Annonce

Dreng
16. november 2012 - 12:17

Til den danske presse

Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har i den forgangne uge kritiseret speciallæge i plastikkirurgi Jens Pilegaard Bjarnesen for dennes kirurgiske behandling af transmanden Caspian Drumm.

Jens Pilegaard er bl.a. kritiseret for at have behandlet Caspian Drumm udenom regi af Sexologisk Klinik. I samme omgang gennemgik Sundhedsstyrelsen journalerne hos læge Peter Bagger, der havde udskrevet kønshormoner til bl.a. Caspian Drumm, og indkaldte herefter Peter Bagger til samtale. Peter Bagger er derefter med øjeblikkelig virkning ophørt med udskrivning af kønshormoner og henviser alle transpersoner til at søge behandling på Sexologisk klinik. I forbindelse med sagerne har Caspian Drumm udsendt nedenstående pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsens afgørelse

Pressemeddelelse fra LBGT-DK

Til den danske presse

Jeg er blevet omtalt i forbindelse med afgørelsen om Jens Pilegaard på alle tænkelige måder, hvor ganske få har taget hensyn til min holdning i sagen eller har udspurgt mig for at udtale mig, når det rent faktisk handler om mig. Endnu færre har omtalt mig på en i nærheden af korrekt facon. 

Lad mig slå fast at jeg som transkønnet omtales som “en dreng”, “han” og hvis det virkelig skal strækkes som en “dreng, der er født biologisk pige”. Det er bred enighed om at dette er minimum af anstændighed overfor en i forvejen stærkt diskrimineret gruppe.

Min tilfredshed med operationen har af uvisse årsager ikke har haft indflydelse på Disciplinærnævnets afgørelse. Både den behandlende læge, mine pårørende og jeg er stærkt tilfredse med resultatet af den meget kompetente behandling, jeg har fået af Jens Pilegaard.

Angående Sundhedsstyrelsens forslag om at initiere en ny indsats for transkønnede, er det eneste, det har resulteret i indtil videre, at Sundhedsstyrelsen har fjernet de specialisters ret til at tilbyde behandlinger, som rent faktisk har hjulpet transkønnede med stor kompetence og faglighed, når Sundhedsstyrelsen ikke selv vidste hvad de skulle stille op. De vil nu i stedet tilbyde unge transkønnede hormonblokkere. Hvorfor skulle transpersoner vente til de er blevet 18 år med at komme i puberteten? Det ønsker ingen andre mennesker. 

Selv til voksne transkønnede er der enighed om at de behandlingstilbud, der eksisterer, er stærkt mangelfulde i forhold til de lande, vi sammenligner os med. 

For Anne Mette Dons, er det væsentligste at man kan "gøre det om". Hun vægter de potentielle konsekvenser ved behandling tungere end de meget reelle og frygtelige konsekvenser ved at undlade at behandle. Uanset hvor meget længere disse unge mennesker overhovedet kan fungere eller ønsker at være i live, hvis de ikke får behandling. Det er et ekstremt indgreb i retten til at bestemme over sit eget liv og en mangelfuld konsekvensetik.

Det er underligt at biologisk fødte kvinder gerne må gå ud og få lavet alle mulige brystoperationer, til tilbudspriser og med tvivlsomme resultater, mens andre ikke selv kan vælge, hvad de vil gøre ved deres krop. For transkønnede er det et spørgsmål om overlevelse at føle sig hjemme i sin egen krop, og det er de færreste, der får lov til nogle behandlingsformer overhovedet.

Modsat Jens Pilegaard, som absolut ingen klager har fået fra transkønnede, har vi på den anden side statens Sexologiske Klinik, som med et utal af klager fra transkønnede, ikke har kunne give en tilfredsstillende behandling til deres patienter eller leve op til autorisationslovens § 17 om at yde tilstrækkelig omhu i følge patienterne selv, som de burde stå til ansvar overfor. Det ansvar har få af de estimeret 50.000 transkønnede i samfundet fået at mærke. Vi er en gruppe stærkt forsømte patienter, som selv har måtte opsøge den behandling vores velfærd kræver og vi har gjort det indenfor lovens rammer. 

- Min behandling var ikke ulovlig. 

Men selv det har åbenbart ikke været godt nok for Sundhedsstyrelsen, som i højere og højere grad har begrænset vores behandlingstilbud og som dukkemagere mener at vide bedre om hvordan vi skal føle os om os selv og om vores kroppe end vi selv gør. Det er lige ud afskyeligt. 

Slutteligt undrer jeg mig over, hvorfor det insisteres på at anvendes gamle arkivbilleder i diskussionen om mit nuværende udseende og velvære, når det er tydeligt for alle at det er puberteten, hvor man forandrer sig mest. Nogle går endda så vidt som stadig at omtale mig som 15-årig, på trods af at jeg nu er 17 år, og bruger billederne fra dagene omkring min operation uden at pointere, at billederne er dateret. Jeg beder venligst til at disse billeder ikke bruges, at de allerede anvendte billedernes alder tydeligt udspecificeres, og foretrækker at i bruger de vedlagte billeder af hvordan jeg rent faktisk ser ud nu, hvis i vil i skrive om resultatet af operationen og Jens Pilegaards arbejde. 

Venlig hilsen

Caspian Drumm, 10 november 2012.


Læs også artiklen Politikere: Unge skal kunne skifte køn på Information

Caspian Drumm
Caspian Drumm
Caspian Drumm
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce