hørt i Thailand.

De har ikke glemt ham og støtter Pheu Thai-partiet, som nu har Yingluck som leder.

Sutheps forfatningskrænkelse

Suthep blev i øvrigt anklaget for korruption tilbage i 2005 og stod i 2009 til dom for krænkelse af forfatningen.

Men han opgav sit sæde i parlamentet, før forfatningsdomstolen kunne diskvalificerede ham som parlamentsmedlem.

Imidlertid fortsatte han som medlem af regeringen og vice-premierminister. Sagen er tilsyneladende henlagt. 

Arrestordre på Suthep

At amnesti-forsaget forsvandt var ikke nok for Suthep.

Samme dag trådte (den siden genvalgte) Suthep (igen) ud af Parlamentet for at lede modstanden mod regeringen i People's Democratic Reform Committee (PDRC).

Han fortsatte med at kræve, at Yingluck trådte tilbage som premierminister, ja, hele regeringen skulle træde tilbage og hele 'Thaksin-regimet' forsvinde fra den politiske scene.

Desuden indkaldte han en 3-dages generalstrejke. Den mærkede man nu ikke meget til.

Før jul blev der via premierminister Yingluck til politets ledelse udstedt arrestordre på Suthep for hans ansvar for utallige civile ulydighedsaktioner, besættelse af flere ministerier mv.

Men politiet har intet foretaget sig.

Mange af disse aktioner har udviklet sig voldeligt. Gulskjorternes stormtropper optræder maskerede, i beskyttende outfit mod vandkanoner, tåregas og gummikugler samt bevæbnet med ping-pong-bomber og molotovcocktails og skydevåben.

Thaksin-klanen

Yingluck er yngre søster til tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som blev væltet ved det seneste militærkup tilbage i 2006.

Han var folkevalgt med stor majoritet, især støttet af fattige landarbejdere i de nordlige og nordøstlige provinser, mens Gulskjorternes base især er Bangkok og større byer.

Thaksin blev siden af en militært udpeget domstol dømt tre års fængsel for korruptiom m.m.

Han lever i selvvalgt eksil i Dubai, og Thaksin-modstandere hævder, at han herfra iscenesætter den jordskredsvindende regerings politik.

Belejring af Regeringshuset - udskrivning af valg

I mellemtiden blev også regeringsbygningen i Bangkok belejret af Gulskjorterne. Med stadige krav om regeringens afgang.

Premierminister Yingluck svar i december var at opløse parlamentet og udskrive valg til den 2. februar.

Kong Bhumibol har fastsat valgdatoen ved et kongeligt dekret.

Yingluck nægter derfor at følge et forslag fra Valgkommissionen om at udskyde valget.

Mordanklage på premierminister og vice-premierminister

Den ledende opposition ved tidligere regeringschef fra Demokraterne, Abhisit, som Suthep var vice-premierminister hos, har afvist at stille op til valget.

I mellemtiden blev både Abhisit og Suthep den 29. oktober ved en underretsdomstol anklaget for mord ved at give militæret ordre til at skyde med skarpt under Rødskjorternes opstand i 2010.

Valgobstruktion - og mord

Suthep opfordrer til total boykot af valget. Og til obstruktion af de valgtekniske forberedelser.

Især i de sydlige provinser har regeringsmodstanderne haft succes med at blokere registreringssteder for kandidatopstilling.

Den nu fungerende premierminister Yingluck er blev 'skygget' af demonstrerende Gulskjorter, hvor hun end har bevæget sig hen.

Suthep har afvist at medvirke til Yinglucks forslag om oprettelse af 'et uafhængigs reformråd'.

Den 26. december måtte politiet ved det Thai-Japanske Stadium i Bangkok forsvare repræsentanter for 26 thailandske partier mod pøbeltropper for en anti-regerings studenterorganisation, som ville obstruere partiernes indskrivning til valglister.

Politiet anvendte tåregas, gummikugler, afspærringer. Men kunne ikke forhindre skuddrab på en politimand Narong Pitisitthi.

Tre andre blev såret af skud, heraf døde demonstranten Wasu Suchantabut senere.

Desuden blev 28 politifolk kvæstet, og det samme blev mindst 96 anti-regeringsdemonstranter og journalister.

Militærkup søndag den 5. Januar?

Den cykliske tumult siden 2001 fortsætter … mens de fascistiske undertoner bliver mere og mere skingre.

Meget kan derfor tyde på et forestående militær kup, måske allerede søndag den 5. januar.

Suthep har pirret voldsomt til en militærindgriben gennem to måneder for derved at bevise Yingluck-regeringen uduelighed.

Med udsigt til et formidabelt trafikalt og politisk kaos i Bangkok den 13. januar med alvorlig risiko for blodige sammenstød af borgerkrigslignende karakter vil militæret sandsynligvis modstræbende og nødtvunget gribe ind.

Det kan ske søndag den 5. januar, før alle civile kombattanters tropper og barrikader er på plads, med en indførelse af undtagelsestilstand, udpegning af en overgangsregering og erklæring om et snarligt parlamentsvalg …

Læs også baggrundsartiklerne af Jan Knus:
»Hi-So - de urørlige« om Thailands økonomi og klassestruktur 
»Kickboksning-demokrati og despotisk paternalisme« om militæret og kongehusets rolle

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce