Annonce

Feminisme
29. oktober 2014 - 14:08

Nyt magasin slår sprækker i det feministiske tunnelsyn

Magasinet HYSTERIA blander poesi, politik, akademi, kunst og aktivisme i ord, billeder og debat for at skabe en platform for radikal nytænkning af både de feministiske bevægelser og magtkritikken. Interview med redaktør Bjork Grue Lidin.

Den feministiske vanetænkning bliver udfordret i både form og indhold i magasinet HYSTERIA, som onsdag den 29. oktober udgiver det fjerde nummer med titlen 'Antagonism' i London.

Initiativet til magasinet opstod i november sidste år blandt studerende på School of Oriental and African Studies i London, som var frustrerede over den manglende feministiske bevidsthed og debat på deres studie, og samtidig delte en kritik af »den liberale hvide middelklassefeminisme«, de mener hersker i mainstream medier og blandt mange feministiske organisationer.

I dag er der redaktionsmedlemmer og skribenter i flere lande, herunder Danmark, men visionen er stadig den samme.

– Der er akut behov for eksplosive, radikale, hysteriske feministiske platforme der udfordrer magter og som samtidig forholder sig kritisk til modmagter og tør at udforske nye måder at være feminist, siger HYSTERIA's redaktør og forlægger Bjork Grue Lidin til Modkraft.

Besøg HYSTERIA's hjemmeside her.

Potentialet i det hengemte

Både i det fysiske magasin men også med debat- og performance-arrangementer afholdt i London og København blander HYSTERIA genre og udtryksformer.

For det er i mødet mellem poesi, politik, akademi, kunst og aktivisme, at man ifølge redaktøren kan finde og diskutere blinde vinkler i forståelsen af vores samfund, dets undertrykkelse og udfordringerne for dem, der ønsker at gøre op med undertrykkelsen. 

– Mange nutidige vestlige modstandsbevægelser agerer ud fra en checkliste med politiske mål og ser sig blinde på hvordan forskellige undertrykkelsesformer, oplevelser af marginalisering og modstandsbevægelser er flettet sammen, skriver Bjork Grue Lidin, der er dansker bosiddende i London i en mail til Modkraft.

Og tilføjer:

– Hvis man vil udrede og forstå sammenhængen må man være åben for at dekonstruere tilsyneladende modsætninger, ligheder, opfattelser, følelser og motiver og flytte blikket fra de(t) tilsyneladende til de(t) hengemte. Det er denne forskydning af kritik, tænkning, samtale og aktivisme som jeg mener HYSTERIA tilbyder.

Et våben, der bygger bro

Redaktøren mener grundlæggende, at der behov for et opgør med den systembevarende feminisme til fordel for en mere kapitaismekritisk bevægelse, som er internationalt orieteret i teori og praksis.

– Vores initiativ er først og fremmest ikke dansk ej heller britisk. Vi anerkender ikke ’høren til’ præmissen og dette er i sig selv fornyende. Organisatorisk adskiller vi os fra de fleste feministiske platforme da vi sigter efter at gøre noget ellers utænkeligt inden for den kapitalistiske realisme: vi etablerer en forbindelse mellem aktivistisk fællesskab, produktion af en vare, kritisk tænkning, distribution og kunstnerisk praksis. Derudover bygger vi bro (i praksis) på tværs af tilsyneladende adskilte verdener: poesi, politik, akademi, kunst, aktivisme, lyder det fra Bjork Grue Lidin.    

– Jeg mener at de feministiske bevægelser bør defokusere. De bør også decentralisere – i praksis og teoretisk; de bør lytte til hinanden; nysgerrigt spørge hinanden og stoppe med at repræsentere en ’Anden’. Jeg mener selvfølgelig at de feministiske bevægelser som ikke forholder sig radikalt til den fortalte virkelighed, og disse feministiske bevægelser er de hegemoniske bevægelser, bør stoppe med at kalde sig selv for feministiske - dette er mit private synspunkt.

– Det våben som HYSTERIA benytter mod produktionen af marginalisering og de patriarkalske, neoliberale, kapitalistiske, imperialistiske (feministiske) bevægelser er eksponering, granskning og denaturalisering som finder sted når en pallette af feminismer får en platform at ytre sig på.

Læs også interviewet »Ned med hvid, neoliberal middelklassefeminisme!« hos Friktion Magasin.

Akademisk udfordring

I anledning af udgivelse af det nye nummer af HYSTERIA har Bjork Grue Lidin oversat en artikel fra det engelsksprogede magasin til dansk, som bringes på Modkraft.

Det er et interview med den britiske forsker og aktivist Kalpana Wilson om imperialisme og feminisme med udgangspunkt i hendes forskning på London School of Economics om forholdet mellem neo-liberalisme, køn og race.

Læs interviewet »Når handlekraft forvandles til neoliberal iværksætteri« hos Modkraft.

Jeres magasin kan virke meget akademisk i sproget – tror du at det kan virke ekskluderende på nogen?

– Tak for dette spørgsmål. HYSTERIA blander genrer – akademisk sprog, blogger sprog, tale sprog, tænkt sprog, visuelt sprog, performativt sprog… men jo, vi er til tider domineret af akademisk sprog som vores manifest bærer præg af (det fornyede manifest kan læses på vores hjemmeside i næste måned). Dette er noget vi i HYSTERIA er i tilbagevendende diskussion omkring da vi bliver nødt til at tage den ekskluderende implikation i sprog seriøst, siger Bjork Grue Lidin.

– Ligeså diskuterer vi hvad betydning det har at tidsskriftet er på engelsk. Vi taler lige nu om at åbne vores fremtidige hjemmeside op for udtryk på alle sprog både for at inkludere feminister der formulerer sig på et andet sprog end engelsk. Men også for at understrege at feminismer er en decentral størrelse og hvis vi vil tale om nye måder at være feminist – måder der udfordrer undertrykkende strukturer, attituder og institutioner - er vi nødsaget til ikke at lade os begrænse af få herskende sprog.        

HYSTERIA #4 lanceres d. 29. oktober i London og kan fra den 7. November købes i en række boghandlere i London. Det vil blive sendt til Danmark omkring 1-2 uger efter og kan da købes i Nikolaj Kunsthal, Blaa Galleri og Ark Books. Hvis man ikke har mulighed for at betale prisen for det trykte tidsskrift som er på 100 kr kan man emaile hystericalfeminisms@gmail.com og bede om en digital kopi. Magasinet har dog brug for støtten og opfordrer dem der kan til at betale.

Besøg HYSTERIA på facebook her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce