Annonce

14. marts 2008 - 17:33

Århus: Brugerstyret kulturhus og fristed åbnede fredag

[Århus, fredag den 14. marts kl. 16.30:] Om få timer åbnes dørene til en kæmpefest i et nyt brugerstyret kulturhus i Århus. Kulturhuset har været på vej gennem længere tid, men først i aften bliver det lanceret for offentligheden.

JPEG - 45.7 kb
Elever fra Det jyske Musikkonservatorium spiller i det nye kulturhus i Århus. Foto: Foreningen for flere fristeder.

Kulturhuset er et resultat af længere tid forhandlinger mellem »Foreningen for flere fristeder« og Århus Kommunes Kultur & Fritidsforvaltning. Foreningen har fra den 11. marts fået lov til at leje sig ind i vest-fløjen i det tidligere kultursted Husets lokaler, som de vil omdanne til et brugerstyret fristed for alternativ og kreativ kultur. Lokalerne er dog kun til låns i otte måneder.

Mange års kamp for fristed
Foreningen for flere fristeder har igennem de sidste fem år kæmpet for at få Århus Kommune til at stille lokaler til rådighed til deres aktiviteter. Faktisk har et utal af initiativer af unge forinden kæmpet en hård kamp for et fristed i Århus i de sidste 30 år uden resultat.

Det blev derfor modtaget meget positivt, da vest-fløjen i det tidligere kultursted Huset kom i spil som en mulighed. En mulighed, som de unge har tænkt sig at udnytte fuldt ud:

– Målet er at skabe et rum, hvor det unge, spirende århusianske kunst- og kulturliv kan udfolde sig på deres egne præmisser, forklarer Peter, aktivist i det nye kulturhus, til Modkraft.dk.

Åbningsfest mod racisme
Fredag den 14. marts vil en række lokale århusianske kunstnere danne rammerne om et åbent hus-arrangement og vise, hvad huset fremover kommer til at byde på.
Aftenen kommer til at byde på alt fra punk, reggae, hip hop, rock og over i electro genren som drum´n´bass og house. Festen kommer til at stå i antiracismens tegn, da man gerne vil skabe et frirum for alle:

– Vi vil gerne udfordre den stigende tendens til racistiske overfald og hatecrimes i det århusianske natteliv. Vi giver plads til alle, som giver plads til alle, forklarer Anna til Modkraft.dk

På lånt tid
Lejekontrakten mellem kommunen og Foreningen for flere fristeder løber dog kun over de næste otte måneder, da planerne for spillestedet på Vester Allé på længere sigt er at skabe et produktionscenter for rytmisk musik, herunder et jazz-spillested.

Selvom de unge skal rykke ud igen, overskygger det dog ikke glæden ved at have fået denne unikke mulighed:

– Vores vision er at vise Århus, at vi kan skabe det fedeste kultursted, uden at det skal koste kommunen andet end en bygning. Om otte måneder vil de ikke kunne undvære os, lyder det således optimistisk fra Peter.

Åbningsfest i det nye brugerstyrede kulturhus, Vester Allé 15, fredag den 14.marts.

Musik: Clean Boys, RCNRL, Marwan, Kali- Ma Sound, Band Ane, kARSTEN pFLUM, DJ Fede far og Noia Niz.Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce