Annonce

USA
11. december 2014 - 12:04

Amerikanske medier: Optøjer mod politidrab nødvendige

Den seneste tids uroligheder i USA i protest over racisme og politivold er et nødvendig skridt på vejen til et mere retfærdigt samfund og bør ikke fordømmes, men sammenlignes med historiske kampe mod slaveriet og for homoseksuelles rettigheder. Sådan lyder det fra MTV, The Times og Rolling Stone Magazine.

Siden to hvide politibetjente der beviseligt har dræbt to ubevæbnede sorte mænd i slutningen af november og starten af december slap for retsforfølgelse er store folkelige protesterne skyllet indover USA.

Tusindvis har været på gade til fredelige demonstrationer over hele landet, men flere steder har protesterne udviklet sig til hærværk, bilafbrændinger, butiksplyndringer og gadekampe med politiet.

Det har helt forudsigeligt ført til fordømmelse i medierne.

Men ansatte på flere medier tager også de voldelige demonstranter i forsvar og sætter optøjerne ind i historisk kontekst og peger på, at sociale uroligheder er en integreret og positiv del af USA's historie. 

Få overblik over den først bølge af protesterne i indslaget »Ferguson Redux« lavet af The Stimulator (01:25 – 10:35).

’Jeg kan ikke trække vejret’

Den aktuelle protestbølge i USA startede med frikendelsen af en politibetjent, der dræbte den ubevæbnede teenager Michael Brown i byen Ferguson, den 24. november.

Og fik ny energi, da det den 3. december stod klart, at endnu en hvid politimand undgår retsforfølgelse for drabet på en ubevæbnet afroamerikansk mand i New York.

Særligt i byerne Berkeley, New York, Ferguson og Oakland har der de seneste uger været tilbagevendende demonstrationer og blokader af veje og broer, hvor hundredvis af mennesker er gået på gaden under parolerne »Black Lives Matters«, »Hands up, don't shoot« og »I can’t breathe«.

Mens den første parole er overordnet for hele bevægelsen, så referer de to sidstnævnte slagord til drabsepisoderne: Michael Brown havde ifølge øjenvidner hænderne hævet over hovedet, da han blev skudt af politiet, mens det fremgår af en videooptagelse, at den dræbte i New York, Eric Garners, sidste ord var ’jeg kan ikke trække vejret’.

Protesterne har sammenlagt fundet sted i mere end 160 amerikanske byer og fortsætter stadig flere steder.

Se nyhedsindslaget »"I can’t breathe" goes nationwide in Eric Garner protests«.

Tåregas, gummekugler og hærværk

For femte dag i træk var der onsdag demonstrationer i staten Californien på den amerikanske vestkyst, hvor byerne Berkeley og Oakland tidligere har været centrum for flere sammenstød mellem politi og demonstranter.

Onsdag gik folk på gaden i byen Emeryville, hvor flere butikker ifølge lokalmedier blev ødelagt og plyndret.

Sammen aften lokal tid er en motorvej i Oakland blevet blokeret og der er meldinger om stenkast mod politiet.

Læs artiklen »Vandals Smash Windows, Loot From Emeryville Businesses During 4th Night Of East Bay Protests« hos CBS Local.

I weekenden kastede politiet tåregas og skød med gummikugler i Berkeley, da enkelte demonstranter begyndte at smadre butiksruder og nægtede at følge myndighedernes ordrer.

Politibetjente trak også deres knipler og flere måtte efterfølgende behandles på skadestuen efter mødet med ordenmagten.

Adskillige hundrede mennesker er blevet anholdt de seneste uger i blandt andet Berkeley, New York og Ferguson.

Protesterne også har spredt sig til sportverdenen, hvor flere afroamerikanske basket ball- og baseball-sportsstjerner er gået banen med hænderne hævet over hovedet eller iført T-shirts med teksten »I can’t breathe« påskrevet. 

Senest har en politichef i byen Richmond også meldt sig på banen og er begyndt at deltage demonstrationerne imod politivold og racisme. 

Læs artiklen »Berkelely Bleeds: Broken Bones & Cracked Skulls« hos Revolution News.

Læs artiklen »Police Chief Takes A Stand Against Police Brutality As Prominent Protester« hos CounterCurrent News.

Læs artiklen »Day 5 Of Student Walkouts Now Include Middle School Students« hos CBS Local.

Læs artiklen »NBA and NFL players join demonstrations against police violence« hos CNN.

Se nyhedsindlag om protesterne.

»Nødvendig del af udviklingen«

Også i de amerikanske medier er der begyndt at komme et mere nuanceret blik på begivenhederne.

Den respekterede tidsskrift Time Magazine, der i 2011 kårede ’demonstranter’ som årets person, bragte allerede i slutningen af november en kommentar med overskriften »Ferguson: Til forsvar for optøjerne«.

Her slår magasinets reporter Darlena Cunha til lyd for, at den seneste tids uroligheder er en del af »the American experience«.

– Optøjer er en nødvendig del af udviklingen af samfundet. Desværre lever vi ikke i en verdensomspændende utopi, hvor mennesker er sikret deres basale menneskerettigheder alene fordi de fordi de eksisterer, og indtil vi når der til, så vil den legitime frustration, smerten og sorgen; de marginaliseredes stemme, koge over, og sprede sig ud i vores gader, skriver The Times-reporteren.

Læs kommentaren »Ferguson: In Defense of Rioting« hos Time Magazine.

Læs artiklen »Time Magazine: Årets person er demonstranter« hos Modkraft.

I oktober – kort tid efter drabet på Michael Brown fandt sted og havde udløst plyndringer og hærværk i byen Ferguson– var Rolling Stone Magazine ude med en lignende pointe.

Under overskriften ’Smashy Smashy: Nine Historical Triumphs to Make You Rethink Property Destruction’ skrev magasinet, at »flagafbrænding og hærværk i Ferguson er en del af en lang, stolt historie«.

– Det historiske stamtræ af ejendomsødelæggelser som modstandsstrategi er lang og periodevis effektiv, lød budsskabet, som blev eksemplificeret med ni højdepunkter fra Amerikas historie – fra kampen mod slaveriet over hærværksaktioner imod våbenindustrien til homoseksuelles kamp for rettigheder.

Læs artiklen »Smashy Smashy: Nine Historical Triumphs to Make You Rethink Property Destruction« hos Rolling Stone Magazine.

Læs artiklen »Berkeley Protesters Begin Destroying Cop Cars and Smashing Banks« hos Anti-Media.

MTV: Det minder om en god film

Senest er også musik– og livsstilkanalen MTV hoppet med på trenden.

Således meldte ungdomsstationens studievært Laci Green sig den 5. december i koret af forsvarer for retten til at gøre militant modstand mod uretfærdighed.

Det skere med en sammenligning med Hollywood-filmen The Hunger Games, der handler om et ungt kærestepar, som gør oprør mod et diktatur.

– I forbindelse med Ferguson er en kontroversiel del af diskussionen, hvordan man skaber social forandring. Præsident Obama siger, at man skal være fredelig og at vold ikke løser noget. Men historien viser, at det ikke er så ensidigt, siger studieværten blandt andet.

Hun fremhæver herefter en række tilfælde, hvor optøjer har virket og citere Martin Luther King for at sige, at optøjer en de undertryktes stemme.

– Nogle gange er modstand det eneste der virker, siger Laci Green med en krydsreference til filmen og protesterne i Ferguson.

Læs artiklen »MTV Releases Video Supporting Anti-Police Riots« hos Mask.

Læs artiklen »Stop riot-shamingen!« hos Modkraft.

Se videoen »Is Ferguson like Mockingjay?« her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce