Annonce

14. december 2005 - 14:12

WTO-velkomst afbrudt af aktivister

40 aktivister afbrød WTO’s generaldirektør Pascal Lamy, da han bød velkommen til WTO’s sjette ministerkonference i Hong Kongs store konference- og udstillingscenter. I næsten et kvarter måtte han kæmpe for opmærksomheden midt i råb som »WTO er slået fejl! Alternativer nu!« og »Støt jeres folk! Stop Doha-runden!«.

Budskabet kom fra aktivister fra omkring 30 forskellige lande, fra USA til Indien, fra Norge til Filippinerne, alle fra organisationer, der er tilknyttet det internationale WTO-kritiske netværk »Vores verden er ikke til salg«.

Med sig gennem de mange sikkerhedscheck havde de bragt små skilte i A4-størrelse med påskrifter som »WTO dræber bønder«, »WTO ødelægger miljøet«, »WTO stopper udvikling«, alle på både engelsk, spansk og kinesisk.

Generalsekretær manipulerer

Aktionen fandt sted omtrent halvt inde i åbningshøjtideligheden, efter de lokale værters velkomst, men kun få minutter inde i Pascal Lamys tale. Han fik i nogle minutter en særlig hilsen med råbet »Ikke flere løgne, Lamy!«.

Lamys popularitet har taget et yderligere dyk i den seneste måned på grund af, hvad der betegnes af NGO’er som »grov manipulation«. Han har bl.a. bevidst underdrevet u-landenes modstand mod forslaget til aftale på serviceområdet (GATS), og har gjort det ved at bryde reglerne for, hvordan et forslag til topmødekonklusion skal fremstilles.

Men aktivisternes vrede havde det bredere sigte at gøre opmærksom på de aggressive forslag fra EU og USA, der risikerer at blive vedtaget på topmødet, hvis ikke ministrene fra u-landene står fast på de kritiske positioner, de fleste af dem har ytret i de senere uger.

Det var også hovedindholdet i indlægget fra Walden Bello (Filippinerne) på en interimistisk pressekonference i foyeren, der fandt sted i øjeblikket efter det var lykkedes de 40 aktivister at mave sig igennem en skov af pressefotografer, der blokerede udgangen.

Af Kenneth Haar/Attac

Læs artiklen »Ild og vand ved demonstration i Hong Kong« på Modkraft

Læs mere om topmødet på wto.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce