Annonce

3. april 2009 - 0:48

Aktivister klar til NATO-topmøde

Her to dage før Nato-topmødet er der allerede spredte sammenstød mellem politi og demonstranter i Strassbourg, hvor militæralliancens regeringschefer samles lørdag for at fejre organisationens 60-års fødselsdag, fortæller en dansk aktivist på stedet til Modkraft.dk.

Ifølge danskeren, der befinder sig i en stor aktivistlejr i den franske bys sydlige udkant, er mange af de internationale aktivister stærkt ophidsede over de tyske og franske myndigheders restriktive grænsekontrol, der har betydet, at mange tilrejsende aktivister er blevet afvist ved de to landes grænse få kilometer uden for byen.

Også personer, der ikke tidligere har været i kontakt med politiet, er blevet sendt tilbage.

Aktivisten vurderer, at han og de andre danskere, han rejser med, kun kom ind i Frankrig, fordi de krydsede grænsen ad en lille bivej.

Nyheden om en engelsk demonstrants dødsfald under G20-protesterne i London har bidraget til at bringe sindene yderligt i kog, fortæller aktivisten.

Bygger barrikader for at forsvare lejr

En optaktsdemonstration udviklede sig torsdag den 2. april kaotisk, da aktivister smadrede ruder i en kasernebygning, som optoget passerede forbi. Efter demonstrationen kom det til spredte sammenstød mellem sortklædte, maskerede aktivister og politistyrke i området omkring aktivistlejren.

JPEG - 110.8 kb
Aktivister forbereder sig på protesten mpd NATO-topmødet. Foto: No-to-nato.org.

Ifølge den danske aktivist forsøgte aktivisterne at forsvare lejren ved at bygge barrikader, mens politiet brugte tåregas og beskød mængden med, hvad han beskriver som nogle »boldlignende gummikugler«.

Aktivisten vurderer, at det er en gruppe på omkring 500 demonstranter, fortrinsvis tyske autonome, der fører an i kampene mod det franske politi, der ifølge flere internationale medier har op mod 15.000 betjente i aktion i forbindelse med NATO-topmødet, hvor alliancen forventes at præsentere en ny global forsvarsstrategi samt formentlig udpege den danske Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) til ny generalsekretær.

Vil lamme topmøde

Lørdag, topmødets hoveddag, er der planlagt en stor civil ulydighedsaktion i det centrale Strassbourg, hvor regeringscheferne holder møde i Rohan-slottet.

Området omkring slottet er erklæret »rød zone«, hvilket betyder, at det er lukket for al offentlighed og afspærret med sikkerhedshegn.

Omkring den røde zone er erklæret en orange og en gul zone. Den første er kun åben for folk, der bor i området. I den sidste er det forbudt at demonstrere.

Aktivisternes plan er at trænge ind i zonerne og forsøge at blokere al trafik for på den måde at lamme topmødet.

Af en flyer udgivet af aktionens arrangører fremgår det, at man betragter NATO som et krigsinstrument, som den vestlige, rige del af verden bruger til at opretholde den globale ulighed i forhold til den fattige del af verden.

Man frygter, fremgår det også, at NATO vil komme til at spille en central rolle i forhold til at kontrollere den uro og protest, der vil følge i kølvandet på den tilspidsede finans- og klimakrise.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce