Annonce

4. april 2013 - 13:37

Enhedslisten skal ikke presse Folkebevægelsen

Jeg har min ven og kammerat, Jean Thierry, på som gæsteblogger i dag. Da Politiken ikke ville bringe læserbrevet, kommer det her:  

Politiken havde ikke plads til at bringe dette indlæg, som er skrevet, mens debatten om EU-opstilling af Enhedslisten rasede i Politiken og på TV, men før meningsmålingen, der viser at Folkebevægelsen står til over 11 % kom frem i lyset.  

Tak for overskriften: ”Enhedslisten presser Folkebevægelsen mod EU”, for det er præcist, hvad der vil ske, hvis Enhedslisten vælger at stille en ekstra liste op ved EU-parlamentsvalget i stedet for at støtte Folkebevægelsen. Hvis vi derimod vælger at støtte Folkebevægelsen 100 %, så er Folkebevægelsen i praksis sikker på at komme ind igen.

Heldigvis har vi i Enhedslisten et stærkt internt medlemsdemokrati, og det er medlemmerne, der afgør spørgsmålet på Årsmødet. Forud for det har vi en vejledende urafstemning i afdelingerne. I modsætning til i EU er det ikke få topfolk, der afgør tingene i Enhedslisten.

På et tidspunkt, hvor det bliver mere og mere tydeligt hvor udemokratisk og ulighedsskabende EU er, mens alternativer som Europarådet, EFTA, OSCE, græsrodssamarbejde og FNs regionale organisationer stort set ikke nævnes, så er det oplagt at stille op hos Folkebevægelsen mod EU, der netop fokuserer på alternativer i det internationale samarbejde.

EU tvinger bl.a. gennem euroen landes økonomier og sociale systemer i knæ, bl.a. gennem upopulære EU-indsatte regeringer, hvilket får højreekstremismen til at stikke sit grimme fjæs frem. Vi ser en mild form i Danmark, hvor Helle Thorning kommer nede fra EU og bliver valgt på at føre rød politik, hvorefter hun går i gang med at føre den mest EU-blå politik hidtil set, i et Danmark hvor der netop er brug for rød politik, da der er stor arbejdsløshed, mens den private sektor er rig og betalingsbalanceoverskuddet er rekordstort. En af følgerne er fremgang til DF og nedsmeltning af det traditionsrige socialdemokrati.

Der er også brug for samling omkring Folkebevægelsen, fordi langt de fleste af medierne ser EU ud fra magthavernes synsvinkel og ser befolkningerne som noget eksternt. Det gælder desværre også for Politiken -  f.eks. i Michael Jarlners analyse af populismen i Sydeuropa.

SF har altid stillet op til EU-parlamentet, og deres højredrejning startede med, at de efter nogle år i EU-parlamentet, begyndte at gå ind for EU og derefter brød med Folkebevægelsen. Siden er det gået helt galt set fra et venstreorienteret synspunkt. Den vej skal vi ikke gå i Enhedslisten.

 

Jean Thierry er økonom og folketingskandidat for Enhedslisten i Utterslevkredsen, og har været aktiv i Folkebevægelsen mod EU siden 1991.

Annonce