Annonce

16. januar 2013 - 16:34

Vand – en livsnødvendighed og et kald til handling!

I løbet af det sidste år har en række europæiske NGO'er kunnet rapportere, hvordan EU kommisionen har relanceret sit projekt om at privatisere de europæiske vandforsyninger. Planerne om at privatisere endnu en essentiel samfundsressource har været på EU kommisionens aktionsplan de sidste 10 år, men har fået nyt liv med den finansielle krise, og den europæiske Troika – EU komminionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond (IMF) – bruger nu de såkaldte økonomiske hjælpepakker til at kræve privatisering af modtagerlandenes vandforsyninger.

 

I de næste blogindlæg vil jeg sætte fokus på nogle af de store trusler, vandforsyningerne og dermed befolkningerne i Europa og Verden står overfor. Dette første indlæg er dedikeret til en introduktion og et fokus på EU kommisionens krav om privatisering af vandforsyningerne i Sydeuropa.

 

----

 

Vand.

 

Klart, forfriskende og essentielt for liv i dets udviklede form. 71% af Jorden er dækket af vand, omend det kun er 2,5% af dette er ferskvand og 98,8% af ferskvandet findes i grundvandsreservoirer og i is, pimært ved polerne.

Samtidigt har det været kilde til stridigheder på tværs af kloden. Som en livsnødvendighed har det været brugt som magtmiddel af herskende klasser igennem historien, en funktion, der er intensiveret igennem de sidste 200 år.

 

Det globale vandforbrug er gennem de sidste 200 år eksploderet. Ligeså er befolkningen på kloden og dermed mængden af vand, der indtages af mennesker hver dag. Det er imidlertid ikke befolkningstilvæksten, der er ansvarlig for det voldsomt stigende vandforbrug, men derimod fremvæksten af den industrielle produktion, moderne landbrug og overflodskulturen, der er fulgt med kapitalismens udvikling.

 

Ejerskabet over naturens ressourcer er blevet mere og mere centralt som følge af deres stigende nødvendig i forskellige samfundsfunktioner. I slutningen af 1600-tallet lagde en af liberalismens bannerførere John Locke grunden for det, der i miljøhistorie beskrives som en imperial naturforståelse, nemlig at naturen i sig selv har lille eller ingen værdi, at den alene som følge af menneskets forarbejdelse får værdi.

 

Med denne naturforståelse var startskuddet lydt til en stadig mere intensiv udnyttelse af naturen og dennes mangfoldighed til fordel for mennesket og særligt til fordel for de skiftende magthavere, der i allerhøjeste grad kunne høste frugterne – af naturens arbejde.

 

-------

 

I Danmark tager vi ferskvand for givet. Danmark er så heldig at have store mængder af forholdsvis rent grundvand til rådighed og er således et af de lande i Europa, der renser drikkevandet mindst og tilsætter f.eks ikke klor som rensning, ligesom det er tilfældet i bl.a. England.

 

Denne situation er dog langt fra sikker eller vedvarende, da vandforsyningen er under stigende pres fra industrielle udledninger af gift- og affaldsstoffer og landbrugets omfattende afhængighed af fossile gødninger og sprøjtemidler. Endvidere peger EU kommisionens pres på Grækenland, Portugal og Italien for at privatisere vandet på, at den tiltagende EU styring af politikker vedrørende centrale samfundsinstitutioner udgør endnu en trussel mod den universelle tilgang til rent vand.

 

I løbet af de sidste 10 år har privatisering af bl.a. offentlige vandforsyninger været et krav fra EU til central- og østeuropæiske lande for at modtage økonomisk hjælp. Kravet har endvidere været en del af Verdenshandelsorganisationens ”General Agreement on Trade in Services”, der trådte i kraft i 1995, siden 2008 og en del af den europæiske handelsaftale med Canada.

 

Med den finansielle krise har Troika'en fået en ny mulighed for at skubbe privatiseringerne igennem uden et folkeligt eller demokratisk mandat. Således kræver Troika'en konkret, at Grækenland, Italien og Portugal skal privatisere de offentlige vandforsyninger for at kunne modtage dét, der af EU og kommercielle medier på tværs af Europa generøst kaldes ”økonomiske redningspakker”.

 

Sådanne stramme politiske krav har slående lighed med de ødelæggende økonomiske disciplineringsprogrammer, som Verdensbanken og IMF tromlede igennem i udviklingslande over hele verden op gennem 80'erne og 90'erne.

Disse disciplineringsprogrammer, der for første gang blev afprøvet i Chile under Pinochet diktaturet, blev udråbt af bl.a. USA som en massiv succes, mens bl.a. Naomi Klein og Noam Chomsky har dokumenteret, hvordan de resulterede i en eksplosion i fattigdom, underminering af arbejderrettigheder, økologisk og social ødelæggelse.

 

Overalt i verden, hvor offentlige vandforsyninger er blevet privatiseret, har det resulteret i dyrere vand af dårligere kvalitet og stadig flere mennesker uden tilgang til rent vand.

Et samtidigt europæisk eksempel er den portugisiske kommune Pacos de Ferreira, hvor vandforsyningen er blevet privatiseret som følge af kommunale spareprogrammer efter begyndelsen af den finansielle krise. Talsmanden for Borgerbevægelsen af 6. November, Humberto Brito, beretter, hvordan prisen på vand eksploderede med 400% i løbet af de første par år og stadig stiger med 6% i gennemsnit per år.

 

---------

 

Vand er en livsnødvendighed for alle. Det er et fælles gode, der er afhængigt af balancerede økosystemer og dermed ekstremt sårbart overfor misbrug og grådig økonomisk profitering. EU kommisionens angreb på offentlige vandforsyninger er ikke bare socialt og økonomisk uacceptabelt, det er en del af det neoliberale politiske dogme om angreb på fælles goder og kommercialisering af stadig flere dele af vores liv og samfund.

 

Det er fantastisk vigtigt, at vi ikke blot stopper denne privatiseringspolitik, men at vi tager de fælles goder, der er nødvendige for alle dele af samfundet tilbage til fælleseje og -forvaltning. Det er et lysende eksempel på sammenhængen mellem økologisk og social ødelæggelse og kan forhåbentlig blive en del af motivationen for at kæmpe imod det neoliberale, imperiale dogme om udnyttelse af naturen og kommercialiseringen af mennesker og vores liv.

 

----------

 

I næste afsnit vil jeg skitsere, hvordan den stadig mere desperate jagt på fossile brændstoffer ikke alene er katastrofal for klimaet, men også for de globale økosystemer, herunder vandet, der er grundlaget for menneskelige samfund.


Kilder:

 

http://www.publicserviceeurope.com/article/1952/eus-water-privatisation-plans-irresponsible

 

http://www.right2water.eu/news/monitor-commission-plans-water-privatisation

 

http://www.waterjustice.org/

 

http://corporateeurope.org/pressreleases/2012/eu-commission-forces-crisis-hit-countries-privatise-water

 

Bogen ”Water Wars: Privatisation, pollution and profit” af Vandana Shiva, South End Press, 2002

 

Bogen ”Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism” af Naomi Klein, Knopf Canada, 2007


Annonce