Annonce

11. januar 2012 - 14:03

Guantánamo er en skamplet

I disse dage, helt bestemt den 11. januar, kan Guantánamo-fangelejren fejre sin 10-års fødselsdag.

Det er der imidlertid ikke nogen grund til at fejre. Tværtimod - Danmark burde på egne og EU’s vegne bruge den formelle ovetagelse af EU-formandsskabet til at sætte fokus på den caribiske fangelejr.

Guantánamo har i 10 år været en skamplet på alle retsprincipper. Guantánomo symboliserer sammen med Abu Ghraib og CIA-fly det pres som menneskerettighederne har været under siden 11. september 2001. I en erklæret kamp mod terror har man gjort tortur stuerent.

Omkring 170 »terror-mistænkte« bliver fortsat tilbageholdt på Guantánamo uden en ordentlig retssag. Nogle har været tilbageholdt i mere end 8-9 år, uden sigtelse eller adgang til egentlig advokatbistand. Nogle ved knap, hvorfor de tilbageholdes. Flere har forsøgt at begå selvmord, og mange af dem er torturofre.

Til trods for internationale protester og Obamas løfte om at lukke Guantánamo fortsætter den ulovlige, konventionsstridige tilbageholdelse af fanger på basen. I kølvandet på Obamas løfte om at lukke lejren må andre lande opfordre til, at Obama snarest muligt sætter en dato for Guantánamos lukning.

Villy Søvndal »glemte« tilsyneladende helt at nævne det overfor Hillary Clinton eller - det må vi håbe - valgte han at bruge dagen idag til at sætte fokus på spørgsmålet.

Ansvaret for Guantámo ligger hos USA. Ingen tvivl derom. Men det betyder ikke, at den øvrige verden ikke kan hjælpe eller presse på for at få afviklet Guantanamo og få retsforfulgt de ansvarlige.

Herhjemme har regeringen afvist, at Danmark skal modtage nogle af de fanger, som ikke har noget sted at rejse hen, når Guantánamo lukker. Man siger, at det er USA’s ansvar. Det er på den ene side ikke forkert, men hvorfor skulle Danmark ikke række USA en hjælpende hånd når det ovenikøbet er i en god sags tjeneste? Danmark har om noget land erfaring i, hvordan man med en tværfaglig rehabilitering kan hjælpe torturofre.

USAs vicepræsident Dick Cheney erklærede , at han personligt godkendte CIAs brug af »forbedrede forhørsmetoder« som fx waterboarding (simuleret drukning) i Guantánamo-fængslet og at han mente, at Guantánamo-lejren burde eksistere, så længe »krigen mod terror« står på.

Cheneys tilståelse rejste spørgmålet om en egentlig retsforfølgning. FN’s konvention mod tortur pålægger de lande, der har ratificeret konventionen – heriblandt USA - til at retsforfølge tortur. Her kan man med rette tale om, at USA burde leve op til sit ansvar. Derfor bør Danmark - som erklæret foregangsland i arbejdet mod tortur - opfordre Obama-administrationen til at få undersøgt anklagerne mod Bush-administrationen for ansvar for tortur på Guantánamo.

Når Guantánamo er afviklet, de tilbageholdte er kommet for en dommer og evt. blevet dømt eller er blevet løsladt samt der er indledt en retsforfølgning for at placere ansvaret for overgrebene er der grund til fejring.




Se også links om Guantanamo på Tidslinjen 11. januar 2002

Annonce