Annonce

Udland
5. november 2013 - 13:25

Venstreorienterede journalister i Tyrkiet idømt fængsel på livstid

Seks tyrkiske journalister idømt livsvarigt fængsel for at »opildne til en socialistisk opstand«. Dansk Journalistforbund kalder dommen en »skændsel for tyrkisk retsvæsen«.

Chefredaktøren for den venstreorienterede radio 'Özgür Radyo', Füsün Erdoganer, er tirsdag den 5. november idømt livsvarigt fængsel for at »for at opildne til en socialistisk opstand mod den tyrkiske regering«.

Yderlige fem journalister er blevet idømt fængsel på livstid samt en tillægsstraf på tilsammen 3.000 år i sagen, der har fået stor international opmærksomhed.

Flere menneskerettigheds- og medieorganisationer har kritiseret retssagen for at være et eksempel på den udbredte tedens til overgreb på ytringsfriheden og pressen i Tyrkiet.

Det skriver The European Federation of Journalists i en pressemeddelelse.

Læs artiklen »Journalists are not Terrorists - Urgent Appeal of Life Sentences Given to Turkish Journalists« hos IFJ.

Chikane mod progressive medier

Den dømte journalist Füsün Erdoganer, der har været varetægtsfængslet siden 2006, er ifølge de tyrkiske myndigheder et centralt medlem af et marxistisk-lenninistisk parti, som er forbudt i Tyrkiet.

Füsün Erdoganer selv nægter medlemskabet af den illegale organisation og mener, at den tyrkiske regering ønsker, at stoppe hendes journalistiske arbejde.

– Den virkelige grund til, at vi er blevet anholdt er, at politiet forsøger at chikanere udøvere af progressive, udafhængige, demokratiske og alternative medier, skriver hun i et brev fra fængslet tidligere i år.   

Læs brevet fra den fængslede Füsun Erdogan hos European Federation of Journalist.

Opbakning fra journalistforbundet

Dansk Journalistforbund har fulgt Füsün Erdoganer og de andre dømtes retssag tæt de seneste år og er ligesom andre iagttagere af den opfattelse af de tyrkiske journalister er uskyldige. 

– Dommen er en skændsel for tyrkisk retsvæsen og udtryk for magtfuldkommenhed i regeringen, udtaler Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher Bjerregård i en mail til Fagbladet Journalisten.

Han fortæller, at både Dansk Journalistforbund og medieorganisationer i resten af verden nu vil putte pres på den tyrkiske regeing for at få omstødt dommen.

Regimet tåler ikke kritik og Füsun Erdogan er en sten i skoen. Men jeg tror, at retsvæsenet – som er under stærk politisk indflydelse – gør regning uden vært. Det internationale pres vil nå nye højder efter denne skandaløse afgørelse. Solidaritetstilkendegivelserne strømmer ind fra det internationale journalistsamfund. Men også udgivere, medieejere, menneskeretsorganisationer og mange andre vil nu øge deres støtte til de tyrkiske journalister. Det kan godt være, at premierminister Erdogan ikke officielt lader sig presse. Men jeg tror alligevel, at de kommende ugers pres vil gøre indtryk, mener Mogens Blicher Bjerregård.

Læs artiklen »DJ's "adopterede" kollega får livstid« hos Fagbladet Journalisten.

Læs artiklen »Verdict Awaiting For Füsun Erdoğan« hos Bianet.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce