Annonce

2. februar 2006 - 1:46

Revolutionær begejstring i Caracas

Tirsdag den 24. januar åbnedes Verdens Sociale Forum i Venezuelas hovedstad Caracas med afholdelsen af en demonstration med omkring 20.000 mennesker.

Fra starten var dette forum præget af den bølge af oprør, som i øjeblikket kendetegner det latinamerikanske kontinent.

Hundredvis af boder med politisk materiale, med alt fra Greenpeace til Marxistisk-leninistiske organisationer blev slået op langs en af byens hovedgader.

På trods af store problemer med en ødelagt bro-konstruktion som fører ind til byen fra lufthavnen, og en noget kaotisk organisering op til forummet, ankom tusinder af venezuelanere og udlændinge for at deltage i dagene 24.-28. januar. Deltagerantallet svinger meget, alt efter hvilke kilder man spørger, men minimum 40.000 har deltaget i forummet.

Hyldest til præsidenten

En af de største begivenheder fandt sted torsdag aften, hvor Venezuelas præsident Hugo Chavez gik på scenen i stadionanlægget Poliedro. Selvom Verdens Sociale Forum ellers er forbeholdt NGO’er – altså organisationer udenfor regeringssammenhænge – blev Chavez hyldet af omkring 15.000 tilhørere, som åbnede mødet ved at synge Internationale.

Chavez gav en følelsesladet tale, hvor han forklarede den anti-imperialistiske kamps historie i Latinamerika. Ifølge præsidenten var der positive tegn på at kampen imod imperialisme i 2006 kan tage nye skridt fremad.

»Imperiet er ikke uovervindeligt«, konstaterede han, henvisende til den modstand der er begyndt at vokse frem i den amerikanske befolkning. Hans skarpe kritik af USA’s præsident Bush, som han kaldte Mr. Danger, gik ikke kun på krigen i Irak, men også på den manglende indsats under naturkatastrofen Kathrina, hvor tusinder af fattige, især sorte, blev efterladt uden nødhjælp.

Han mente, at Verdens Sociale Forum i den anti-imperialistiske kamp spillede en vigtig rolle, men at man samtidig måtte passe på at tiden ikke spildes; Chavez undrede sig over manglen på fælles konklusioner på WSF, og mente, at det var nødvendigt at lave en samlet handlingsplan for alle de sociale og poliske bevægelser.

Lokalpolitisk slagside

Mens mange af de indkaldte møder handlede om internationale emner, var det bemærkelsesværdigt, hvor meget selve værtslandet fyldte i billedet. Mange møder var dedikeret til at debattere emner som den revolutionære proces i Venezuela selv har frembragt:

Bevægelsen for arbejderkontrol, debatten om socialisme i det 21. århundrede, lokaldemokrati i nabokvartererne, osv.

Søndag blev forummet lukket ned efter fem intense dage fuld af aktiviteter og diskussioner. En række forsamlinger markerede afslutningen på forummet, såvel som en direkte TV-transmitteret debat imellem Chavez og forskellige internationale gæster.

Af Andreas Bülow/SUF

Besøg den officielle hjemmeside for Verdens Sociale Forum

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce