Annonce

10. februar 2011 - 19:17

Verdensudviklingen i kritisk fase

Hvad stiller vi op med global governance, når vi ved at vi globalt er i et indbyrdes afhængighedsforhold med hinanden og at løsningen skal findes globalt? Det var temaet på en velbesøgt workshop tirsdag morgen.

”I de ti år World Social Forum har eksisteren er der opnået konsensus for, at en anden verden er mulig og nødvendig – langt ud over antallet af deltagere fra de mange lande udtrykker. I 2001 var det TINA der herskede, There Is No Alternative.

Med de nye medier står vi i en position, hvor tiden er inde til at tage næste skridt, nemlig at vi koordinerer vores indsatser fra det globale niveau over det kontinentale og nationale og til det lokale niveau.” Saadan loed det fra redaktoeren af IPS-netavisen, Mario Lubetkin.

Vi har jo G192

Tidligere leder af UNESCO Fredo Mayor fortsatte: ”Et naturligt strategisk organisatorisk fokus bør være det regionale niveau baseret paa føde- og energisuverænitet. Og med bæredygtighed som grundlag.”

For Mayor eksisterer fire afgørende magttemaer i verden, militær, økonomi, medier og energi. Med kollaps i det internationale finansielle system, den globale opvarmning og problemer med energien er det åbenbart, at verdensudviklingen gennemgår en kritisk fase.

”We, the people”, der var hele grundlaget for FNs platform, er truet. Hvad 192 lande vedtog efter den store krises gennembrud i efteråret 2008 er ikke blevet fulgt op. I stedet har man forsøgt at omgå FN, f.eks ved etableringen først af G5, så G6, G7,G8 og nu G20. Men vi har allerede G192!

”I den forbindelse er det ganske afgørende, at vi understøtter reformprocessen i FN, så det ikke lykkes at undergrave FNs rolle og opgave i verden”, sluttede Mayor.

Vigtige FN konferencer

Talerne bakkede op om FN, men understregede samtidig nødvendigheden af reformer.

Inden for det næste år vil der blive afholdt to afgørende konferencer i FN regi (mindst). Den første er Durban III, der finder sted umiddelbart forud for FN summit til september. Den anden er Rio+20, der finder sted i maj 2012. Den første bliver en hovedhjørnesten, hvad angår menneskerettigheder. Den anden vil omhandle bæredygtighed og naturgrundlaget.

Om konferencen med fokus på menneskerettighederne er det værd at huske, hvordan dens indhold er blevet undertrykt og fordrejet i Vesten. Det drejer sig om konferencen om den såkaldte Durban-deklaration (om racisme), som blev vedtaget i dagene umiddelbart forud for 11. september 2001. Med et slag blev en meget stor del af vestens politik fokuseret ind på ”war against terrorism” og indholdet i Durban-deklarationen måtte ud i vanskeligheder ved Durban Review conferencen i Geneva, 17-19 april 2009. I FNs konference til september vil racisme spørgsmålet atter blive centralt. Det globale civilsamfund bør kende sin besøgelsestid og massivt støtte op.

Annonce