Annonce

Udland
3. december 2013 - 14:10

Politisk vold optrappes i Thailand

Reportage fra 70.000 Rødskjorters stormøde på Rajamangala Nationale Stadium i protest mod den politiske vold og i forsvar for Thailands demokratisk valgte regering.

Med Gulskjorters drab på den 23-årige Thanasit Viengkham natten til søndag den 1. december netop, som han var på vej til Rødskjorternes samling på Rajamangala Stadium, slog processen i Thailand for alvor ind på en voldelig vej. Den vej som anti-regerings-demonstranternes fører Suthep Thaugsuban hele tiden har haft i sigte, vejen mod kaos brolagt af politiske bøller. Et voldeligt kaos som skal tvinge flertalsregeringen under ledelse af premierminister Yingluck Shinawatra til enten 'frivilligt' at gå af eller til at forsvinde gennem et militært statskup som det seneste i 2006.

Den voldelige vej er eskaleret siden søndag. I dag, tirsdag den 3. December, udløber det anti-forfatningsmæssige krav fra den gule fører Suthep til den med stort flertal folkevalgte premierminister Yingluck Shinawatra om at opgive regeringsmagten og overgive den til et såkaldt 'folkets råd'.

Yingclucks parti Pheu Thai Party har under forskellige navne vundet samtlige fem nationale valg siden 2001. Sutheps såkaldte Demokraterne har ingen vundet.

Her er en reportage fra Rødskjorternes store samling lørdag den 30. november på Thailands nationalstadion, samme døgn som volden eskalerede i samme nabolag af Bangkok.

Kwailand - Rødskjorterne møder gul vold

Aftenen før søndag den 1. december simrer bekymringerne i Thailands medier om, hvorvidt volden yderligere vil eskalere mellem de to intense modstandere, Rødskjorterne og Gulskjorterne i Thailands hovedstad Bangkok.

Fra lørdag middag strømmede Rødskjorter til Rajamangala Nationale Stadium.

I busser fra provinserne ankommer mennesker, som er vant til at arbejde med hænderne, unge, midaldrende og gamle. Fra metropolen kommer biler, motorcykler, taxaer, ja sågar en enkelt mountainbike ser vi inde på stadion.

Der er ingen mondænitet over disse mange, mange mennesker. Det er folk fra livets landeveje, opad bakke og nedad bakke.

Mange går samlet ind på midten af stadion i store grupper med thai-faner og skilte. En elektrisk spillende gruppe fra den store nordøstlige region Isan med dansende kvinder i front får størst bifald.

De Politiske Lege

Mindst 70.000 Rødskjorter var ved aftenstide samlet i et væld af røde nuancer.

Da vi ankom tidligt eftermiddag var tusindvis af glade mennesker i stimmel på arealerne uden for stadion for at fouragere mad og (ikke-alkoholiske) drikkevarer i alle former samt rødt tøj: caps, hatte, t-shirts, skjorter, jakker, tørklæder, armbind, truthorn, klaptræer som hjerter eller fødder, og hvad thaierne ellers bruger for at gøre en politiske manifestation til en folkefest.

Fra scenen taler en strøm af ledende Rødskjorter til folkemængden. Jeg forstår stort set ingenting fra talerne. De virker venlige, seriøse og veltalende uden manuskripter.

Men hovedparolen fremgår klart på thai og engelsk på den centrale storskærm bag scenen: Stop med at hijacke Thailand.

Og det er ganske tydligt vendt mod Suthep Thaugsuban og hans håndgangne masser, som nu i et par måneder har kørt en proteststorm op mod Yingluck Shinawatras regering ...


... der var så politisk usmart at fremsætte et amnestiforslag, som blandt andet kunne åbne døren for Yinglucks eksilerede broder, den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra.

Han blev efter militærkuppet i 2006 idømt to års fængsel for korruption og andre anklager, der virker lidt for bekvemme fra et dømmende militærpanel, der har klædt sig i Højesterets gevandter.

Amnesti-forslaget bragede igennem i Repræsentanternes Hus. Ved afstemningen i Senatet den 11. november trak Shinawatra dog forslaget tilbage, og det fik derfor ingen af Senatets 141 stemmer og faldt fuldstændig væk.

Baggrunden for regeringens tilbagetrækning var de mange protester, også fra egne tilhængere, som ikke så velvilligt på den mulige amnesti til dømte såvel som udømte drabsmænd fra de alvorlige gadekampe i 2010, der kostede mere end 100 menneskeliv, de fleste civile og mange myrdet af snigskytter fra militæret.

Ikke desto mindre eskalerede Suthep siden sin protestbevægelse mod amnesti-forslaget til en egentlig anti-regeringskampagne med besættelser af flere ministerier og hovedfærdselsårer, ligesom hans sortklædte bøllefront begyndte deres hærgen og fra søndag deres egentlig raids efter Rødskjorter.

En enkelt kritik fra det animerede thai-sprog går dog igennem talestrømmen på seks storskærme til mit ukyndige øre. Suthep taler som en bøffel!

Bøffel hedder som kwai på det lokale sprog. Og så er min kreativitet straks i gang. Jeg elsker Thailand, men ikke Kwailand, får jeg faktisk brygget sammen på thai. Til min ledsagers store fornøjelse.

Det er helt tydeligt, at hun og tusindvis af godtfolk råhygger sig sammen med så mange mennesker, som ikke vil kules ned af regeringsprotestanterne.

Der klappes og truttes og laves bølger på tilskuerpladserne, imens ismænd og frugtsælgere og førstehjælpsfolk med lugtevat snor sig mellem masserne.

De Politiske Lege bygger op til klimaks.


Kaos iværksætter

Måske bliver klimaks voldelig. Den nu udenomsparlamentariske protestfører for Gulskjorterne, det selvafsatte parlamentsmedlem Suthep, har fortsat sine opfordringer til at besætte alle landets rådhuse.

Han har flere gange hånet den arrestordre, som regeringsleder Yingluck endelig har udstedt på ham til politiet. Ind til videre sikret af sin ring af ‘livvagter’, der vil gøre ethvert forsøg på arrestation til en voldelig affære. Som hverken regeringen eller politiet ønsker.

I stedet for at afblæse protestdemonstrationerne, nu da amnesti-forslaget er faldet, fremturer Suthep i en kaotisk optrapning, som tilsyneladende kun kan ende i vold. Der formodentlig skal ‘bevise’ regeringens uduelighed.

Han har afvist flere mæglingsforsøg fra seriøse thai-instanser og i stedet opfordret til at besætte Government House denne søndag.

Først marcheres søndag formiddag med besættelse for øje mod ministerierne for arbejde, handel, uddannelse og indenrigsaffærer ...

Den gule vold

Voldelige angreb på Rødskjorter bliver nu praktiseret af Sutheps tilhængere i en stil, som genkendes fra den skumle histories politiske bøller.

Anti- regerings-studerende fra Ramkhaeng University stod lørdag bag flere angreb på Rødskjorter i fredelig færd til Rajamangala Stadium. Et par tusinde fra Students’ Network har søgt at presse politiet i kvarteret.

Man forestiller sig gerne, at det er folk, som tænker flere griller i hovederne end de praktiserer snilde færdighederne med hænderne. Mænd, en overvældende hovedpart er unge mænd, som ikke på legal og kærlig vis kan udnytte deres testosteron. Folk, der nidkært træner til at blive optaget i den urbane elite, som Suthep så klart rekrutterer fra og henvender sig til. Den mondæne og konservative biznes i forretningsliv, militær, medier og kongehus.

I en af episoderne blev en Rødskjorte brutalt væltet af sin motorcykel. I samme område blev en taxa med en Rødskjorte-passager angrebet af flere Gulskjorter. En busfuld af Rødskjorter måtte sidde model til angreb fra hjelmmaskerede folk bevæbnet med langskaftede økser.

Det forlyder, at disse folk ind til nu er sluppet fra seriøs overlast. Da vi forlod stadion ved 19-tiden, banede en ambulance i udrykning sig vej i trafikproppen udenfor.

Interview med overfaldne

Men ikke alle er heldige. I den sædvanlig daglange LIVE-transmission fra Rødskjortenes rally på Rajamangala kunne seerne på Asia-kanalen med egne øjne og ører opleve tre Rødskjorter, som var kommet til skade efter overfald fra Gulskjorter.

Fra scenen i den ene ende af det store stadion var der tæt på midnat korte interviews med ofrene. En unge mand med forbindinger om hovedet var tydeligt rystet, mens en midaldrende kvinde og en yngre mand gav verbalt igen.

Premierminister Yingluck forsvarer sin regerings afdæmpede respons på begivenhederne ved at fremhæve, at politiet er parat til at forsvare statens ejendom (de besatte ministerier mv.), men med ‘mild tolerance’ (‘liniency’).

En meget utilfreds talskvinde for Rødskjorterne, Tida Tawornseth, blev i netavisen Bangkok Post lørdag aften refereret for, »at hvis regeringen ikke kunne beskytte offentlige bygninger, så var det op til Rødskjorterne at vise, hvad ‘folkelig’ magt’ i virkeligheden var.«

Thailands Politiske Lege synes klar til næste fase. Den voldelige.

Jan Knus er forfatter og bosat i Bangkok. Han har tidligere leveret freelance-atikler til bl. a. Information, Socialistisk Dagblad og Kristeligt Dagblad.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce