Annonce

18. december 2005 - 0:45

Hong Kong er glade for bønder

Før WTO-topmødet i Hong Kong blev åbnet den 13. december var deres komme ventet med frygt. Politiet var ophidset og militaristisk i retorikken, pressen formanende og advarende, og byens befolkning frygtsom.

De over 1.000 sydkoreanske bønders ankomst var ikke noget, der blev set frem til. Siden deres ankomst har sydkoreanerne været konstant på aktion, og er flere gange stødt voldsomt sammen med politiet.

Men spændingerne fra før er helt væk, siger Lee Cheuk Yan, der er generalsekretær for Hong Kongs faglige sammenslutning, der er den lokale hovedkraft bag demonstrationerne og de alternative aktiviteter i byen.

– Folk er gået fra helt overdrevet nervøsitet, og over i den anden grøft. Nu bliver de nærmest idealiseret, siger han.

En del af gadebilledet

De sydkoreanske bønder er blevet en fast bestanddel af Hong Kongs gadebillede. Den ene dag efter den anden turer de rundt i byen med trommer, laver sit-ins, bukker sig rituelt og i takt mod asfalten, og råber og synger.

Og hvor de end kommer frem, stimler folk smilende sammen og betragter nysgerrigt sceneriet. Og når store Tv-skærme i første sals højde bringer billeder fra demonstrationerne, kan det være svært at mave sig forbi de mange tilskuere.

– Billedet er helt ændret fra før topmødet, og det viser sig endda i den lokale presse, der er vendt på en tallerken, og skriver lange, lange artikler om koreanerne, og hvordan deres levebrød er truet af WTO, siger Lee Cheuk Yan.

– Men i den internationale presse er billedet helt som før. Vi i arrangørgruppen er ret kede af den måde, det hele beskrives af udenlandske medier.

En anden verden

Den reaktion, de sydkoreanske bønder har fået, kan skyldes, at de har været meget dygtige til at sprede deres enkle historie: at liberalisering af den sydkoreanske handelspolitik og landbrugspolitik under WTO-forhandlingerne, vil betyde undergangen for sydkoreansk landbrug, og en livsforms forsvinden.

Men den goodwill de møder i lokalbefolkningen skyldes næppe, at de kan genkende deres egen situation i historien om Sydkorea. Hong Kong er et højt industrialiseret samfund, der lever af tjenesteydelser, ikke af industriproduktion. Kernesektorerne er finans, transport, distribution osv.

Derfor undrer det Lee Cheuk Yan at høre om de to mænd, der satte sig ned ved sydkoreanerne ved en sit-in, med et hjemmelavet banner spændt ud mellem sig med teksten: »Hong Kongs bønder støtter Sydkoreas bønder«.

– Det må være de sidste bønder, der er i Hong Kong. Jeg vidste slet ikke, der var nogen, siger han.

Af Kenneth Haar/Attac

Læs artiklen »Ild og vand ved demonstration i Hong Kong« på Modkraft

Læs artiklen »WTO-velkomst afbrudt af aktivister« på Modkraft

Læs mere om topmødet på wto.dk

Se masser af baggrunds- og aktuelt matriale på Indymedia.org

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce