Annonce

Udstilling
26. januar 2014 - 19:25

En paradisisk søgen efter identitet

PARAdays af fotografen Alex Giegold er en del af den udstillingen »So gesehen«, hvor syv unge kunstnere udstiller deres værker på Neue Schule für Fotografie i Berlin.

I sin del af udstillingen forsøger fotografen Alex Giegold at fange det, hun selv kalder »essensen fra en 2-årig rejse. En søgen efter og en kamp om identitet«.

Med sine fotografier ønsker hun at skabe synlighed omkring identiteter og kampe, der ellers ikke er synlige i en heteronormativ verden.

Heteronormer og queere usynligheder

På udstillingens ene væg mødes man som besøgende af et tapet med et overmenneskeligt stort billede af en hvid, nøgen overkrop, der med ar hen over brystet bærer tegn på en identitet som trans*mand.

Identiteten som trans* og det at være i et queer forhold – hendes eget – til en trans*mand er også noget, der spiller ind som et baggrundstæppe for resten af udstillingen. Men trods dette faktum, ønskede Giegold ikke, at udstillingen udelukkende eller først og fremmest skulle handle om at være trans*

»Trans* og det at være i et forhold til en trans*person er selvfølgelig noget, der spiller en rolle. Og jeg fandt det vigtigt, at gøre denne trans*identitet synlig. Jeg havde jo også kunne lave udstillingen, så vi så ud som et heteroseksuelt par. Men vores hverdag ser bare anderledes ud end det. Det er ikke altid synligt – heller ikke på de andre billeder – men at være trans* og være queer er noget, som altid spiller en rolle i vores liv.«

Men i et lidt bredere perspektiv end et spørgsmål om trans* eller ej, ønsker Alex Giegold med sine billeder at vise og give plads til de kampe om at passe eller ikke passe ind i forskellige samfundsskabte kategorier.

Hun fortæller om udstillingen:

»Allerede på væggen ser man, hvordan nogle af billederne dukker op flere steder. Det er som om, at de ikke rigtigt passer ind i de enkelte kategorier – eller også passer de ind i flere samtidigt. Og det er på en måde det samme som med personer.«

Kampen om at passe eller ikke passe ind i en identitetskategori er noget, som Alex Giegold personligt har tæt inde på livet.

For Alex Giegold har arbejdet med udstillingen handlet meget om, hvordan man kan synliggøre den forskel og det identitetsmæssige vakuum, man som trans*-person og som person i forhold til en trans*person kan havne i.

»Når vi som par er undervejs i LGBT- og queermiljøer er vi ofte usynlige – eller bliver set som et heteroseksuelt par. Men det er vi ikke.«

 

På rejse og søgen efter identitet

Billederne er næsten alle opstået på rejser. Det er ikke tilfældigt og er med til at afspejle en søgen efter identitet, som Alex Giegold ser som et grundvilkår for livet på kanten af en heteronormativ verden:

»Det rejsende element i udstillingen er på den måde beskrivende for, hvordan jeg selv positionere mig. Der er tale om en bevægelse. Men ikke på den måde med et fast endemål. Jeg forandrer mig hele tiden. Og så ankommer man jo ikke til et fast mål. Det drejer sig om en søgen efter et sted. Et sted, hvor tingene måske kunne være lidt lettere.«

Så selvom en søgen efter en slags paradis kan være en drivkraft, er Alex Giegold ikke så overbevist om, at det rent faktisk er ankomsten til dette sted, der tæller: 

»Udstillingen hedder jo PARAdays, og der ligger også noget håbefuldt og en søgen efter en slags paradis i mine billeder. Men ved at skrive PARA, der jo har flere betydninger, med stort, ville jeg også være med til at understrege en flertydighed i denne paradisiske søgen.«

»PARAdays« af Alex Giegold er en del af udstillingen ”So gesehen”, der kan ses på Neue Schule für Fotografie, Brunnenstraße 188-190, 10119 Berlin frem til den 2. februar.

Mere information på Neue Schule für Fotografies hjemmeside her

For mere information om Alex Giegolds arbejde se hendes hjemmeside

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce