Annonce

18. marts 2008 - 14:43

Politiker advarer aktivister mod blokade

SF’s ungdomshusordfører på Københavns Rådhus, Frank Hedegaard, advarer aktivisterne fra BlokR mod at gennemføre den kontroversielle aktion, der skal spærre politikerne inde på Rådhuset den 3. april, indtil de har fundet et nyt ungdomshus.

JPEG - 64 kb
Hvis BlokR-aktionen trods aktivisternes ikke-voldelige hensigter udvikler sig voldeligt, kan det gå ud over ungdomshus-forhandlingerne, mener SF’eren Frank Hedegaard. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Hvis aktionen ender med voldelige sammenstød kan det nemlig få uoverskuelige konsekvenser for de videre forhandlinger, mener Frank Hedegaard.

– Det får selvfølgelig ingen negativ betydning, hvis aktionen gennemføres i en happening-ånd, hvor politikerne får lov at forlade Rådhuset, når de ønsker det.

– Men hvis der opstår vold, får det uoverskuelige konsekvenser for forhandlingerne, for så vil nogen nok trække sig fra dem. SF har hele tiden sagt, at vi ikke forhandler under vold, så hvis byen pludselig brænder, bliver det svært, siger han til Modkraft.dk.

Forstår ikke aktionen
Samtidig understreger Frank Hedegaard dog, at der skal findes en løsning – gerne meget snart – men han forstår ikke meningen med at lægge den slags pres på de folkevalgte.

– De unge har jo fået det, de ville, nemlig en forhåndsaftale om et nyt ungdomshus. Og det arbejder vi ligeså hårdt på at finde, som de gør. Vi kan bare ikke gøre det hurtigere.

Ifølge Frank Hedegaard kan det af tekniske og bureaukratiske grunde ikke gå hurtigere end det går, fordi man først skal finde egnede adresser, og derefter igennem dialogmøder med naboerne i området for så, hvis der opnås enighed om en adresse, at gennemføre offentlige høringer. Og ifølge SF-politikeren har aktivisternes forhandlere fået denne proces forklaret indgående.

BlokR
Torsdag den 3. april vil ungdomshusaktivister blokere Københavns Rådhus og spærre kommunalpolitikerne inde, indtil de har fundet et nyt ungdomshus som erstatning for Jagtvej 69.
Aktivisterne vil være »konfrontative« og f.eks. mase sig igennem eventuelle politikæder, men de er samtidig erklæret ikke-voldelige. For at undgå knippelslag og tåregas har de bygget store skjolde og indkøbt et større antal gasmasker.
Politiet har meddelt, at folk iført gasmasker vil blive anholdt for at bryde maskeringsforbuddet.
BlokR finder sted den 3. april kl. 17.00 fra Vesterbro Torv.
Læs mere om aktionens baggrund og koncept på blokr.nu

Forhaling kan være en taktik
Alligevel kan Frank Hedegaard godt sætte sig ind i de unges utålmodighed:

– Der er nogen herinde, der burde melde mere klart ud, så hastigheden kunne sættes op. Vi skal ikke undersøge og undersøge, når det står klart, at en adresse ikke er aktuel, men i stedet lægge os fast på et sted.

Ifølge Frank Hedegaard er der ingen grund til at gå videre med Frederikssundsvejens Skole i Københavns Nordvestkvarter eller Remisen i Bavnehøj på Vesterbro, fordi henholdsvis de Radikale og SF har sagt klart nej til de to muligheder.

– Og så er der ikke grund til at spilde mere tid på de adresser, for vi har en klar aftale om, at vi skal være enige. Så må vi i gang med at finde noget nyt.

De Radikale har sagt nej til Frederikssundsvejens Skole på grund af de mange protester fra naboerne i området, men den begrundelse kan Hedegaard ikke forstå.

– Vi finder jo ikke et sted i byen, hvor der ikke kommer et vist antal protester. På Vesterbro kom der 900 klager over Bavnehøj-modellen, selvom den nærmeste nabo er Vestre Fængsel. I sådan en situation er det op til politikerne at tage en beslutning, mener han.

JPEG - 128.1 kb
Den 3. april er ungdomshus-aktivisternes tålmodighed sluppet op – og så bliver politikerne spærret inde. Men det er en dårlig idé, advarer SF’s ungdomshusordfører.

Frank Hedegaard afviser ikke, at der kan være kræfter på Rådhuset, der har som taktik at trække forhandlingerne i langdrag, for på den måde at få ungdomshusaktivisterne til at handle overilet.

– Af samme grund opfordrer jeg aktivisterne til at droppe aktionen, for hvis det ender i vold, så modarbejder de jo de unge, der sidder herinde og forhandler, og som har overbevist selv nogle af de mest skeptiske om, at ungdomshusbevægelsen ikke kun består af ballademagere.

Modkraft.dk har forgæves forsøgt at få kommentarer fra ungdomshusordførerne fra Enhedslisten, Socialdemokraterne og de Radikale. De har dog alle været på ferie.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce