Annonce

FagligtArbejderbevægelsen og arbejdskamp
Baggrund
11. juni 2013 - 10:52

Byggefolk: Kædeansvar er hovedkrav

Anlægs- og bygningsarbejdere vil have kædeansvar med i næste overenskomst.

220 tillidsrepræsentanter på Anlægs- og Bygningsarbejdernes årlige landsbranchemøde vedtog i den første weekend af juni 2013 en opfordring til deres forbund, 3F om at sætte kædeansvar øverst på dagsordenen ved overenskomstforhandlingerne næste år.

Byggefolkene ser kædeansvaret som et afgørende værktøj i kampen mod social dumping på byggepladserne.

»Vores hovedkrav er trejdeparts-forpligtelser og kædeansvar. Hovedentreprenøren skal hæfte for underentreprenørers manglende efterlevelse af overenskomsten«, hedder det bl.a. i en udtalelse fra mødet.

Samtidig kræver de at minimallønnen hæves betragteligt, og at de får bedre muligheder for at stoppe falske selvstændige.

»Arme og ben virksomheder, danske som udenlandske, er en trussel mod vores løn og arbejdspladser. Derfor skal der være bedre muligheder i overenskomsterne for at stoppe de falske selvstændige«, hedder det.

20.000 under radaren

I en udtalelse til regering og folketing kræver byggefolkene en forstærket indsats mod social dumping, selvom de anerkender, at regeringen har gjort en del, er det ikke nok.

»Vi kræver et bedre samarbejde mellem danske og udenlandske myndigheder om udveksling af oplysninger om virksomheder, moms og skat.  Vi kræver øget kontrol, og at platfirmaer og suspekte hvervgivere straffes hårdere. Man kan ikke fragte frostvarer fra A til B, uden der er dokumentation for varens oprindelse, afsender, vognmand, køretøj og modtager. Samme kontrol finder man ikke på det danske arbejdsmarked, hvor op til 20.000 udenlandske arbejdere ikke er registreret og arbejder under myndighedernes radar«, hedder det i udtalelsen.

Den roser samtidig regeringen for dens bestræbelser på at stramme op på håndhævelsen af ILO-konventionerne.

»Stramningerne betyder, at entreprisekontrakter indeholder arbejds- og sociale klausuler. Ikke mindst skal stat, regioner og kommuner kontrollere, at klausulerne overholdes«, understreger byggefolkene.

Artiklen bringes også på hjemmesiden for EU-fagligt netværk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce