Annonce

Demonstration
17. juni 2013 - 13:29

Dansk solidaritet med udvisningstruet transkvinde i Sverige

- Det kunne ligeså vel være en dansk sag, mener gruppen LGBT-Asyl forud for manifestation i solidaritet med en transkvinde, som står til udvisning fra Sverige.

Laetitia fra Rusland har tidligere fået afslag på asyl hos alle instanser i Sverige. Hun er nu indkaldt til en ny samtale hos myndighederne og håber på en opholdstilladelse.

Laetitia er transkvinde, og en af grundene til, at hun ikke kan rejse tilbage til Rusland, er, at hendes identitetspapirer ikke stemmer overens med hendes kønsidentitet.

Latitia er dermed en af de transpersoner der søger asyl i bl.a. de skandinaviske lande for at kunne leve som kvinde, en ting der ifølge Latitia er uforenelig med at rejse tilbage til Rusland:

- Jeg eksisterer ikke i Rusland. Hvis jeg skulle rejse tilbage skal myndighederne fastslå min identitet, og jeg kan ikke bevise, at jeg er den samme person som i mit pas. Det indebærer at jeg ville skulle leve uden basale menneskerettigheder, siger Latitia.

Uden gyldige identitetspapirer kan Laetitia ikke få adgang til f.eks at uddanne sig, eller til medicinsk behandling i sundhedssystemet

Tidligere problemer i Rusland

Allerede i 2010, efter at Latitia havde gennemgået kønskorrigerende behandling i Thailand, blev hun ved indrejse i Rusland udspurgt om sine pasoplysninger. Det fortsatte efter indrejse, hvor hun ofte blev konfronteret med beskyldningen om, at hun ikke var identisk med personen i passet.

For at få ændret sine identitetsoplysninger i Rusland kræves der en domstolsbeslutning, men dette har myndighederne ikke tilladt Latitia.

Udbredt transfobi

Latitia frygter desuden de senere års udvikling i den politiske situation i Rusland, hvor homo- bi- og transforbi er udbredt og alment accepteret i flere områder, og hvor vilkårlige fængslinger og tortur forekommer. Laetitia frygter at blive forfulgt på grund af sin historie som LGBT-aktivist.

Der afholdes i dag en solidaritetsmanifestation foran den svenske ambassade kl. 19 under overskriften ”Asyl til Laetitia – asyl til transflygtninge”. Manifestationen arrangeres af bl.a. Fernanda Milan der sidste år fik bevilliget ophold som flygtning på baggrund af netop sin kønsidentitet. Fernanda Milan var dermed den første transkønnede der opnåede flygtningestatus fra Flygtningenævnet. Sagen fik stor medieopmærksomhed på baggrund af bl.a. en intensiv indsats fra aktivister og interessegrupper.

I Danmark deltager bl.a. interessegruppen LGBT-Asyl i manifestationen. Mads Drud Jensen fra LGBT-Asyl understreger:

- Selvom dette er en svensk sag kunne den lige så vel være foregået her i Danmark, hvor vi desværre har samme restriktive asylpolitik som i Sverige. Det er på trods af at vi har kendskab til en del sager hvor LGBT-personer søger ophold fordi de er udsat for reel forfølgelse. Vi har stor sympati for Laetitias situation og vil gerne opfordre folk til at bakke op om manifestationen.

Solidaritetsmanifestation kl. 19, foran Sveriges ambassade, Sankt Annæ Plads 15 A, 1250 København K.

Facebook: https://www.facebook.com/#!/events/126250050915395/

Modkraftkalenderopslag

 

Mere om Laetitias sag i de engelske medier:

http://www.pinknews.co.uk/2012/04/24/analysis-sweden-refuses-asylum-to-russian-trans-woman-who-fled-abuse/

http://www.lgbtasylum.dk/

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce