Annonce

18. december 2005 - 0:48

Demonstranter stormede topmøde

Da det nye aftaleudkast kom i dag klokken 15.00 lokal tid, blev det hurtigt klart, at ikke meget var ændret. Der har været nogle yderst minimale svækkelser af tre formuleringer på servicedelen, som udviklingslandene er utilfredse med.

Men hvis der ikke sker alverden i forhandlingslokalerne, er der til gengæld dramatik for alle pengene i Hong Kongs gader her til aften. Tidligere på dagen gik en demonstration, hvis kerne bestod af de efterhånden velkendte koreanske bønder, fra Victoria Park og ind til kongrescenteret, hvor forhandlingerne foregår.

Da demonstrationen ankom, var kongrescenteret fuldstændig omringet og barrikaderet af politi. Demonstrationen linede op, og der var meget trommemusik og dramatisk stemning. En gruppe demonstranter, udstyret med tynde bambuskæppe begyndte at mase sig ind imod politiet med det formål at trænge ind i kongrescenteret. Men selv om det så voldsomt ud, var det også tydeligt, at gruppen af demonstranter ikke var ude på at skade politiet.

Den første tid skabte bataljerne ikke den store uro andre steder end der, hvor de foregik, bortset fra at delegerede, presse og NGO-delegerede måtte gå underlige omveje for at komme ind og ud.

Ifølge dagbladet Politiken blev adskillige EU-forhandlere forhindret i at deltage i topmødet, da flere hundrede demonstranter gennembrød de massive afspærringer.

Der udbrød angiveligt panik inde i bygningen da der lød rygter om at aktivisterne var trængt ind. Ved indgangen til bygningens pressecenter stak vagterne af og efterlod indgangen ubevogtet.

Demonstranterne blev trængt tilbage af vandkanoner, tåregas, peberspray og knippelslag. Senere forsøgte de dog endnu et angreb, som også blev slået tilbage.

Ikke som i København

Der var tale om tåregas af en ualmindelig heftig karakter, og vindretningen var ikke ligefrem fordelagtig for demonstranterne, som i hast fortrak til de omliggende gader. Selv om der senere var rygter om yderligere brug af tåregas uviklede begivenheden sig ikke til de gadekrigslignende scener, som man har oplevet det i Europa i Prag, Genoa og Göteborg.

Stemningen var ikke på noget tidspunkt trykket, og politiet optrådte professionelt og med en ganske anderledes respekt for demonstranterne end det for eksempel var tilfældet i forbindelse med EU topmødet i København i 2002.

Af Lars Bohn/Attac og Martin Lindblom/Monsun

Læs mere i Politiken

Læs artiklen »Hong Kong er glade for bønder«

Læs artiklen »Koreansk landbrug udryddes af frihandelsaftaler«

Læs artiklen »Ild og vand ved demonstration i Hong Kong« på Modkraft

Læs artiklen »WTO-velkomst afbrudt af aktivister« på Modkraft

Læs mere om topmødet på wto.dk

Se masser af baggrunds- og aktuelt matriale på Indymedia.org

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce