Annonce

15. december 2008 - 22:44

Nepal til kamp for homo-rettigheder

Den tilbagevendende »Miss Nepal«-konkurrence er i år blevet forbudt af det regerende maoistparti, der opfatter konkurrencen som nedværdigende overfor kvinder og er med til at gøre kvinder til en handelsvare og reklamesøjle for sponsorvarer. Det skriver prideradio.dk.

Samtidig har regeringen dog tilladt en ny Miss-konkurrence: Miss Gay, som blev vundet af den transseksuelle Sandhya Lama på 20 år.

Konkurrencen er støttet af Verdensbanken som del af en udviklingspulje, og med i konkurrencens dagsorden er en stor oplysningskampagne. Vinderen af Miss Gay skal efterfølgende arbejde intensivt med kommunikation med donorer, politikere, medlemmer LGBT-miljøet i Nepal samt personer med HIV/AIDS og prostituerede.

Regeringen har desuden for første gang nogensinde offentliggjort en finanslov, der inkluderer tiltag for køns- og seksuelle minoriteter. Pengene vil bl.a. gå til et fælleshus med plads til 50 hjemløse transseksuelle.

JPEG - 133.3 kb
Sunil Pant (tv.) fra Communist Party of Nepal-United er det første åbent homoseksuelle medlem af det nepalesiske parlament og grundlægger af LGBT-organisationen Blue Diamond Society. Foto: Gays without borders

Den kønspolitiske forening Blue Diamond Society kalder denne gestus en »symbolsk, men meget positiv forandring«, der vil være med til at synliggøre marginaliserede og undertrykte seksualiteter.

Premierminister i front

For bare et år siden opfattede det regerende maoistparti ellers homoseksualitet som en perversion, der truede med at underminere samfundet. Men ikke mindst takket være Nepals første maoistiske premierminister, Pushpa Kamal Dahal Prachanda, der lægger afstand til partiets mere dogmatiske kræfter og ønsker et liberalt fler-parti system, er der sket et markant skred i holdningen, og senere på måneden vil partiet sågar rejse spørgsmålet om homoseksuelles menneskerettigheder i FN.

I sidste uge holdt Prachanda møde med en delegation ledet af grundlæggeren af Blue Diamond Society, Sunil Pant, der samtidig er det eneste medlem af parlamentet i Nepal, der er åbent homoseksuel. På mødet gentog premierministeren sin vilje til at arbejde for homoseksuelles rettigheder.

Nepals højesteret afgjorde sidste år, at homoseksuelle er »naturlige mennesker« og beordrede regeringen til at ophøre med enhver diskrimination. Og sidste måned tillod retten homoseksuelle at gifte sig.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce