Annonce

11. marts 2012 - 23:24

Billig arbejdskraft til kulturmøde hos den stressede, storforbrugende danske familie

På sidste møde i Enhedslistens Kvindeudvalg havde vi inviteret to repræsentanter for Babaylan Danmark - filippinske kvinders netværk i Danmark. Inden diskussionen så vi filmen Au Pair.

Det blev en rigtig svær diskussion.

Vores umiddelbare reaktion var - og har hele tiden været - at Au Pair ordningen skal afskaffes. Den er misbrugt ihjel, men samtidigt er det hjerterskærende at se Au Pair pigernes fortvivlelse, når kontrakten er ved at udløbe, og der skal skaffes en ny i et af de få andre lande i Europa, der har ordningen. Hjemme venter familien på pengene til skole, lægeregninger o.s.v. I filmen gik en af pigernes hele månedsløn til moderens kemo.

Og Babaylan skal jo hjælpe deres medlemmer, og er nødt til at forsvare en ordning, alle ved, er udnyttelse af fattige kvinder, men som de også er dybt afhængige af.

Det er en skidt ordning af flere grunde end den åbenlyse udnyttelse af den enkelte Au Pair pige.

Det er skidt for det filippinske samfund, som aldrig får en økonomi og et selvkørende samfund bygget op, så skole og sundhed bliver gratis. Et samfund hvor generationer af børn vokser op uden den ene eller begge forældre. Af filmen fremgik det desværre også, at Au Pair’erne tog lidt for godt ved lære af, hvad de så i de danske hjem. Deres børn skulle også have al det legetøj, som de danske børn fik. Prisen blev, at de kun så deres mor på Skype.

Da vi sidste år havde besøg af  Reihana Mohideen, feminist og aktivist fra Partido Laban ng Masa i Filippinerne, spurgte jeg, hvad de mente om Au Pair-ordningen. “Det skulle forbydes” var svaret. 

Det er også skidt for den danske familie. Hvad er det børnene lærer, om at samle sit eget lort op, og om hvilket køn og hvilken farve de tjenende ånder har?

Det er for at få tid til familieliv, at man skal slippe for madlavning, rengøring, tøjvask og oprydning, lyder det  fra den kreative klasse, som hellere vil passe karriere end børn. At familieliv kunne bestå i, at børnene ser, hvordan man sammen – og på lige fod - driver en familie, er ikke med i overvejelserne.

Når man nu kan få det til ingen penge, hvorfor så tage en diskussion om, hvorvidt man kunne indrette sig på nogle andre måder. Skal arbejdslivet kolonisere privatlivet? Hvis det kniber med balancen mellem arbejds- og familieliv så kunne der opnås ved, at vi arbejder mindre - der er nok af hænder, der gerne vil tage over.

Hvis man absolut skal have hushjælp, så betal tariffen til nogle af de mange ledige, der både kunne komme i a-kasse og fagforening. Så behøver de heller ikke finde sig i det, som Au Pair pigerne er nødt til.  

Annonce